Terugverdientijd zonnepanelen: zo maak je de berekening

 

Ga je zonnepanelen installeren? Dan investeer je in de toekomst. Maar wie investeren zegt, zegt geld neertellen. Je kan dus maar beter je opties vergelijken! Een van de veelvoorkomende benaderingen om deze investering te vergelijken, is de zogenaamde terugverdientijd berekenen. Maar wat houdt dit nu net in en hoe belangrijk is deze waarde?

 

Wat bepaalt de terugverdientijd van zonnepanelen?

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op, waardoor je minder stroom van het net nodig hebt en bijgevolg minder aan je elektriciteitsleverancier betaalt. Zo bespaar je jaar na jaar op je energiefactuur en verdien je de kostprijs van je zonnepanelen terug.

Je hebt de terugverdientijd van zonnepanelen deels zelf in de hand. Hoe meer zonne-energie je rechtstreeks in huis verbruikt, hoe meer je bespaart én hoe korter de terugverdientijd wordt. Ontdek in deze blog enkele tips om je zelfconsumptie te verhogen.

 

Op welke manieren wordt de terugverdientijd van zonnepanelen berekend? 

Helaas, er is geen vaste manier om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen. Wel zijn er enkele parameters die standaard worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de energieprijzen, de zelfconsumptie en het geschatte jaarlijkse energieverbruik. 

De waarde die je gebruikt per parameter heeft uiteraard een enorm effect op de berekening van de terugverdientijd. Het kan daarom zijn dat je terugverdientijd verschilt van installateur tot installateur.

Een voorbeeld:

Rekent een installateur met een energieprijs van 40 cent per kWh afname en zelfconsumptie 50%, of met 15 cent per kWh afname en zelfconsumptie 25%? De terugverdientijd duikelt in het eerste scenario naar beneden! Maar is dit wel realistisch? 

Het is dan ook raadzaam om de terugverdientijd met een zekere voorzichtigheid te interpreteren.

 

Hoe de terugverdientijd van zonnepanelen realistisch berekenen? 

Als je je inschrijft voor de groepsaankoop zonnepanelen van iChoosr, dan krijg je op jouw persoonlijk voorstel een realistische terugverdientijd van jouw installatie. 

Voor het bepalen van de energieprijs waarmee we de terugverdientijd berekenen, gebruiken we de onafhankelijke data van de VREG.

We gebruiken deze 5 parameters:

  1. Elektriciteitsprijzen van energieleveranciers

    We gebruiken een gemiddelde voor de prijs die jij per kWh aan je energieleverancier betaalt. De VREG (de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) maakt per maand een overzicht van de gemiddelde elektriciteitsprijs. Deze data gebruiken we om de gemiddelde prijs over de afgelopen 2 jaar te berekenen. Uitschieters zoals uitzonderlijk hoge prijzen halen we uit onze berekening.

  2. Elektriciteitsprijzen bij de netbeheerders

    De nettarieven worden berekend aan de hand van de actuele maandprijzen waarin onze actie van start gaat. Ontvang jij je persoonlijk voorstel in februari, maart of april, dan bevat dit de nettarieven voor de maand februari. De maandelijkse fluctuaties van nettarieven zijn doorgaans kleiner dan die van elektriciteitstarieven.

  3. Nettarieven voor het capaciteitstarief

    De nettarieven voor het capaciteitstarief houden rekening met een gemiddeld piekvermogen in een situatie met of zonder zonnepanelen. Het capaciteitstarief berekent je netkosten op basis van de maximale hoeveelheid stroom die je tegelijkertijd verbruikt in een maand. Om de maandpiek te bekomen, wordt er gekeken naar het hoogste kwartiervermogen in 1 maand. Deze gemiddelden vind je ook terug op de website van de VREG.

  4. Injectietarief

    Ook voor de injectietarieven gebruiken we een gemiddelde prijs over de afgelopen 2 jaar. Deze data zijn eveneens afkomstig van de VREG.

  5. Zelfconsumptie

    We houden ook rekening met het percentage zelfconsumptie, ofwel hoeveel van je zelf opgewekte elektriciteit je zelf in huis gebruikt. Afhankelijk van hoe vaak je overdag thuis bent, plakken we hier een gemiddelde op. Uiteraard heb je dit percentage zélf in de hand en kan je dit ook nog doen toenemen door bewuster te verbruiken.

 

Vergelijking tussen een energiefactuur met en zonder zonnepanelen

Aan de hand van bovenstaande parameters, simuleren we hoe jouw elektriciteitsfactuur er uitziet met én zonder zonnepanelen. 

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op, waardoor je minder stroom van het net moet afnemen en een deel van de opgewekte stroom op het net zet. Zodra je een digitale meter hebt, zet je elke kWh die je niet verbruikt, terug op het net. Het is pas als je een injectiecontract afsluit bij je energieleverancier dat je hier een vergoeding voor krijgt.

Door beide elektriciteitsfacturen te vergelijken, valt op dat de prijs in een situatie met zonnepanelen voordeliger is dan zonder zonnepanelen. De jaarlijkse besparingen op je energiefactuur tellen we op, totdat de totale besparing gelijk is aan de gemaakte investering. Op dat moment heb je jouw installatie volledig terugverdiend. De eerstvolgende zonnestralen zijn pure winst!

 

Wat is momenteel de gemiddelde terugverdientijd bij de groepsaankoop zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd bij de groepsaankoop is 8 tot 10 jaar, maar blijft o.a. afhankelijk van de grootte van je installatie en je verbruik. Gezien de lange levensduur van 25 tot 30 jaar is er geen twijfel dat deze investering de moeite waard is.

 

De terugverdientijd is maar één onderdeel van je investering

Naast de terugverdientijd heeft het plaatsen van zonnepanelen nog tal van andere positieve gevolgen. Denk maar aan het verlagen van je EPC-score, het verhogen van de waarde van je woning, je bijdrage aan het milieu…

Neem uit deze blog vooral mee dat je terugverdientijd een indicatie is en beïnvloed kan worden door toekomstige prijsstijgingen of -dalingen van energie.

Zijn de energieprijzen laag? Ga er dan niet te snel van uit dat de investering in zonnepanelen minder interessant is. Als je je zonnepanelen verstandig laat plaatsen, verdien je jouw installatie altijd terug.

Hoe snel je dat doet, hangt af van hoe hoog of laag de energieprijzen staan. Zijn de energieprijzen hoog? Dan ben jij voorbereid! En die terugverdientijd zal je meteen zien kelderen. Houd er bovendien rekening mee dat de energiemarkt veel verandert in de 25 jaar (of langer) dat je zonnepanelen op jouw dak liggen. Net om die reden nemen we in onze energieprijs een gemiddelde over een langere periode van 2 jaar en houden we zo rekening met meerdere schommelingen op de energiemarkt.

Focus je naast de terugverdientijd dus vooral op wat je installatie kost en vergelijk deze met andere offertes in de markt. Heb je hulp nodig bij het vergelijken van verschillende offertes? Onze experts staan voor je klaar!

 

Geschreven door Carolien in het kader van de groepsaankoop zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

 

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
08-03-2024 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
08-03-2024 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
08-03-2024 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.