Hoe werken zonnepanelen en hoe bespaar je ermee?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in bruikbare energie. Zoveel is duidelijk. Maar hoe werken zonnepanelen precies? En wat bepaalt het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je energiefactuur te verlagen?

Zonnepanelen werken op (zon)licht

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ze produceren stroom zodra er licht op valt. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe hoger de opbrengst.

Een zonnepaneel werkt echter ook bij diffuus licht: zonlicht dat de aarde niet direct bereikt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is. Met andere woorden: ook op bewolkte dagen en in de wintermanden zullen zonnepanelen werken.

Lees ook: “Hoeveel brengen zonnepanelen op in de winter?

 

Zonne-energie wordt bruikbare stroom via een omvormer

Voor de omzetting naar bruikbare stroom zijn behalve de panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Een omvormer is een elektrisch apparaat dat gelijkstroom in wisselstroom omzet. Hierdoor wordt de gelijkstroom die zonnepanelen genereren, ook daadwerkelijk gebruikt worden in huis.

 

Eenmalige investering, jaarlijks rendement op uw energiefactuur

Dankzij zonne-energie kan je rechtstreeks je apparaten laten verbruik op de zon. Al wat je opwekt met je zonnepanelen en meteen in huis verbruikt, noemt men zelfconsumptie.

Verbruik je niet alles meteen, dan wordt de overschot terug op het net gezet. Voor deze injectie, ontvang je een vergoeding van je energieleverancier. Lees meer over de tariefstructuur voor zonnepanelen.

Je kiest best het aantal panelen dat past bij je energieverbruik. Zo bespaar je namelijk het meest op je energiekosten en verkort je je terugverdientijd maximaal.

Lees ook Deze drie factoren bepalen de terugverdientijd van je zonnepanelen.

 

Door Frédéric, expert bij iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen.

 

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement?

Ontdek jouw voordeel via de groepsaankoop. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
22-06-2018 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
22-06-2018 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
22-06-2018 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.