Skip to main content

Met spouwmuurisolatie heb je voelbaar minder warmteverlies in de winter en blijft je huis ook frisser in de zomer. Je verhoogt er de energie-efficiëntie van je woning mee. Maar wat is het precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Wat is spouwmuurisolatie?

De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een huis. Bij spouwmuurisolatie wordt deze ruimte opgevuld met isolatiemateriaal. Deze vermindert warmteverlies en verbetert de energie-efficiëntie van je huis. 

Bron: Dobbit.be 

Hoe wordt spouwmuurisolatie geïnstalleerd?

Een aannemer zorgt voor na-isolatie van spouwmuren via gaatjes in de voegen van de bakstenen. Hierdoor vult hij de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Nadien wordt de opening netjes opgevuld en zie je er niets meer van.

Het resultaat? Je huis voelt frisser in de zomer en de warmte blijft beter binnen in de winter. Spouwmuurisolatie is een kosten-efficiënte isolatiemaatregel die zichzelf binnen 3 à 5 jaar terugverdient. 

Checklist: hoe weet je of je huis een spouwmuur heeft?

Spouwmuurisolatie is specialistenwerk. Vooraleer je enthousiast begint te zoeken naar een isolatiefirma, geven we je een 3-stappenplan om te bepalen of je woning een spouwmuur heeft of niet. Je kan ook gebruikmaken van onze isolatiecheck, en direct een vrijblijvende prijsvoorstel aanvragen via de groepsaankoop isolatie.

Stap 1: check de leeftijd van je woning

Niet alle woningen hebben een spouwmuur. Oudere huizen gebouwd voor de jaren ‘40-’45 hebben meestal massieve muren zonder spouw. Huizen gebouwd na de 2de wereldoorlog hebben vaak wel een spouw.  Dateert je huis van na 1980? Dan heb je wellicht een spouw die al voorzien is van isolatie. 

Stap 2: kijk naar de buitenkant van je huis

Is je woning gebouwd na 1945? Dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt. De manier waarop je gevelstenen liggen, geeft verdere bevestiging. Doe even je schoenen aan en wandel naar buiten. Neem meteen ook een lintmeter mee.

Zijn er open stootvoegen?

Kijk naar de buitenkant van je huis: als je twee lagen bakstenen ziet met een opening ertussen, dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur. 

Open stootvoeg – Door Erik Wannee – Eigen werk, CC0
Heb je geen kopse stenen?

Zie je ‘kopse stenen’, bakstenen die afwisselend recht en dwars gemetseld zijn, dan heb je geen spouw. 

Zijn er geen dampdichte stenen?

Zie je afbladderende verflagen of heb je geglazuurde stenen? Dan komt je woning wellicht niet in aanmerking voor spouwmuurisolatie. Voor spouwmuurisolatie is het namelijk belangrijk dat je muur ‘dampopen’ is, waardoor vocht makkelijk kan ontsnappen.

Stap 3: meet de breedte van je buitenmuur

Heb je je lintmeter nog bij de hand? Meet dan op weg terug naar binnen de dikte van je buitenmuur bij de deuropening.  Is de breedte van je muur minstens 25 cm? Dan kan je er vanuit gaan dat er een spouw is die in aanmerking komt voor spoumuurisolatie.

3x check? Dan heb je wellicht een spouw! Zo niet, neem dan contact op met een expert. Mogelijk zijn er alternatieve isolatiemogelijkheden.

 

Is je spouw geschikt voor spouwmuurisolatie?

Het klinkt misschien een beetje raar, maar het is niet omdat je een spouwmuur hebt dat spouwmuurisolatie mogelijk is.

Is je spouw gevuld?

Er mogen in je spouw geen cementresten of oud isolatiemateriaal aanwezig zijn. Is dat wel het geval, dan moet de spouw gereinigd (kunnen) worden. Je kan dit niet zelf controleren. Om te checken of je spouw niet vervuild is of niet, zal een erkende isolatiespecialist een endoscopisch onderzoek uitvoeren. Dat wil zeggen dat hij een gaatje zal boren in de voegen van je muur om met een camera de spouw inspecteren. Ook de breedte van de spouw wordt zo gemeten. 


Bron: Novascoop

Is je gevel in goede staat?

Belangrijk

Zijn er scheuren in je gevel of heb je vochtproblemen? Dan moet je dit eerst in orde laten maken vooraleer je aan spouwmuurisolatie kan beginnen! 

Premie spouwmuurisolatie

Wil je in aanmerking komen voor de Vlaamse premie voor buitenmuurisolatie? Dan moet je o.a. voldoen aan deze voorwaarden:

  • De installateur is gecertifcieerde aannemer na-isolatie spouw

  • De spouw wordt volledig opgevuld en heeft een minimale breedte van 5 cm
  • De gebruikte isolatiematerialen dienen gecertificeerd zijn en hebben een maximale lambdawaarde van 0,065W/m.K.

Lees hier meer over de premies voor isolatie van buitenmuren. en check onze mini-gids “Isolatietermen eenvoudig uitgelegd“om beter te begrijpen wat bijvoorbeeld de Lambda-waarde is.

Hoe vind je een betrouwbare installateur voor spouwmuurisolatie?

De bouwunie heeft voor de na-isolatie van spouwmuren het kwaliteitskader STS71-1 opgesteld en reikt certificaten uit voor de isolatiematerialen. Het zijn geen wettelijke verplichtingen, maar wel voorwaarden voor de premie. Voor je in zee gaat met een aannemer, vraag je best na of hij deze richtlijnen volgt.

Tip

Wil je op een eenvoudige manier in contact komen met een betrouwbare installateur voor spouwmuurisolatie? Schrijf je dan in voor de groepsaankoop isolatie. Wij onderzoeken de verschillende opties in de markt en doen je een vrijblijvend aanbod van een gecertificeerde aannemer. Vervolgens komt de installateur bij je langs voor een spouwmuurinspectie en finaal advies.

Geschreven door iChoosr in het kader van de groepsaankoop isolatie

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.