Skip to main content

Wil je nog slimmer omgaan met je eigen opgewekte groene stroom en je energiefactuur verlagen? Dan kan een energiemanagementsysteem daarbij helpen. Dit systeem zorgt namelijk voor een hyperefficiënte aansturing van je elektrische systemen, zonder dat jij iets hoeft te doen. Je kan het zien als de dirigent van jouw zonne-energie.

Succesformule voor energiebesparing

We doen hoe langer hoe meer op elektriciteit. Van elektrische fietsen en wagens tot het verwarmen met een warmtepomp. Het zijn maar een paar voorbeelden van recente ontwikkelingen die in ons dagelijks leven meer en meer normaal worden. Wie de energiemarkt een beetje opvolgt, weet dat met de digitale meter en het capaciteitstarief het belangrijk is om je elektriciteitsverbruik te spreiden. Maar hoe doe je dat?

Het begin: inzetten op hernieuwbare energie

De eerste logische stap is om zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. Dat is tegenwoordig een absolute no-brainer Maar wat als je zonnepanelen overdag stroom opwekken, wanneer je elektrische wagen bijvoorbeeld niet binnenshuis aan het opladen is? En wat als je ook je warmtepomp gebruikt, maar net op een moment dat de zon niet schijnt? In dat geval is het slim om je groene stroom op te slaan in een thuisbatterij. Zo kan je deze op een later moment in huis verbruiken. Dat brengt je al een heel eind op weg naar meer onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet en een betere spreiding van je energie. Maar er is meer nodig dan dat voor optimale energie-efficiëntie. 

Het geheime wapen: een energiemanagementsysteem

Het is alsof je nu een orkest van uitstekende muzikanten bij elkaar hebt gebracht, maar de dirigent bent vergeten. Dit hoeft daarom geen kakafonie te worden, maar deze ene dirigent maakt wel het cruciale verschil als je je virtuozen echt tot hun recht wil laten komen. Wel, dat is nu precies waar een slimme aansturing door een energiemanagementsysteem, kortweg EMS, het verschil zal maken. Een EMS zorgt ervoor dat al je toestellen naadloos efficiënt samenwerken, zonder dat jij iets hoeft te doen.

Wat is een energiemanagementsysteem?

Een energiemanagementsysteem of EMS is een klein bakje of een slimme applicatie, dat je koppelt met de omvormer van je zonnepanelen-installatie. 


Het energiemanagementsysteem helpt je energieverbruik maximaal te verlagen en zorgt volledig automatisch voor:

  • Maximaal gebruik van jouw zelfopgewekte stroom
  • Het beperken van pieken in je stroomverbruik
  • Slim inspelen op variërende stroomprijzen

Dankzij een EMS is het ook mogelijk om meer geld te krijgen voor de stroom die je op het elektriciteitsnet zet. Je kan zelfs betaald worden voor de stroom die je op piekmomenten afneemt. Wie wil dat nu niet? Lees hier meer over de mogelijkheden van een EMS als je zonnepanelen hebt. 

Wat kost een EMS-systeem?

Wat betaal je voor dit magische toestelletje? De kostprijs van een energiemanagementsysteem verschilt van aanbieder tot aanbieder. Bovendien zijn er 2 elementen aan het prijskaartje: de aankoopprijs en de abonnementskosten.

1. Aankoopprijs

Op dit moment variëren de aankoopprijzen enorm, van gemiddeld tussen de 250 euro tot zelfs 650 euro. Dit gaat dan over de aankoop van een apart toestel. Het kan ook dat er geen apart, fysiek toestel nodig is, maar dat de software mee in je omvormer geplaatst wordt. Kijk zeker goed wat er in deze aankoopprijs zit om een correcte vergelijking te kunnen maken.

2. Abonnementskosten

Daarnaast rekenen alle aanbieders abonnementskosten aan. De hoogte van deze kosten is afhankelijk per aanbieder en per toepassing dat je als gebruiker wil activeren.  Zo heb je verschillende abonnementsformules met elk hun eigen toepassingen, grotendeels afhankelijk van welke verbruikers je slim wil aansturen. De abonnementskost hangt hiermee samen. Je kan uitgaan van een gemiddelde kost van 10 euro per maand.

 

Hoe combineer je een EMS met zonnepanelen?

Ga je binnenkort investeren in een zonnepanelensysteem? Informeer dan zeker even bij jouw installateur naar de mogelijkheden om een energiemanagementsysteem toe te voegen en wat dit voor jouw situatie betekent. Heb je al zonnepanelen? Ook dan kan je een EMS-systeem toevoegen. Bespreek met je installateur hoe dit energiemanagementsysteem toegevoegd kan worden aan jouw zonnepanelensysteem.

Binnenkort zal je ook via de groepsaankoop zonnepanelen en thuisbatterij een EMS-systeem kunnen aanvragen.

Geschreven in het kader van de groepsaankoop zonnepanelen en thuisbatterij

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.