Deze drie factoren bepalen de terugverdientijd van je zonnepanelen

Door vooraf slimme berekeningen te maken, kan je de terugverdientijd van je zonnepanelen aanzienlijk verkorten. Meer zonnepanelen zijn immers niet altijd beter voor je portemonnee.

Wil je je investering zo rendabel mogelijk maken? Hou dan rekening met deze drie factoren:

 

1/ Je jaarlijks energieverbruik

Hoeveel elektriciteit verbruik je jaarlijks? Neem je energierekening er even bij.  Deze informatie is essentieel.

Je energieverbruik bepaalt immers hoeveel zonne-energie, en dus hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je energiekosten maximaal te verlagen.

Maar hoeveel zonne-energie brengt welk type zonnepaneel op?’ Hoeveel panelen heb ik dan nodig? En past dit aantal panelen op mijn dak? Hoe groot is een paneel? Hoeveel panelen passen er op mijn dak? ‘

Heel wat vragen en een complexe rekensom. Gelukkig bestaan er handige tools!

Kies hier je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Als je je dakgegevens invult, krijg je meteen een realistische indicatie van het aantal panelen dat je nodig hebt om je energieverbruik te dekken.

 

2/ De aankoopprijs van je zonnepaneleninstallatie

Als je weet hoeveel panelen je in jouw situatie best laat plaatsen, dan ben je klaar voor de volgende berekening. Wat is het prijskaartje van de aankoop én plaatsing van je zonnepanelensysteem? Er komt heel wat onderzoekswerk op je af.

‘Welke panelen kies ik best? Welke omvormer is het meest geschikt? En vooral: hoe ben ik zeker van de beste prijs-kwaliteit? ‘

Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken? Dan is de groepsaankoop zonnepanelen iets voor jou. Je krijgt een prijsvoorstel voor een all-in pakket dat voldoet aan alle nodige kwaliteitseisen. Bovendien kan je  rekenen op heel wat garanties. Zo weet je zeker dat je waar krijgt voor je geld. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Jij beslist of je verder gaat of niet.

 

3/ De opgewekte zonne-energie die je zelf verbruikt

Nadat je zonnepanelen zijn aangesloten, wek je je eigen energie op. Idealiter evenveel als je verbruikt. Zo hoef je zelf geen elektriciteit meer van het elektriciteitsnet af te nemen en dalen je energiekosten aanzienlijk. Lees meer over zelfconsumptie en waarom je deze best verhoogt.

De energiekosten die je jaarlijks uitspaart, zorgen ervoor dat je je zonnepanelen snel terugverdient. Je neemt minder stroom af, waardoor zowel je energiekosten als je netbeheerderskosten dalen.

In dit artikel leggen we uit hoe je energiefactuur eruit ziet mét zonnepanelen.

 

 

Benieuwd hoelang de terugverdientijd van zonnepanelen is in jouw situatie?

Ben je ingeschreven voor de groepsaankoop zonnepanelen? Dan krijg je vrijblijvend een persoonlijk voorstel. Hierin kan je alle details van het aanbod bekijken. We maken ook een inschatting van je terugverdientijd. De berekening houdt rekening met heel wat factoren, zoals:

  • een vermogensverlies van een zonnepanelensysteem van 1% per jaar door natuurlijke slijtage
  • de invloed van het capaciteitstarief
  • een gemiddelde energiekost en injectietarief

 

Je krijgt met andere woorden via de groepsaankoop zonnepanelen een realistische indicatie van je terugverdientijd. Toch blijft het belangrijk om de terugverdientijd met een korrel zout te nemen. In deze blog leggen we je uitgebreid uit hoe je een terugverdientijd moet interpreteren.

 

Door Carolien, expert zonnepanelen bij iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Wil je zonnepanelen aankopen aan een scherpe prijs?

Ontdek jouw voordeel via de groepsaankoop. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
15-10-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
15-10-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
15-10-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.