Skip to main content

Warmtepompen worden steeds populairder in onze buurlanden en ook in België winnen ze snel terrein. Hoog tijd dus om meer te ontdekken over de warmtepompen!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam en ecologisch verantwoord apparaat om je woning te verwarmen of te verkoelen. Een warmtepomp onttrekt warmte vanuit een externe bron zoals water en draagt deze warmte vervolgens over aan lucht of water. Kort samengevat: de warmtepomp verplaatst warmte van de ene naar de andere plaats.

Wist je dat…

Een koelkast eigenlijk ook een warmtepomp is? Het principe is hetzelfde, maar dan omgekeerd: de warmtepomp in een koelkast haalt warmte uit de binnenruimte en voert deze af naar buiten.

Waaruit bestaan warmtepompen?

Een warmtepomp bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan elk een specifieke functie vervult. Hieronder leggen we uit hoe een warmtepomp werkt. Elke soort warmtepomp kan net iets anders werken, dus kijk goed naar de specificaties van het model dat je kiest.

Buitenunit

Deze unit wordt gebruikt als bron. Er bestaan verschillende opties:

  • Water: de buitenunit wordt in een waterbron geplaatst. Denk maar aan een meer of rivier.
  • Grond: de buitenunit (of leidingen) wordt diep onder de grond geplaatst.
  • Lucht: de buitenunit vangt de lucht uit de omgeving op.
Koelmiddel

Deze vloeistof haalt warmte uit de buitenunit. De vloeistof warmt hierdoor op en verdampt. Zo verandert het van vloeibare vorm naar gas.

Compressor

Het verdampte koelmiddel (nu in gasvorm) passeert door de compressor die het samenperst. Zo verhoogt de druk en warmt het koelmiddel verder op.

Condensor

De condensor geeft de warmte van het koelmiddel af aan het verwarmingssysteem. Het koelmiddel koelt nadien af en condenseert terug naar vloeistof.

Binnenunit

Deze unit wordt gebruikt als output. Het koelmiddel stroomt via de condensor in het verwarmingssysteem. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Lucht: warme (of koude) lucht blaast via de binnenunit in de woning.
  • Water: de warme lucht verwarmt het water in bijvoorbeeld de radiatoren of het water in een boiler.
Expansieventiel

In deze stap wordt de druk op het koelmiddel terug verlaagd. Het koelmiddel koelt verder af en wordt terug vloeibaar.

Is de werking nog niet helemaal duidelijk?

werking-warmtepompen

Bron: InfoWarmtePomp

De werking van een warmtepomp begint met het opvangen van lucht of water door de buitenunit (de warmtebron). Het koelmiddel in de warmtepomp neemt de warmte op uit deze bron. Dit gebeurt doordat het koelmiddel verdampt, wat de overgang van vloeistof naar gas mogelijk maakt. Het gas wordt vervolgens samengedrukt door de compressor, waardoor de warmte vrijkomt. Deze warmte wordt via de condensor naar binnen geleid en komt in je woning terecht, waar het gebruikt wordt om te verwarmen. Nadat de warmte is afgegeven, wordt de druk van het koelmiddel verlaagd door het expansieventiel, waarna het proces opnieuw begint met verdamping.

Wat als het vriest?

Zelfs bij vriestemperaturen kan het gebruikte koelmiddel nog warmte uit de buitenlucht halen. Pas bij extreem lage temperaturen, zoals rond de -20 graden, zal de warmtepomp geen warmte meer kunnen onttrekken. Dit komt zelden voor in België. Bij lagere temperaturen zal de compressor echter harder moeten werken, wat resulteert in een iets hoger energieverbruik.

Surf naar onze website en ontdek meer informatie over de lucht-lucht warmtepomp. Op de hoogte gehouden worden over de groepsaankoop? Dat kan via dezelfde link!