Alles wat je wil weten over digitale meters en zonnepanelen

De slimme of digitale meter wordt geleidelijk uitgerold. Lees er alles over in dit artikel.

Wat is een digitale meter?

De slimme of digitale meter is een elektronische meter die de traditionele variant vervangt. Net als je huidige toestel, meet de slimme meter je elektriciteits- en aardgasverbruik.

digitale of slimme meter

Het belangrijkste uiterlijk verschil is dat het klassieke telwerk wordt vervangen door een elektronisch display. Door de toegevoegde communicatietechnologie, kan deze meter zowel informatie versturen als ontvangen. De digitale meter draait niet terug, maar registreert digitaal de elektriciteit die je verbruikt en de stroom die je op het elektriciteitsnet zet, ook in “injectie” genoemd. Voor je injectie op het net ontvang je via het nieuwe tariefsysteem een injectietarief.

Wat is het “injectietarief”?

Het “injectietarief” is een vergoeding die je krijgt voor de stroom die jouw zonnepanelen opwekken, maar die je niet zelf verbruikt. Deze stroom wordt nl. overgebracht, of dus geïnjecteerd op het elektriciteitsnet. En hiervoor krijg je vanaf 2021 via je energieleverancier een  bedrag per kWh.

Lees meer: “Nieuw tariefsysteem zonnepanelen: wat betekent het voor jou?”

Wat is er slim aan een slimme meter?

Het grootste voordeel voor jou is dat je op elk moment kan zien hoeveel elektriciteit en/of aardgas je precies verbruikt. Zo krijg je meer grip op je energieverbruik en op je energiekosten.

Enkele andere voordelen van de digitale meter:
  • De meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Zelf aflezen of doorgeven van de meterstanden is niet meer nodig.
  • Overschakelen tussen enkel- of dubbelvoudig tarief wordt een stuk eenvoudiger.
  • Afsluiten of heraansluiten op het netwerk, bijvoorbeeld bij een verhuis, kan op afstand gebeuren.
  • Een digitale meter is voorzien van verschillende poorten die je kan koppelen aan andere toestellen. Daardoor kan je bijvoorbeeld je verbruik in real time opvolgen of kan slimme technologie ervoor zorgen dat je enkel  verbruikt op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken. Deze toepassingen breiden de komende jaren nog zeker uit.

 

Vanaf wanneer kan ik een slimme meter plaatsen?

Vanaf 1 juli 2019 is de geleidelijke uitrol van de slimme meter gestart. Indien je na die datum een zonnepanelensysteem laat plaatsen (of je bestaande installatie uitbreidt), wordt de digitale meter binnen enkele maanden na aanmelding van je systeem geïnstalleerd. Ook nieuwbouwprojecten en grondige renovaties worden meteen van een slimme meter voorzien.

Wat is het prijskaartje van een digitale meter?

De Vlaamse netbeheerders geven aan dat de consument niets zal moeten betalen voor de vervanging van hun huidige elektriciteitsmeter. De kosten voor de digitale meter worden gesolidariseerd, wat wil zeggen dat de verrekening gebeurt via het nettarief. Dat gebeurt nu ook bij de huidige elektriciteitsmeters.

Bij nieuwe en bestaande eigenaars van zonnepanelen betaalt de distributienetbeheerder de digitale meter. Huishoudens met een nieuwbouwproject of een grondige renovatie, betalen zelf de plaatsing en indienststelling van hun digitale meter, net zoals bij de traditionele meter.

Vanaf 1 januari 2023 betaal je niets meer als je zelf een digitale meter aanvraagt bij Fluvius. De installatie zal gratis zijn.

Wat betekent de slimme meter voor zonnepaneleneigenaars?

Sinds de beslissing van het Grondwettelijk Hof, zal elke zonnepaneleneigenaar met een digitale meter binnenkort onder een nieuwe tariefstructuur vallen.

De VREG heeft een nieuwe regeling uitgewerkt voor zonnepaneleneigenaars. Fluvius rekent voortaan je distributietarief aan op basis van de hoeveelheid energie die je effectief van het net afneemt. Het prosumententarief valt bij deze regeling weg. Op je energiefactuur zal je betalen voor het aantal kWh dat je nog van het net afhaalt. Dit zijn het aantal kWh dat je nog nodig hebt terwijl de zon niet schijnt.

Het is dan ook aangeraden dat je zoveel mogelijk stroom verbruikt op het ogenblik dat je zonnepanelen elektriciteit produceren.  Zelf je eigen opgewekte zonne-energie gebruiken wordt zelfconsumptie genoemd. Hoe meer zonne-energie je meteen verbruikt, hoe voordeliger.

Ook onder deze tariefstructuur blijft een investering in eigen groene stroom met zonnepanelen interessant en rendabel!

Lees ook: “Waarom zonnepanelen vandaag een goede investering zijn”

Is een thuisbatterij nu al zinvol?

Ja! Er bestaan ondertussen ‘thuisbatterijen’ die zonne-energie kunnen opslaan. Zonne-energie die je niet meteen nodig hebt, wordt via een thuisbatterij letterlijk ‘bewaard’ waardoor je  op een later tijdstip de opgewekte stroom kan gebruiken. In combinatie met een digitale meter lijkt dit ideaal om blijvend maximaal rendement uit je zonnepanelen te halen.

Door de evolutie in de gebruikte technologie, zijn de prijzen voor thuisbatterijen de laatste jaren fors gedaald. Investeren in een eigen thuisbatterij wordt hierdoor ook voor particulieren interessant.

De overheid gaat uit van een gemiddelde zelfconsumptie van 30%. Je kan met een thuisbatterij je zelfconsumptie verhogen tot 50% – 80%. Bovendien word je zo nog onafhankelijker van het net en bespaar je ook meer op je energiefactuur.

Ons besluit: zonnepanelen blijven een goede investering

Investeren in zonne-energie blijft slim, ook met digitale meters. Je produceert je eigen groene stroom en wordt onafhankelijker van het net. Je investering verdient zichzelf op enkele jaren terug waarna je gratis groene stroom hebt.

Door Carolien van iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen (Laatste update op 21/01/2022)

 

Zonnepanelen plaatsen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
25-07-2020 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
25-07-2020 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
25-07-2020 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.