Alles wat je wil weten over slimme (digitale) meters en zonnepanelen

De slimme of digitale meter wordt vanaf 1 juli 2019 geleidelijk uitgerold. Lees er alles over in dit artikel.

Wat is een slimme meter?

digitale of slimme meter

De slimme of digitale meter is een elektronische meter die de traditionele elektromagnetische variant vervangt. Net als je huidige toestel, meet de slimme meter je elektriciteits- en aardgasverbruik.

Het belangrijkste uiterlijk verschil is dat het klassieke telwerk wordt vervangen door een elektronisch display. Door de toegevoegde communicatietechnologie, kan deze meter zowel informatie versturen als ontvangen. De digitale meter draait niet terug, maar registreert digitaal de stroom die je op het net overbrengt, alsook de elektriciteit die je verbruikt.

Wat is er slim aan een slimme meter?

Het grootste voordeel voor jou is dat je op elk moment kan zien hoeveel elektriciteit en/of aardgas je precies verbruikt. Zo krijg je meer grip op je energieverbruik en energiekosten.

Enkele andere voordelen van de digitale meter:

  • De meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Zelf aflezen of doorgeven van de meterstanden is niet meer nodig.
  • Overschakelen tussen enkel- of dubbelvoudig tarief wordt een stuk eenvoudiger.
  • Afsluiten of heraansluiten op het netwerk, bijvoorbeeld bij een verhuis, kan op afstand gebeuren.
  • Een digitale meter is voorzien van verschillende poorten die je kan koppelen aan andere toestellen. Daardoor kan je bijvoorbeeld je verbruik in real time opvolgen of kan slimme technologie ervoor zorgen dat je enkel  verbruikt op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken. Deze toepassingen worden de komende jaren nog zeker uitgebreid.

 

Vanaf wanneer kan ik een slimme meter plaatsen?

Vanaf 1 juli 2019 is de geleidelijke uitrol van de slimme meter van start gegaan. Indien je na die datum een zonnepanelensysteem laat plaatsen (of je bestaande installatie uitbreidt), wordt de digitale meter binnen de maand na aanmelding van je systeem geïnstalleerd. Ook nieuwbouwprojecten en grondige renovaties worden meteen van een slimme meter voorzien.

Bij bestaande prosumenten worden de elektriciteitsmeters uiterlijk tegen 31 december 2022 vervangen door een digitale meter.

Wat is het prijskaartje?

De Vlaamse netbeheerders geven aan dat de consument niets zal moeten betalen voor de vervanging van hun huidige elektriciteitsmeter. De kosten voor de digitale meter worden gesolidariseerd, wat wil zeggen dat de verrekening gebeurt via het nettarief. Dat gebeurt nu ook bij de huidige elektriciteitsmeters.

Bij nieuwe en bestaande eigenaars van zonnepanelen betaalt de distributienetbeheerder de digitale meter. Huishoudens met een nieuwbouwproject of een grondige renovatie, betalen zelf de plaatsing en indienststelling van hun digitale meter, net zoals bij de traditionele meter.

Wat betekent de slimme meter voor zonnepaneleneigenaars?

Indien je een zonnepanelensysteem aanschaft voor het einde van 2020, zal je kunnen kiezen tussen twee systemen.

Wie reeds zonnepanelen heeft of een systeem laat plaatsen voor het einde van 2020, kan ervoor kiezen om het voordeel van een terugdraaiende teller te behouden tot 15 jaar na de plaatsing. De datum van de eerste volledige AREI-keuring van het zonnepanelensysteem zal hier gelden als maatstaf.

Plaats je bijvoorbeeld zonnepanelen in 2019 en heb je tegen dan een slimme meter, dan geniet je tot 2034 hetzelfde voordeel als nu via de terugdraaiende teller. De stroom die je op het net zet, wordt tegen hetzelfde tarief vergoed dan de stroom die je van het net afneemt. De digitale meter draait dan virtueel terug.

Een andere optie is de nieuwe regeling die werd uitgewerkt door de VREG. Daarbij rekent men de distributietarieven aan op basis van de bruto afname van stroom. Hierbij is het aan te raden dat je zoveel mogelijk stroom verbruikt op het ogenblik dat je zonnepanelen elektriciteit produceren. Hoe meer zonne-energie je meteen verbruikt, hoe voordeliger dit tarief wordt. Het prosumententarief valt bij deze regeling weg. Voor huishoudens die na 1 januari 2021 een zonnepanelensysteem aanschaffen, zal deze regeling sowieso van kracht zijn.

In beide gevallen blijven zonne-installaties een interessante investering.

Is een thuisbatterij nu al zinvol?

Er bestaan ondertussen ‘thuisbatterijen’ die zonne-energie kunnen opslaan. Zonne-energie die je niet meteen nodig hebt, wordt via een thuisbatterij letterlijk ‘bewaard’ waardoor je  op een later tijdstip de opgewekte stroom kan gebruiken. In combinatie met een digitale meter lijkt dit ideaal om blijvend maximaal rendement uit je zonnepanelen te halen.

Thuisbatterijen zijn op dit moment nog steeds relatief duur. We verwachten dat deze technologie verder zal evolueren waardoor ze meer toegankelijk worden.

Ons besluit: zonnepanelen blijven een goede investering

Ook als je in de loop van de komende jaren een slimme meter plaatst of krijgt, zal je zonnepanelensysteem rendabel blijven dankzij de beloofde compensatieregeling en garantie van de overheid op rendement tot 15 jaar na plaatsing. Investeren in zonne-energie blijft slim, ook met digitale meters.

Door Magali van iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen (Laatste update op 11/02/2020)

 

Zonnepanelen plaatsen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

Deel dit artikel:

Lees ook deze berichten:

Digitale meter en zonnepanelen: wanneer verander je best van leverancier?
25-07-2019 • Categorie: Energie

Veranderen van energieleverancier doe je met zonnepanelen en een digitale meter best zo dicht mogelijk bij je jaarlijkse meteropname. Lees hier waarom.

“Gaat het inspectiebezoek voor de zonnepanelen op mijn dak nog door?”
25-07-2019 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.

Zelf van energieleverancier veranderen vs. kiezen voor iChoosr: wat is gemakkelijker?
25-07-2019 • Categorie: Algemeen

Zelf het voordeligste energiecontract opzoeken, hoe gaat dat juist in zijn werk? En wat moet je doen als je deelneemt aan een groepsaankoop?