Wist je dat volgens Fluvius al 53% van de Vlamingen een digitale meter heeft? En dat dit percentage door de verplichte installatie alleen maar verder zal stijgen? Toch blijkt uit een recente enquête van de VREG dat 3 op de 10 gezinnen nog onvoldoende geïnformeerd zijn over de voordelen en mogelijkheden van de digitale meter. In deze blog lees je wat de digitale meter voor jou kan betekenen.
Heb je nog geen digitale meter? Via de planningschecker van Fluvius ontdek je wanneer jouw digitale meter gratis geplaatst wordt.
Eerst weten wat een digitale meter is? Ontdek het in deze blog: Wat is een digitale meter?
Welke mogelijkheden biedt een digitale meter?
1. Betaal elke maand voor je werkelijke verbruik
Kies voor maandelijkse afrekeningen met je digitale meter: geen voorschotfacturen of jaarlijkse afrekeningen meer, maar een duidelijke factuur per maand op basis van je werkelijke verbruik. De netbeheerder haalt je meterstanden automatisch op, zonder dat je hier zelf naar om hoeft te kijken. Deze meterstanden worden vervolgens doorgegeven aan je energieleverancier, die op basis van deze data je energiefactuur opstelt.
Hou er rekening mee dat je energiekosten niet langer gelijk verspreid zijn over een volledig jaar zoals bij een voorschotfactuur. Tijdens de wintermaanden zullen je energiekosten hoger zijn, omdat je in deze periode doorgaans meer verbruikt dan in de zomermaanden. Meer informatie over de maandelijkse afrekening vind je op de website van de VREG.
2. Inzicht in je energieverbruik
Met een digitale meter opent zich een waaier aan mogelijkheden om je energieverbruik beter te begrijpen en te beïnvloeden. Via mijnfluvius.be krijg je inzicht in je verbruik per dag (tot 24 uur eerder), per maand of per jaar. Door deze verbruiksgegevens te analyseren, kan je patronen en pieken in je energieverbruik herkennen. Dit geeft je de mogelijkheid om meteen in te grijpen, bijvoorbeeld door piekmomenten te verlagen of sluimerverbruik te verminderen.
Naast het monitoren van je verbruik, biedt de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) de mogelijkheid om je verbruiksgegevens van Fluvius met hen te delen. Op basis van jouw werkelijke verbruik en de actuele energieaanbiedingen op de markt, berekenen ze een gepersonaliseerde prijssimulatie. Zo krijg je een helder beeld van je energiekosten en bespaar je mogelijk door te kiezen voor een contract dat beter aansluit bij jouw verbruiksprofiel.
Ontdek hier hoe je de toepassingen op mijnfluvius.be optimaal gebruikt.
3. Minder forfaitaire kosten, meer controle
Je analoge meter brengt forfaitaire kosten met zich mee, zoals het prosumententarief, en deze lijst van kosten blijft toenemen. Steeds vaker brengen leveranciers een extra vast bedrag in rekening voor klanten met een analoge meter.
Je zonnepanelen blijven winstgevend, maar zo’n steeds langer wordende lijst van kosten op je eindafrekening voelt toch niet prettig.
Met de digitale meter krijg je geen forfaitaire belastingen meer aangerekend voor je zonnepanelen, maar betaal je enkel voor de stroom die jij nog van het net hebt afgenomen. Ben je veel thuis, of kan je investeren in slimme toepassingen? Dan kan het financieel de moeite lonen om die analoge meter te laten vervangen door een digitale.
Op sommige dagen wek je wellicht meer stroom op dan je zelf verbruikt. Met een digitale meter stuur je dit overschot aan stroom terug naar het net. Wanneer je een digitale meter hebt, wordt deze te veel aan opgewekte stroom apart geregistreerd zodat je exact weet hoeveel stroom je op het net injecteert.
Bepaal zelf wat je doet met je overschot aan stroom: verkopen/delen, of terugleveren via een injectiecontract. In het laatste geval ontvang je een vergoeding voor de geïnjecteerde stroom op het net.
4. Kies voor een dynamische energiecontract
Zodra je een digitale meter hebt, kan je naast vaste en variabele contracten, ook een dynamisch energiecontract afsluiten. Bij een dynamisch energiecontract meet je digitale meter je verbruik per uur, zodat je alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk verbruikt op dat moment aan de prijs van dat specifieke uur.
Met deze optie profiteer je van lagere prijzen tijdens daluren en bewuster omgaan met je energieverbruik.
5. Slimme toestellen koppelen aan je digitale meter
Maak je digitale meter nog slimmer met slimme apparaten! Koppel een thuisbatterij of een energiemanagementsysteem (EMS) en geniet van tal van voordelen voor een efficiënter en flexibeler energiebeheer.
Een thuisbatterij slaat overtollige opgewekte energie op zodat je die bijvoorbeeld ‘s avonds kan gebruiken. Door zelf energie op te wekken en op te slaan, ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en verlaag jij je energiekosten.
Een energiemanagementsysteem zorgt voor een slimme aansturing van je zonnepanelen, thuisbatterij of andere duurzame toestellen. Zo kan je efficiënter omgaan met je energieverbruik en besparen op je energiekosten zonder dat je hier zelf iets voor hoef te doen.
Dit systeem is ook combineerbaar met een dynamisch energiecontract om zo nog meer te besparen. Een energiemanagementsysteem zorgt er namelijk voor dat je stroom afneemt op de zo goedkoop mogelijke momenten. Meer info vind je hier terug.
Onze conclusie?
De digitale meter verbreedt je inzicht in jouw energieverbruik en laat je toe om hier dynamischer mee om te gaan.
Vergelijk je smartphone eens met die oude draaitelefoon van je ouders, of misschien zelfs van je grootouders. De digitale meter, net zoals je smartphone, biedt veel opties aan die je analoge meter, ‘de oude draaitelefoon’, nu eenmaal niet heeft. In onze groepsaankoop energie zien we dat heel veel mensen kiezen om maandelijks te betalen voor de energie die ze verbruiken. Eens je daarmee begint, klinkt zo’n maandelijks voorschotbedrag bij je energieleverancier al snel absurd.
De digitale meter komt er sowieso aan, en maar goed ook. Als we ons elektriciteitsnet niet op een modernere manier beheren, is de overgang naar zonnepanelen en elektrische wagens onmogelijk en lopen voor de consument alle vaste vergoedingen jaar na jaar op.
De digitale meter biedt veel voordelen, zoals de optie om geen voorschotten aan je energieleverancier meer te moeten betalen. De digitale meter zorgt ervoor dat je exact betaalt wat je verbruikt hebt (logisch, niet?). En heb je zonnepanelen? Dan kan je terug controle krijgen over je energiefactuur: geen vaste vergoedingen meer zoals het prosumententarief of een forfait bij je energieleverancier. Je doet er dan goed aan om zoveel mogelijk zonne-energie binnenshuis te houden, bijvoorbeeld door te verbruiken wanneer de zon schijnt of door te investeren in een thuisbatterij.
Meer weten over de digitale meter? Lees onze blog “Je hebt een digitale meter, wat nu?”.