Skip to main content

Wat is de energietransitie?

De impact van de klimaatverandering op onze leefomgeving wordt steeds duidelijker. Meer en meer mensen beseffen dat het belangrijk is dat we zorg dragen voor het milieu. Ons energieverbruik speelt daarbij een grote rol. Er is een overgang nodig, een overstap naar een andere manier om met energie om te gaan. Die overgang noemen we de energietransitie. 

Een andere manier om met energie om te gaan

Momenteel is ons energiesysteem nog erg afhankelijk van vervuilende energiebronnen. Een groot deel van onze energie komt uit het buitenland, wat ons afhankelijk maakt van de schommelingen op deze markt. In de toekomst zullen we naar een meer gedecentraliseerde, lokale energieproductie overstappen waarbij we gebruik maken van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie.

De overheid bepaalt het energiebeleid

Bij deze nieuwe manier om met energie om te gaan speelt zowel de overheid als de consument een grote rol. De overheid moet een energiebeleid uittekenen voor de komende jaren. Daarnaast is het belangrijk de mensen te sensibiliseren. Dat doet de overheid bijvoorbeeld met de campagne meemetdestroom.be. Hier zijn de drie kernwoorden: zuiniger, slimmer en groener. Die drie woorden vatten samen hoe we in de toekomst met energie moeten omgaan. Zuiniger, we verbruiken best zo weinig mogelijk energie. Slimmer, we stappen best zo snel mogelijk over naar efficiënte alternatieven voor fossiele brandstoffen. Groener: het is belangrijk om voor 100% groene energie te gaan. 

5 tips om bewuster met energie om te gaan

Dat is goed voor het milieu én je bespaart. Enkele tips om energie te besparen:

  • Kies voor efficiënte huishoudtoestellen met een groen energielabel.
  • Vervang oude lampen door nieuwe, zuinige led-verlichting. 
  • Met een digitale energiemeter krijg je meer inzicht in je verbruik en kan je gerichte stappen ondernemen om energie te besparen.
  • Isoleer eenmalig je woning om te besparen op je energiefactuur en te genieten van meer wooncomfort.
  • Plaats zonnepanelen en word op die manier je eigen energieleverancier. 
  • Geniet volop van je zelf opgewekte energie met een thuisbatterij.

Nog meer tips om je verbruik te verminderen?

We hebben nog veel meer tips om je energieverbruik te minderen. Deze kan je lezen in deze blog.

Doe mee aan de groepsaankoop

Wist je dat je ook via de groepsaankoop energie kan bijdragen aan de energietransitie? Bij de groepsaankoop gaan we altijd op zoek naar een contract voor 100% groene stroom, opgewekt. Op die manier ben jij verzekerd van 100% Belgische groene energie aan een voordelige prijs. Begin met besparen op je energiekosten! Schrijf je hier vrijblijvend in voor de groepsaankoop energie. Denk je al een tijdje aan zonnepanelen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat. Ook als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.