“Al een volledig jaar leven we bijna uitsluitend op zonne-energie” 

In oktober 2022, besloot de familie Wouters  uit Antwerpen de stap naar zonne-energie te zetten. Via de groepsaankoop van iChoosr lieten ze 15 zonnepanelen en een 10 kWh thuisbatterij installeren. We vroegen Veronique en Alain1 jaar later hoe het leven op zonne-energie verloopt.

 

De reis naar een leven op zonne-energie

Wat was jullie motivatie om zonnepanelen en een thuisbatterij te plaatsen?

Alain: “We zochten naar een manier om meer controle te krijgen over onze energiekosten en onafhankelijker te worden van de schommelende energieprijzen.

We wilden ook een duurzame aankoop doen, onze voetafdruk definitief verkleinen én ‘goed zitten’ voor de komende 25 jaar.

De kwaliteit van de installatie was minstens zo belangrijk als de prijs.

Wanneer we ooit ons huis zouden verkopen, zijn de zonnepanelen op ons dak een absolute meerwaarde.”

 

Welk gevoel overheerst er één jaar na de installatie van jullie zonnepanelen?

Veronique: “We praatten al zo lang over zonnepanelen en we zijn nu oprecht blij dat ze er liggen. Grappig eigenlijk dat we het zo spannend vonden en er zo lang mee hebben gewacht (lacht).

Vanaf het moment dat de zonnepanelen op ons dak werden geïnstalleerd, voelden we een zekere trots. We vertellen er ook graag over.

Kijk, op zich is het een kleine stap in de richting van een groenere toekomst, maar het is er wel één die een grote impact heeft op ons leven.” 

 

Op welke manier hebben zonnepanelen een impact gehad op jullie dagelijkse leven?

“Onze mindset is veranderd: we gaan veel doelbewuster om met onze energie. Het afgelopen jaar leefden we bijna uitsluitend op zonne-energie.

Veronique: “We verbruiken bewust veel meer overdag, met de uitstelfunctie bijvoorbeeld van onze wasmachine en vaatwasser. Die draaien overdag wanneer de zon schijnt. En de opgeslagen energie op onze thuisbatterij levert zo goed als voldoende om ons verbruik ’s avonds te dekken.

Ons energieverbruik is drastisch verminderd waardoor we ook ons maandelijkse voorschotbedrag konden verlagen. En dat voelen we in onze portemonnee (lacht)!” 

 

Hoe houden jullie je maandelijkse verbruik en opgewekte zonne-energie in de gaten?

Alain: “Omdat we een digitale meter hebben, kunnen we ons verbruik eenvoudig opvolgen via het portaal van Fluvius.

We vinden het supertof om via de app die we van onze installateur kregen, te checken op onze gsm of laptop hoeveel onze zonnepanelen opwekken (toont de app).”

 

Wat kan je precies doen met die app?

Alain: “Die app is een monitoringssysteem dat je op je telefoon kan installeren of kan openen op de laptop. Je kan dan zien hoeveel stroom je zonnepanelen produceren en hoeveel stroom je nog extra van het net afneemt.”

“Die app is echt een superhandig dingetje!”

 

Bye-bye energieprijs-schommelingen!

Wat zijn voor jullie de belangrijkste voordelen van zonne-energie?

Alain: “Goh, via onze zonnepanelen hebben we eigenlijk een stukje zekerheid gekocht. We voelen ons beter voorbereid omdat wij amper nog effect voelen van pieken in energieprijzen.

We kunnen onze stroomafname zelf voor een groot stuk sturen en beperken, waardoor we onze energiefactuur beter onder controle houden. 

Bijkomend is voor ons ook het duurzame aspect ten aanzien van de maatschappij erg belangrijk. We hebben het gevoel dat we een steentje bijdragen aan een beter klimaat.”

 

Welke lessen willen jullie delen na 1 jaar met zonnepanelen?
1. Verbruik efficiënt en pas je gewoontes aan

Veronique: “We letten nu veel meer op het efficiënt gebruiken van elektriciteit. Dat is iets wat we iedereen kunnen aanraden.

We wisten al wel dat zuinigheid loont, maar dankzij onze zonnepanelen zien we die meerwaarde nog meer. Aangezien we nu onze stroom zelf opwekken, verbruiken we ook bewuster. Door enkele kleine aanpassingen in ons verbruikspatroon, verbruiken we nu meer overdag wanneer de zon schijnt.

Alain: “We hebben ook een paar nieuwe gewoonten ontwikkeld om energie te besparen. Zoals de stekkers van onze opladers niet in het stopcontact te laten wanneer we ze niet gebruiken. Het zou zonde zijn moest er stroom van onze zonnepanelen daar naartoe gaan (lacht).”

2. Monitor je energieverbruik en onderneem actie

Alain: “Een andere belangrijke les die we hebben geleerd is de kracht van het opvolgen van ons energieverbruik.

Met de digitale meter en de monitoringsapp van onze zonnepanelen kunnen we ons energieverbruik en energieopbrengst op de minuut volgen. Hierdoor hebben we meer inzicht in ons verbruik en kunnen we actie ondernemen.

We zijn alert geworden voor energiepieken of onnodig energieverbruik en bespreken met het gezin hoe we dat kunnen aanpakken.”

3. Ken de regelgeving en maak er gebruik van

Veronique: “Het is ook belangrijk om je te laten informeren zodat je het maximale uit je installatie kan halen.

We kregen een mailtje van iChoosr  over de stappen die we moesten ondernemen zodra de zonnepanelen geplaatst werden. Zij raadden ons aan om een injectiecontract af te sluiten bij onze energieleverancier.

Zo ontvangen we nu een vergoeding voor de stroom die onze zonnepanelen opwekken maar die we zelf niet gebruiken. Je verkoopt als het ware de stroom die je zelf niet nodig hebt.

Toegegeven, dat bedrag is beperkt, maar toch, het zou zonde zijn er geen gebruik van te maken!”

 

Heb je nog een laatste tip voor mensen die twijfelen over hun aankoop?

Alain: “Niet twijfelen (lacht)! Ik zou de groepsaankoop zeker aanraden. Wij wisten zelf niet goed waar te beginnen en via de groepsaankoop gebeurde alles voor ons. We zijn echt goed begeleid doorheen het proces. Vooraf ontvingen we veel informatie van iChoosr en zij waren ook vlot telefonisch bereikbaar. Voor de installatie kregen we een duidelijk stappenplan: we wisten perfect wat er wanneer zou gebeuren. Voor we het wisten, lagen de zonnepanelen op ons dak te blinken!”

 

Interview “1 jaar leven op zonne-energie” – in het kader van de groepsaankoop zonnepanelen

 

Denk je al een tijdje aan zonnepanelen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat. Ook als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
05-01-2024 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
05-01-2024 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
05-01-2024 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.