Zijn zonnepanelen écht milieuvriendelijk?

Wist je dat er in 2020 voor het eerst méér groene energie geproduceerd is in Europa dan energie op basis van fossiele brandstoffen? Dat is fantastisch nieuws voor het milieu! Als eigenaar van zonnepanelen mag je dus op beide oren slapen: jouw keuze is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de aarde. Of zijn zonnepanelen wel écht zo milieuvriendelijk? Hoe zit het met de productie ervan, en wat gebeurt er wanneer ze versleten zijn? Tom, onze zonnepanelen expert, zocht het voor je uit.

 

Zijn zonnepanelen écht milieuvriendelijk?

Veel stroom komt wereldwijd nog uit fossiele brandstoffen zoals steenkool. Het is allang geweten dat die erg vervuilend zijn en gelinkt zijn aan de opwarming van het klimaat. Zonnepanelen zijn dan een slimmere keuze: die zetten zonlicht rechtstreeks om in groene stroom. Met zonnepanelen zorgen we er samen voor dat deze fossiele energiebronnen hoe langer hoe meer tot de verleden tijd behoren. En het is duidelijk dat de ommekeer wereldwijd is ingezet. Tachtig procent van de zonne-installaties is geplaatst in de afgelopen vijf jaar! 

Meer zonnepanelen betekent minder nood aan fossiele brandstoffen. Maar zo eenvoudig is de rekensom niet, legt expert Tom uit: “Er zijn verschillende manieren om de impact van zonnepanelen te meten. Zonnepanelen komen niet uit de lucht vallen. Ze moeten geproduceerd worden, en daar zijn veel grondstoffen voor nodig en een heel productieproces. Dat vraagt op zich ook weer energie. Je moet dus berekenen wat de verhouding is. Hoeveel energie is er nodig om één zonnepaneel te produceren, en hoeveel groene energie wekt dat ene paneel dan op?”

 

Hoe vervuilend is de productie van zonnepanelen?

Eerst een paar cijfers. De meeste studies zijn het erover eens dat zonnepanelen in hun eerste twee à drie jaar evenveel elektriciteit produceren als er nodig geweest is om ze te maken. Een zonnepaneel ligt gemiddeld dertig jaar op je dak voordat het aan vervanging toe is. Stel je dus voor dat het drie jaar tijd kost om de productie-energie van het zonnepaneel te compenseren. Dan blijft er nog negentig procent van de levensduur van het zonnepaneel over waarin het groene stroom opwekt. De energiebalans is duidelijk heel positief.

“De werkelijkheid is zelfs nog een tikkeltje positiever”, weet Tom. “Deze studies zijn op grote schaal uitgevoerd met bestaande installaties. Die installaties zijn nu dus al vijf à tien jaar oud. De zonnepanelen die vandaag geïnstalleerd worden, zijn al snel vijftig procent efficiënter en dus nog milieuvriendelijker.”

Zonnepanelen worden almaar beter

De technologie van zonnepanelen blijft erop vooruitgaan. De prijs voor zonnepanelen is de voorbije tien jaar sterk gedaald, terwijl de efficiëntie en het vermogen enkel toenemen. Een gemiddeld Vlaams gezin kan met twaalf panelen zijn verbruik volledig dekken.

 

Wat gebeurt er met gebruikte panelen?

Dertig jaar, zolang levert jouw zonnepaneel groene stroom op. En daarna? “Aan het einde van de levensduur wordt het zonnepaneel gerecycleerd”, legt Tom uit. “Zo kunnen er weer nieuwe zonnepanelen of andere producten van worden gemaakt. Wist je dat het minder dan twee minuten duurt om een zonnepaneel te recycleren?”

Zonnepanelen bestaan voor tachtig procent uit glas. Verder zit er zo’n tien procent aluminium in, wat kunststoffen en verbindingen in koper of zilver. Die grondstoffen zijn heel goed recycleerbaar. De grondstoffen in het meest voorkomende type van zonnepaneel in Vlaanderen zijn voor 93,5 procent recycleerbaar. In de hele bouwsector vind je weinig materialen die beter te recycleren zijn.

 

Recyclage is een iChoosr-belofte

Recyclage is niet zomaar ons stokpaardje. We maken er ook echt werk van. Voor de groepsaankoop zonnepanelen werken we alleen samen met fabrikanten van zonnepanelen die aangesloten zijn bij PV-Cycle of een gelijkwaardig initiatief. PV-Cycle is een organisatie die kwaliteitseisen oplegt aan de recyclage van zonnepanelen.

Op deze manier kunnen we jou garanderen dat je zonnepanelen gerecycleerd worden aan het einde van een lang, productief leven op je dak. Meer zelfs: om je te bedanken voor je inzet voor het milieu, krijg je een recyclagebijdrage van de overheid. Die hebben we al verrekend in de kostprijs van je groepsaankooppakket.

 

Kunnen we nog beter?

Bijna honderd procent recycleerbaarheid? Dat is topnieuws! Toch zijn er ook kanttekeningen. Recyclage komt er nog vaak op neer dat een kostbaar materiaal aan waarde verliest. Van het glas in zonnepanelen wordt bijvoorbeeld vaak glaswol gemaakt voor isolatie. Dat is alvast een betere bestemming dan de schroothoop.

Een circulair model zou nog beter zijn. Dan maken we van oude zonnepanelen gewoon nieuwe. Dat is het streefdoel van CIRCUSOL, een Europees programma om zonnepanelen circulair te maken. Zij hebben berekend dat maar liefst de helft van de zonnepanelen die nu op onze daken liggen, hergebruikt kan worden. De academische wereld en de bouwsector zijn dit vandaag volop aan het onderzoeken.

 

Wat als de zon niet schijnt?

Zelfs op een druilerige herfstdag leveren je zonnepanelen groene stroom op. Maar de kans is groot dat je ’s avonds en in de winter toch extra energie afneemt van het elektriciteitsnet. Meestal is dat kernenergie. Hoe ‘groen’ is die eigenlijk?

Kernenergie is zeker minder vervuilend dan fossiele brandstoffen zoals olie of steenkool. Ze wordt wel eens ‘grijs’ genoemd in plaats van ‘groen’. Want hoewel de productie van kernenergie heel efficiënt geworden is, blijft er toch kernafval over aan het einde van het proces. En dat moet ergens opgeslagen worden. Dat gebeurt veilig en verantwoordelijk, maar ideaal is het natuurlijk niet.

We kunnen niet zomaar af van kernenergie, maar we kunnen wel streven naar een zo groen mogelijke mix. Door te kiezen voor zonnepanelen bijvoorbeeld. Wil je graag nog een stap verder gaan? Dan kan je investeren in een thuisbatterij. Zo spaar je de zonne-energie op die je niet onmiddellijk gebruikt. Je bent dan minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, en dus van kernenergie.

 

Het verdict van Tom

Zijn zonnepanelen nu milieuvriendelijk of niet? “Niets is perfect”, zegt onze expert. “Maar die zonnepanelen zijn wel degelijk een milieuvriendelijke investering. Ze wekken veel meer stroom op dan het kost om ze te maken. Zonne-energie is onuitputbaar én vervuilt niet, zoals fossiele brandstoffen wel doen. Zo verkleint je ecologische voetafdruk enorm. En dankzij recyclage krijgen je zonnepanelen nog een volgend leven. De balans is duidelijk positief.”

Overtuigd dat dit het moment is om te investeren in zonnepanelen?

Groot gelijk! Ontdek jouw voordeel via de groepsaankoop zonnepanelen. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je gegevens krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

 

Ook als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterijOf begin met besparen op je energiekosten! Schrijf je dan vrijblijvend in voor de groepsaankoop energie.

Lees ook deze berichten:

Het energiemanagementsysteem: de dirigent van jouw zonne-energie
06-12-2021 • Categorie: Nieuws

Wil je nog slimmer omgaan met je eigen opgewekte groene stroom en je energiefactuur verlagen? Ontdek dan in deze blog over het energiemanagementsysteem.

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
06-12-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
06-12-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?