Het prosumententarief voor zonnepaneleneigenaars voor jou ontrafeld

Heb je je zonnepanelen vóór 2021 laten plaatsen? Dan betaal je net als vele andere eigenaars van zonnepanelen een prosumententarief. Dat is een kost voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk.

 

Belangrijk: installeer je zonnepanelen na 1 januari 2021?

Vanaf 2021 geldt er een ander tariefsysteem voor nieuwe zonnepanelen-installaties. Lees er hier meer over.

 

Betaal je nog een prosumententarief? Dan leggen we je graag uit waar deze kost vandaan komt, en hoe het tarief wordt berekend.

Het prosumententarief is geen belasting

Prosumenten zijn consumenten die stroom produceren. In de praktijk zijn prosumenten eigenaars van zonnepanelen en particuliere windmolens. Zij betalen een prosumententarief voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Deze kost betalen zij aan de regionale netbeheerder (Fluvius, …), niet aan de overheid.

Ook zonnepanelen maken gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Opgewekte stroom die niet direct wordt verbruikt, wordt terug geleverd aan het net. Daarom rekent de netbeheerder aan elke prosument gebruikerskosten. Dat gebeurt onder de vorm van een prosumententarief.

Het prosumententarief is met andere woorden een vergoeding voor het gebruik van het netwerk.

Lees ook: Video: wat verandert er op je energiefactuur als je zonnepanelen laat plaatsen?

Het prosumententarief is geen vast bedrag

De hoogte van het tarief hangt af het vermogen van de omvormer die zonne-energie omzet in bruikbare stroom. Hoe groter het vermogen van de omvormer, hoe hoger het prosumententarief.

Ook per regio kunnen er verschillen zijn. Een overzicht van de tarieven voor 2020 vind je op de website van de VREG: klik hier.

Ook met prosumententarief dalen je energiekosten

Zonnepanelen verlagen de kosten die je betaalt aan je netbeheerder, ook al betaal je een prosumententarief. Daarnaast bespaar je honderden euro’s per jaar doordat je minder stroom hoeft in te kopen van je energieleverancier. Het prosumententarief van 2019 is met 8% gedaald t.o.v. 2018. Een voorbeeld:

Met 15 zonnepanelen van 310 Wp en een omvormer van 4kW AC-vermogen bespaar je jaarlijks zo’n 700 euro op je energiefactuur.

  • Voor de omvormer betaal je een prosumententarief van ongeveer 400 euro.
  • Maar doordat 16 zonnepanelen van 275 Wp zo’n 3.900 kWh zonne-energie per jaar leveren, betaal je ongeveer 700 euro minder aan netwerkkosten.
  • Zonder zonnepanelen betaal je voor 3.900 kWh ongeveer 400 euro aan je energieleverancier. Wekken je zonnepanelen 3.900 kwH op, dan valt deze kost weg.
Het ideale zonnepanelensysteem is niet te groot en niet te klein

Denk niet dat je altijd beter voor een zo groot mogelijk systeem kiest, omdat dan je energiekosten enorm dalen. Een grotere zonnepanelen-installatie heeft immers een zwaardere omvormer nodig. Hierdoor stijgt ook het prosumententarief.

Het is het beste te kiezen voor een zonnepanelensysteem dat ongeveer evenveel energie opwekt als je verbruikt. Met een kleinere installatie, zal je immers meer stroom moeten afnemen. Je betaalt daardoor meer voor de stroom en voor het gebruik van het netwerk. Dit weegt niet op tegen het lagere prosumententarief voor een lichtere omvormer.

Zonnepanelen betalen zichzelf op enkele jaren terug

Ook al betaal je  het prosumententarief, een investering in zonnepanelen verdient zich altijd binnen een paar jaar terug. Gemiddeld heb je door de besparing op je energiekosten na ongeveer 8 jaar de aankoopprijs van je zonnepanelen volledig terugverdiend.

Koop je je zonnepanelen via een groepsaankoop , dan wordt dat 6 à 7 jaar vanwege de korting. Vanaf dat moment bespaar je  nog zo’n twee decennia honderden euro’s per jaar op je energiefactuur.

Lees ook: Deze drie factoren bepalen de terugverdientijd van je zonnepanelen

Wie inschrijft voor de groepsaankoop, krijgt een persoonlijk voorstel met een gedetailleerde berekening van de terugverdientijd en het financiële voordeel, inclusief het prosumententarief volgens de geldende regelgeving.

 

Door Carolien van iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen.

 

Wil je zonnepanelen aankopen aan een scherpe prijs?

Ontdek dan jouw voordeel via de groepsaankoop. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

Lees ook deze berichten:

Wat is de energietransitie?
17-09-2018 • Categorie: Energie

De meestgestelde vragen over de groepsaankoop thuisbatterij
17-09-2018 • Categorie: Acties

Twijfel jij nog over de aankoop van een thuisbatterij? Bekijk hier de meest gestelde vragen die aan bod komen tijdens het webinar over de groepsaankoop. Zo kan jij een goed geïnformeerde beslissing nemen.