Alles wat u wil weten over slimme (digitale) meters en zonnepanelen

Wat is een slimme meter?

digitale of slimme meter

De slimme of digitale meter is een elektronische meter die de traditionele elektromagnetische variant zal vervangen. Net als uw huidige toestel, meet de slimme meter uw elektriciteits- en aardgasverbruik.

Het belangrijkste uiterlijk verschil is dat het klassieke telwerk wordt vervangen door een elektronisch display. Door de toegevoegde communicatietechnologie, kan deze meter zowel informatie versturen als ontvangen. De digitale meter draait niet terug, maar registreert digitaal de stroom die je op het net overbrengt, alsook de elektriciteit die je verbruikt.

Wat is er slim aan een slimme meter?

Het grootste voordeel voor u is dat u op elk moment kan zien hoeveel elektriciteit en/of aardgas u precies verbruikt. Zo krijgt u meer grip op uw energieverbruik en -kosten.

Enkele andere voordelen van de digitale meter:

  • De meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Zelf aflezen of doorgeven van de meterstanden is niet meer nodig.
  • Overschakelen tussen enkel- of dubbelvoudig tarief wordt een stuk eenvoudiger.
  • Afsluiten of heraansluiten op het netwerk, bijvoorbeeld bij een verhuis, kan op afstand gebeuren.
  • Omdat de slimme meter feedback geeft over uw energieverbruik, kan uw energieleverancier uw maandelijks voorschotbedrag accurater berekenen.

 

Vanaf wanneer kan ik een slimme meter plaatsen?

Vanaf 1 juli 2019 start de geleidelijke uitrol van de slimme meter. Indien u na die datum een zonnepanelensysteem laat plaatsen (of uw bestaande installatie uitbreidt), wordt de digitale meter binnen de maand na aanmelding van uw systeem geïnstalleerd. Ook nieuwbouwprojecten en grondige renovaties worden meteen van een slimme meter voorzien.

Bij bestaande prosumenten worden de elektriciteitsmeters uiterlijk tegen 31 december 2022 vervangen door een digitale meter.

Wat is het prijskaartje?

De Vlaamse netbeheerders geven aan dat de consument niets zal moeten betalen voor de vervanging van hun huidige elektriciteitsmeter. De kosten voor de digitale meter worden gesolidariseerd, wat wil zeggen dat de verrekening gebeurt via het nettarief. Dat gebeurt nu ook bij de huidige elektriciteitsmeters.

Bij nieuwe en bestaande eigenaars van zonnepanelen betaalt de distributienetbeheerder de digitale meter. Huishoudens met een nieuwbouwproject of een grondige renovatie, betalen zelf de plaatsing en indienststelling van hun digitale meter, net zoals bij de traditionele meter.

Wat betekent de slimme meter voor zonnepaneleneigenaars?

Indien u een zonnepanelensysteem aanschaft voor het einde van 2020, zal u kunnen kiezen tussen twee systemen.

Wie reeds zonnepanelen heeft of een systeem laat plaatsen voor het einde van 2020, kan ervoor kiezen om het voordeel van een terugdraaiende teller te behouden tot 15 jaar na de plaatsing. De datum van de eerste volledige AREI-keuring van het zonnepanelensysteem zal hier gelden als maatstaf.

Plaatst u bijvoorbeeld zonnepanelen in 2019 en heeft u tegen dan een slimme meter, dan geniet u tot 2034 hetzelfde voordeel als nu via de terugdraaiende teller. De stroom die u op het net zet, wordt tegen hetzelfde tarief vergoed dan de stroom die je van het net afneemt. De digitale meter draait dan virtueel terug.

Een andere optie is de nieuwe regeling die werd uitgewerkt door de VREG. Daarbij rekent men de distributietarieven aan op basis van de bruto afname van stroom. Hierbij is het aan te raden dat u zoveel mogelijk stroom verbruikt op het ogenblik dat uw zonnepanelen elektriciteit produceren. Hoe meer zonne-energie u meteen verbruikt, hoe voordeliger dit tarief wordt. Het prosumententarief valt bij deze regeling weg. Voor huishoudens die na 1 januari 2020 een zonnepanelensysteem aanschaffen, zal deze regeling sowieso van kracht zijn.

In beide gevallen blijven zonne-installaties een interessante investering.

Is een thuisbatterij nu al zinvol?

Er bestaan ondertussen ‘thuisbatterijen’ die zonne-energie kunnen opslaan. Zonne-energie die u niet meteen nodig heeft, wordt via een thuisbatterij letterlijk ‘bewaard’ waardoor u op een later tijdstip de opgewekte stroom kan gebruiken. In combinatie met een digitale meter lijkt dit ideaal om blijvend maximaal rendement uit uw zonnepanelen te halen.

Thuisbatterijen zijn op dit moment nog steeds relatief duur. We verwachten dat deze technologie verder zal evolueren waardoor ze meer toegankelijk worden.

Ons besluit: zonnepanelen blijven een goede investering

Ook als u in de loop van de komende jaren een slimme meter plaatst of krijgt, zal uw zonnepanelensysteem rendabel blijven dankzij de beloofde compensatieregeling en garantie van de overheid op rendement tot 15 jaar na plaatsing. Investeren in zonne-energie blijft slim, ook met digitale meters.

Door Magali van iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen (Laatste update op 11/04/2019)

 

Zonnepanelen plaatsen via de groepsaankoop?

Wie inschrijft voor de groepsaankoop, krijgt een gedetailleerde berekening van de terugverdientijd en het financiële voordeel, inclusief het prosumententarief volgens de geldende regelgeving.

Momenteel kunnen de inwoners van de Provincie Limburg en de Provincie Oost-Vlaanderen zich vrijblijvend registeren voor de volgende groepsaankoop zonnepanelen. Woont u in een andere provincie? Laat dan hier uw gegevens na: we verwittigen u zodra u zich kunt inschrijven voor een groepsaankoop zonnepanelen in uw regio.

Deel dit artikel:

Lees ook deze berichten:

Start groepsaankoop energie voor de inwoners van de provincie Antwerpen
25-09-2018 • Categorie: Algemeen

Om ervoor te zorgen dat je volgend jaar van een voordelig energiecontract kan genieten, organiseren we de groepsaankoop energie onder eigen naam: iChoosr, onafhankelijk expert in groepsaankopen.

Vijf misverstanden over overstappen van energieleverancier
25-09-2018 • Categorie: Energie

Wat de reden ook is, overstappen van energieleverancier is zo gedaan. Waarom zijn er dan zoveel consumenten die het nog nooit gedaan hebben?

Overstappen of veranderen van energieleverancier eenvoudig uitgelegd
25-09-2018 • Categorie: Energie

In deze blog leggen we je uit hoe overstappen naar een andere energieleverancier precies werkt en waarom het niet zo eng is als het soms lijkt.