Skip to main content

Wat gebeurt er na de installatie van je zonnepanelen? Welke  onderhoud hebben zonnepanelen nodig? Moet je je zonnepanelen reinigen? Zulke vragen krijgen we heel regelmatig. En omdat we het je graag gemakkelijk maken, lijsten we de antwoorden hier voor je op.

Wat moet ik nog doen na de installatie van mijn zonnepanelen?

Allereerst: genieten van je eigen, duurzame energie en de besparing op je energiefactuur! Zodra de installateur de laatste kabels heeft weggestopt, zijn je zonnepanelen klaar voor gebruik. Je moet nog één ding doen: je zonnepanelensysteem aanmelden via de website van netbeheerder Fluvius. Dat moet gebeuren binnen de 30 dagen na de AREI-keuring. De installateur bezorgt je de nodige documenten zodra de installatie gekeurd is en jij je factuur hebt betaald.

Verder hoef je hier niks meer voor te doen: de netbeheerder brengt zelf je energieleverancier op de hoogte dat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Je energieleverancier verlaagt dan je maandelijkse voorschotfactuur aangezien je voortaan veel minder energie zal afnemen van het elektriciteitsnet.

Hebben zonnepanelen technisch onderhoud nodig?

Nee, zonnepanelen hebben geen technisch onderhoud nodig. De elektrische installatie doet gewoon zijn ding. Bij de installatie van je zonnepanelen krijg je ook uitleg over de monitoringtool die erbij hoort. Daarin kan je goed volgen hoeveel energie je systeem precies opwekt. Merk je dat de opbrengst plots sterk daalt? Neem dan meteen contact op met de installateur. Die komt nakijken of er een probleem is met de installatie.

Hoe kom ik te weten of er een defect is aan mijn zonnepanelen?

In principe hoef je bijna niet om te kijken naar je zonnepanelen: ze doen gewoon hun werk. Gaat er toch iets mis? Dan gaat er een rood lampje branden op de omvormer. Je ziet ook meteen in het monitoringsysteem dat de opbrengst niet normaal verloopt. Neem zo snel mogelijk contact op met de installateur wanneer je een probleem opmerkt. Die kan dan uitzoeken wat het probleem precies is en je installatie herstellen.

Moet ik mijn zonnepanelen reinigen?

Je hoeft je zonnepanelen in principe niet te reinigen of schoon te maken. Doordat ze schuin gemonteerd zijn, spoelt de regen het eventuele vuil voor jou weg. Dat is een onverwacht voordeel van het leven in regenachtig België! Zonnepanelen zijn voorzien van een coating waardoor  vuil verhard en makkelijker wegspoelt wanneer het regent. Het kan zijn dat een vogel zijn nest maakt onder je zonnepanelen. Dat is meestal geen probleem, maar als het nest in de weg zit, kan je het voorzichtig (laten) weghalen. Andere ‘cadeautjes’ van vogels (vogelpoep dus :-))  hoef je niet te verwijderen.

De beschermende coating en hellingshoek zorgen ervoor dat je zonnepanelen zich na een fikse regenbui zichzelf reinigen. Enkel als je in een bosrijke omgeving of in de buurt woont van bijvoorbeeld een houtzagerij, is het een goed idee om een paar keer per jaar je zonnepanelen te (laten) inspecteren. Het gebeurt bijvoorbeeld dat in deze omgevingen vuil en stof zich toch opstapelen aan de randen van je zonnepanelen. Dat spoel je eenvoudig weg met een emmer met lauw water of met de tuinslang. Regenwater of gedemineraliseerd water zijn daarvoor het meest geschikt.

Goed om te weten

Gebruik zeker geen schoonmaakmiddelen, schuursponsjes of een hogedrukreiniger, want die kunnen de panelen beschadigen. Reinig je ze op de foute manier, dan verwijder je de actieve coating. Klim je liever niet zelf op je dak? Vraag aan de ramenwasser om je zonnepanelen af te spoelen.

Heb ik een extra verzekering nodig voor mijn zonnepanelen?

Nee, als je zonnepanelen aan je dak zijn gemonteerd, heb je geen extra verzekering nodig. Je brandverzekering geldt dan namelijk ook voor je zonnepanelen. Daarmee ben je gedekt voor brandveiligheid en andere risico’s, zoals stormschade.

Goed om te weten

Net als veluxramen, zijn ook zonnepanelen gemaakt van gehard glas. Een stevige hagelbui of voorjaarsstorm vormt dan ook geen enkel probleem. Je zonnepanelen kunnen wel wat aan!

Bij de plaatsing van je zonnepanelen doet de installateur er alles aan om de brandveiligheid te garanderen. Je hoeft in principe geen extra maatregelen te nemen. We raden wel aan dat je je huidige brandverzekersingspolis goed naleest om te weten te komen voor welke risico’s je verzekerd bent. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Nog beter? Neem contact op met je verzekeraar om te melden dat je zonnepanelen hebt laten plaatsen. Dat wil niet automatisch zeggen dat je meer zal moeten betalen voor je brandverzekering. Maar je verzekeraar zal je grondiger kunnen informeren. Je kan ook preventief een signalisatie bij je meterkast plakken die aangeeft dat je zonnepanelen hebt.

Hoe onderhoud ik de omvormer van mijn zonnepanelen?

Je zonnepaneleninstallatie werkt met een omvormer. ’s Ochtends, wanneer het licht wordt, springt de omvormer automatisch aan. ’s Avonds springt hij ook automatisch uit. Overdag geeft de omvormer een beetje warmte af. Daarom plaatst de installateur je omvormer op een goed geventileerde plaats. Let erop dat je hem ook in de loop van de jaren niet bedekt met jassen of andere spullen, en er geen kast rond bouwt.

Wat als ik wil veranderen van energieleverancier?

Dat blijft net zo gemakkelijk als voorheen. Let wel op dat je op het juiste moment overstapt. Het is belangrijk om de startdatum van een nieuw energiecontract zo goed mogelijk te laten samenvallen met het moment van je jaarlijkse meteropname als je nog een analoge meter hebt. Op de website van de VREG lees je meer over veranderen van energieleverancier als zonnepaneleneigenaar met een analoge meter. Heb je al een digitale meter? Dan kan je van energieleverancier veranderen wanneer je dat zelf wenst, je hoeft dan niet meer in een bepaalde maand over te stappen. Lees ook onze blog over veranderen van leverancier volgens de oude tariefstructuur of volgens de nieuwe tariefstructuur.

Heb je het antwoord op jouw vraag niet gevonden? Neem dan contact op met onze helpdesk. We staan voor je klaar.

Door iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

Zonnepanelen of een thuisbatterij aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Overweeg je een thijsbatterij toe te voegen aan je installatie? Dan is de groepsaankoop thuisbatterij wellicht interessant voor jou.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.