De prijzen op de energiemarkten bereikten recordhoogtes. Iedereen is op zoek naar een interessant energiecontract en vaak is een variabel tarief het interessantste. Maar wat is een variabel tarief en hoe werkt het? Wat betekent het voor jou als consument? Waarop moet je letten?
Wat is een energiecontract met variabel tarief?
Bij een vast contract staat de prijs vast voor de volledige contractperiode. Als de energiemarkten stijgen of dalen, heeft dit geen effect op de prijs die je hebt afgesloten. Sluit je een energiecontract af met een variabel tarief, dan wordt de prijs per kwartaal of maandelijks aangepast. De prijs evolueert mee met de groothandelsprijzen. Gaat de prijs van gas of elektriciteit omhoog of omlaag, dan zal ook jouw prijs stijgen of dalen. Zowel bij een contract met vaste prijzen als bij een contract met variabele prijzen blijft je voorschotbedrag gedurende de contractperiode hetzelfde. In de jaarlijkse afrekening wordt je werkelijke verbruik in rekening gebracht. Bij een vast contract gebeurt dit aan de vaste prijs die je hebt vast gelegd. Bij een variabel contract wordt per maand of per kwartaal de prijs gefactureerd die op dat moment van toepassing was.
Wat betekent een variabel tarief voor jou?
Heb je een energiecontract met variabel tarief? Dan berekent je energieleverancier maandelijks of driemaandelijks je energieprijs. Zakt de prijs van gas of elektriciteit op de energiemarkt, dan profiteer je mee. Maar je betaalt ook meer als de energieprijzen stijgen. Je voorschotfactuur wordt berekend met het verbruiksprofiel dat je leverancier van je netbeheerder ontvangt en de voorspelling van je energieleverancier voor de prijzen voor het komende jaar. Je maandelijks voorschotbedrag blijft het hele jaar hetzelfde, tenzij je dit zelf aanpast.
Hoe wordt een variabel tarief berekend?
Variabele energieprijzen worden berekend aan de hand van een formule. Deze formule kan je terugvinden op je tariefkaart. De formules waarmee de energiekosten berekend worden, blijven dezelfde gedurende de looptijd van je energiecontract. Het enige dat verandert, is de waarde van de indexatieparameters. De waarden van deze parameters worden gepubliceerd op de website van de CREG (afhankelijk van de gebruikte parameter) en gelden voor alle energieleveranciers in België die deze parameters gebruiken. Het is dus niet zo dat een leverancier zelf bepaalt hoe hard de prijzen schommelen.
Tips wanneer je een energiecontract met variabel tarief afsluit
Met een energiecontract met een variabel tarief voel je de schommelingen op de energiemarkt. Soms is dat in jouw voordeel en betaal je minder. Soms zal je meer moeten betalen.
-
Tip 1: Een verbrekingsvergoeding betalen? Nee, bedankt!
Wil je na een tijd overstappen naar een ander energiecontract? Dan is het belangrijk om te weten of je energieleverancier de vaste vergoeding (of abonnementskost) – het bedrag dat je betaalt om bij een energieleverancier aangesloten te zijn – “pro rata” aanrekent. Is dat het geval, dan betaal je enkel voor de maanden dat je effectief klant bent. Je kan met andere woorden kosteloos overstappen wanneer jij dat wil. Als de vaste vergoeding per gestart leveringsjaar wordt aangerekend, kan de leverancier je de volledige vaste vergoeding voor 6 maanden aanrekenen, zelfs als je maar 1 maand klant blijft.
Verander je van energieleverancier?
Let erop dat je een energiecontract afsluit waarbij je kosteloos kan overstappen. Op sommige vergelijkingssites vind je schijnbare aantrekkelijke kortingen maar ben je verplicht om de abonnementskost voor de eerste 6 maanden te betalen, zelfs als je maar enkele maanden klant blijft! Tip: wist je dat dit één van de garanties is van de groepsaankoop energie?
-
Tip 2: Voorschotfactuur omhoog of omlaag?
Bij aanzienlijke prijsstijgingen kan je ook je voorschotfactuur aanpassen. Niemand vindt het leuk maandelijks meer te betalen. Maar je beschermt jezelf tegen een financiële kater bij de jaarlijkse eindafrekening. Kelderen de groothandelsprijzen? Dan krijg je het teveel betaalde bedrag terug. Lees ook: Hoe ziet je energiefactuur eruit?
-
Tip 3: Blijven inzetten op energiebesparing
Inzetten op energiebesparing blijft uiteraard ook nu zinvol. Wat je niet verbruikt, hoef je niet te betalen. Daarenboven draag je je steentje bij voor het milieu. Lees hier onze tips om je energieverbruik te verminderen. Lees ook: ‘Hoe minder afhankelijk worden van de energiemarkt‘
Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste energienieuws? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.
Op zoek naar een voordelig energiecontract? Schrijf je hier vrijblijvend in voor de groepsaankoop energie. Denk je al een tijdje aan zonnepanelen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat. Ook als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij.