Deze drie factoren bepalen de terugverdientijd van je zonnepanelen

Door vooraf slimme berekeningen te maken, kan je de terugverdientijd van je zonnepanelen aanzienlijk verkorten. Meer zonnepanelen zijn immers niet altijd beter voor je portemonnee.

Wil je je investering zo rendabel mogelijk maken? Hou dan rekening met deze drie factoren:

1/ Je jaarlijks energieverbruik

Hoeveel elektriciteit verbruik je jaarlijks? Neem je energierekening er even bij.  Deze informatie is essentieel.

Je energieverbruik bepaalt immers hoeveel zonne-energie, en dus hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je energiekosten maximaal te verlagen.

Maar hoeveel zonne-energie brengt welk type zonnepaneel op?’ Hoeveel panelen heb ik dan nodig? En past dit aantal panelen op mijn dak? Hoe groot is een paneel? Hoeveel panelen passen er op mijn dak? ‘

Heel wat vragen en een complexe rekensom. Gelukkig bestaan er handige tools!

Kies hier je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Als je je gratis en vrijblijvend registreert voor de volgende groepsaankoop, dan krijg je als je je dakgegevens invult meteen een realistische indicatie van het aantal panelen dat je nodig hebt om je energieverbruik te dekken.

2/ De aankoopprijs van je zonnepaneleninstallatie

Als je weet hoeveel panelen je in jouw situatie best laat plaatsen, dan ben je klaar voor de volgende berekening. Wat is het prijskaartje van de aankoop én plaatsing van je zonnepanelensysteem? Er komt heel onderzoekswerk op je af.

‘Welke panelen kies ik best? Welke omvormer is het meest geschikt? En vooral: hoe ben ik zeker van de beste prijs-kwaliteit? ‘

Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken? Dan is de groepsaankoop zonnepanelen iets voor jou.

Via de groepsaankoop koop je  een standaardpakket dat voldoet aan alle nodige kwaliteitseisen. Bovendien kan je  rekenen op heel wat garanties. Zo weet je zeker dat je waar krijgt voor je geld.

3/ De opgewekte zonne-energie die je zelf verbruikt

Nadat je zonnepanelen zijn aangesloten, wek je je eigen energie op. Idealiter evenveel als je verbruikt. Zo hoef je zelf geen elektriciteit meer van het elektriciteitsnet af te nemen en dalen je energiekosten aanzienlijk. Lees meer over zelfconsumptie en waarom je deze best verhoogt.

De energiekosten die je jaarlijks uitspaart, zorgen ervoor dat je je zonnepanelen snel terugverdient. Je neemt minder stroom af, waardoor zowel je energiekosten als je netbeheerderskosten dalen.

In dit artikel leggen we uit hoe je energiefactuur eruit ziet mét zonnepanelen.

 

Een voorbeeld uit de praktijk

Dina en Liam en hun kinderen verbruiken jaarlijks ongeveer 4000 kWh stroom. Kopen zij 16 zonnepanelen aan de geldende marktprijzen, dan verdienen zij hun investering terug in 7,6 jaar.

Jaarlijks wekken 16 zonnepanelen ongeveer 3830 kWh op. Na het eerste jaar besparen ze hiermee zo’n € 690 op hun energiefactuur. Zodra ze hun zonnepaneleninstallatie hebben terugverdiend, genieten Dina en Liam nog jaren van hun eigen opgewekte stroom.

De belangrijkste factor om de terugverdientijd te verkorten blijft de aankoopprijs

Als je deze zonnepaneleninstallatie kan kopen met een korting van 33%, dan bedraagt de terugverdientijd slechts 5,6 jaar. Hoe lager je eenmalige investering, hoe sneller je je jaarlijkse besparing op je energierekening netto-winst is.

De cijfers uit dit voorbeeld dateren uit september 2018.

Benieuwd hoelang de terugverdientijd van zonnepanelen is in jouw situatie?

Alle deelnemers aan de groepsaankoop zonnepanelen krijgen de berekening van de terugverdientijd mét en zonder de korting in hun inbox. De berekening houdt rekening met heel wat factoren, zoals

  • een stijging in energieprijzen van 3,5% doorheen de jaren,
  • een vermogensverlies van een zonnepanelensysteem van 1% per jaar door natuurlijke slijtage
  • de kostprijs van een nieuwe omvormer na 13 jaar

Je krijgt met andere woorden via de groepsaankoop zonnepanelen een realistische indicatie van je terugverdientijd.

 

Door Olivier, expert zonnepanelen bij iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Wil je zonnepanelen aankopen aan een scherpe prijs?

Ontdek jouw voordeel via de groepsaankoop. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de installateur.

Lees ook deze berichten:

Energietransitie: wat is het en hoe kun je zelf iets doen?
15-10-2019 • Categorie: Algemeen

Energietransitie. Hoewel het groots klinkt, is het heel simpel: de stap zetten naar een leven zonder schadelijke effecten op het klimaat.

Premie voor het verwijderen van asbest in je dak
15-10-2019 • Categorie: Algemeen

De Vlaamse regering geeft een subsidie aan mensen die asbest in hun dak laten saneren en er zonnepanelen op plaatsen. Meer weten? Lees hier.