Heb je al zonnepanelen op je dak? Dan ben je vast overtuigd dat je investering een slimme keuze is. Ondertussen blijft ons elektriciteitsverbruik stijgen door de opkomst van elektrische wagens, warmtepompen, laadpalen… Het is dus interessant om je woning verder futureproof te maken, maar hoe? Zonnepanelen bijplaatsen is de oplossing! De prijs voor zonnepanelen staat op dit moment historisch laag, het is dus hét moment om offertes op te vragen. Ontdek in deze blog hoe je dit best aanpakt.
Uitstel is geen afstel
Veel zonnepanelen eigenaars hebben de laatste jaren de kat uit de boom gekeken om extra zonnepanelen bij te plaatsen of om te investeren in een thuisbatterij. Dit voornamelijk omdat ze nog een analoge meter hebben en genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Dit betekent dat je elektriciteitsmeter voor- en achteruit draait. Wekken je zonnepanelen meer op dan je verbruikt in huis? Dan zet je deze kWh op het net en draait je teller terug. Verbruik je meer dan je zonnepanelen opwekken? Dan neem je die kWh af van het net en draait je teller terug naar voor. Je gebruikt het net dus als een soort batterij. Vanaf 2025 wordt de digitale meter echter voor zo goed als iedereen verplicht*. Hierdoor geniet je niet langer van de terugdraaiende teller, maar kom je in een nieuwe tariefstructuur terecht. Hierbij betaal je energiekosten voor elke kWh die je van het net afneemt. Je betaalt bovendien geen prosumententarief meer aan je netbeheerder Fluvius, maar nettarieven op basis van je reële afname. * Met uitzondering van mensen die beschikken over een exclusieve nachtmeter of accumulatieverwarming. Daarbij geldt deze regeling pas vanaf 2028.
Wat betekent dit nu concreet? Een voorbeeld:
Ann liet in 2017 op eigen initiatief zonnepanelen installeren. Op dat moment verbruikte zij 4 000 kWh elektriciteit op jaarbasis. Dit verbruik kon zij volledig dekken met 15 zonnepanelen van 270 Wp per stuk, waarvoor zij ongeveer 5 000 euro neerlegde. Door de energiecrisis in 2022 heeft zij haar installatie ondertussen ruimschoots terugverdiend. Maar ondertussen werd zij gecontacteerd door Fluvius om de digitale meter te installeren, en heeft zij sinds enkele maanden een elektrische wagen. Haar teller zal niet meer terugdraaien en haar verbruik zal fel stijgen. Ann wil daarom zonnepanelen bijplaatsen en plant er meteen een thuisbatterij aan toe te voegen. Met een thuisbatterij kan zij haar extra stroom namelijk opslaan om ‘s avonds gratis te verbruiken, alsof zij een terugdraaiende teller heeft. Wanneer Ann nu (juni 2024) via de groepsaankoop van iChoosr 9 zonnepanelen van 430 (!) Wp laat bijplaatsen, verdubbelt zij haar totale opbrengst aangezien deze panelen 60% meer opwekken dan haar huidige panelen van 270 Wp. Daarvoor betaalt zij ongeveer 3 700 euro. Voor dezelfde investering als voorheen, krijgt Ann er nu ook nog een thuisbatterij bij.
Ons advies? Als je op dit moment meer energie verbruikt dan je zonnepanelen opwekken of weet dat je elektriciteitsverbruik in de toekomst nog gaat toenemen, is het een goed idee om de knoop door te hakken. De prijs voor zonnepanelen staat op dit moment historisch laag, zo betaalde je in juni 2022 gemiddeld nog 1,05 euro per Wp terwijl dat in juni 2024 nog maar 0,82 euro bedraagt.
Zonnepanelen bijplaatsen, hoe werkt dat?
Door zonnepanelen bij te plaatsen op (een ander gedeelte van) je dak, krijg je een extra omvormer voor je nieuw zonnepanelensysteem. Je beschikt dan over 2 systemen: je huidige én het nieuwe. Hierdoor blijven alle garanties op je huidige zonnepanelen systeem intact, zelfs als je door een andere installateur zonnepanelen van een ander merk laat plaatsen. De nieuwe installatie dient na de plaatsing ook AREI-gekeurd te worden om te garanderen dat deze veilig is. Kies je ervoor om je huidige installatie uit te breiden door extra zonnepanelen toe te voegen? Dan geven we graag enkele tips mee:
- Laat de installatie best doen door je vorige installateur
- Gebruik hetzelfde merk panelen als je huidige zonnepanelen
- Vraag na of je huidige omvormer voldoende vermogen heeft om de nieuwe panelen erbij aan te sluiten. Als dat niet het geval is, heb je een nieuwe, zwaardere omvormer nodig
Wij raden doorgaans aan om je huidige installatie niet uit te breiden, maar te kiezen voor een nieuwe installatie met nieuwe omvormer. Zo krijg je meteen een up to date product en dat via een installateur naar keuze. De huidige omvormers zijn altijd hybride, waardoor je er ook meteen een thuisbatterij aan kan toevoegen. Zo ben je helemaal klaar voor de toekomst! In beide situaties wek je meer energie op dan voorheen, wat zich vertaalt in een verdere besparing op je energiekosten. Daarnaast zijn er uiteraard nog andere praktische zaken waarmee je rekening moet houden. Die sommen we hieronder voor je op.
Praktisch: waarmee moet ik rekening houden?
1. Plaats op je dak
Vanzelfsprekend moet er voldoende vrije ruimte zijn op je dak om nieuwe panelen te plaatsen. Als je dak al decennialang vol ligt met zonnepanelen van bijvoorbeeld 180 Wp, kan het interessant zijn om te kijken naar een totale vervanging van je installatie. In alle andere gevallen, heeft het weinig zin om je huidige zonnepanelen te vervangen door recentere exemplaren met een hoger vermogen. Het klopt dat nieuwere zonnepanelen door technologische vooruitgang een hoger Wp vermogen hebben, maar als je weet dat de levensduur van zonnepanelen gemiddeld 30 jaar is, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
2. Verlies van groenestroomcertificaten?
Indien je zonnepanelen plaatste voor 2015, is de kans groot dat je nog steeds geniet van groenestroomcertificaten. Dit betekent dat je een vergoeding ontvangt voor elke schijf van 1 000 kWh die je zonnepanelen opwekken. Hoe hoog deze vergoeding is, hangt af van het jaar waarin je je zonnepaneleninstallatie aankocht. Nu, wat gebeurt er met je groenestroomcertificaten wanneer je investeert in extra zonnepanelen? Wanneer je zonnepanelen laat bijplaatsen, krijg je een nieuwe, aparte omvormer voor je bijkomende installatie. In deze situatie verandert er niets aan je huidige installatie en behoud je jouw groenestroomcertificaten. Bij het uitbreiden van je huidige installatie voeg je zonnepanelen toe aan je huidige omvormer. Hierdoor verlies je je groenestroomcertificaten. Je mag je huidige omvormer vervangen door een zwaarder (hybride) model zonder je certificaten te verliezen. Let op! Wanneer je hier extra zonnepanelen op aansluit, verlies je de groenestroomcertificaten wel. Je dient verder ook de grenzen van je netaansluiting te respecteren (max. 5 kVA omvormervermogen op een monofasig net, 10 kVA op een driefasig net).
3. Je netaansluiting: mono- of driefase?
Als je het nu in Keulen hoort donderen, zit je waarschijnlijk op een monofasig net. Zoals de meeste mensen, trouwens. Een monofasige netaansluiting komt met enkele beperkingen. Zo mag je er maximaal voor 5 kVA aan omvormervermogen op aansluiten. Dit betekent ook dat je hier niet zomaar een willekeurig aantal extra zonnepanelen aan kan toevoegen. Je installateur kiest het vermogen van de omvormer in functie van de verwachte stroomopbrengst. Hoe meer zonnepanelen, hoe meer stroom je opwekt en hoe zwaarder de omvormer moet zijn. Je vindt het vermogen van je omvormer terug op je keuringsattest. Bij twijfel, kijk naar het nominaal uitgangsvermogen in kVA, of de de Smax (VA) waarde. Op een monofasig net mag je maximaal 5 kVA oftewel 5000 VA uitgangsvermogen aansluiten.
Vergelijk het met de autosnelweg:
Op één rijvak kan slechts een beperkt aantal auto’s vlot doorrijden zonder file te veroorzaken. File is niet alleen best te vermijden op de baan, maar ook op het elektriciteitsnet! Door meer rijvakken toe te voegen, zou je (in theorie) het verkeer beter moeten kunnen opvangen. Op dezelfde manier zal een driefasige netaansluiting de hoeveelheid stroom die je op het net zet en van het net afneemt beter verdelen. Overweeg je extra zonnepanelen, of een elektrische wagen? Dan is het vaak nodig om je monofasige netaansluiting te verzwaren naar een driefasige aansluiting. Je kan dit aanvragen via Fluvius.
Wanneer zonnepanelen bijplaatsen?
Is zonnepanelen bijplaatsen altijd interessant? Nee, wanneer je zonnepanelen consistent meer stroom opwekken dan jij op dit moment verbruikt en je weet dat je verbruikspatroon in de toekomst niet gaat veranderen, is de investering in extra zonnepanelen weinig zinvol. Mogelijk is het in zo’n situatie wél interessant om de piste van een thuisbatterij te bekijken. Daarmee sla je alle opgewekte zonne-energie die je zelf niet meteen verbruikt op in plaats van deze terug te sturen naar het net. Zo kan je deze op een later moment gebruiken. Je vergroot hierdoor niet alleen je zelfconsumptie, je wordt ook onafhankelijker van het elektriciteitsnet. En dat is goed voor jouw portemonnee! Om te bepalen hoeveel extra zonnepanelen rendabel zijn en of een thuisbatterij voor jou interessant is, neem je best contact op met een gecertificeerde installateur. Zo zoeken jullie samen uit wat voor jou het meest ideale scenario is.
Geen zin om zelf op zoek te gaan naar een betrouwbare installateur? Dat snappen we! Doe daarom beroep op onze groepsaankoop zonnepanelen en thuisbatterij en schrijf je vrijblijvend in. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Veel succes met je verdere zonneplannen!