Skip to main content

Vandaag de dag willen we allemaal ons steentje bijdragen aan een beter klimaat en liefst met een slimme besparing er bovenop. In deze blog ontdek je hoe jij, samen met iChoosr, in 6 stappen bouwt aan een duurzame toekomst én woning.

Stap 1: Isolatie

Laten we beginnen met de isolatie van je woning. Een belangrijke eerste stap in het verduurzamen van je woning!

Een goede isolatie is essentieel voor je huis. Met de juiste isolatie ben je voorbereid op zowel koude winters als warme zomers. Bovendien biedt het isoleren van je huis tal van voordelen, die we graag voor je op een rijtje zetten.

  • Een goed geïsoleerde woning zorgt voor minder warmteverlies en dus minder stookkosten. Dit resulteert in een lagere energiefactuur. En dat is interessant voor jouw portemonnee!
  • Een goed geïsoleerd huis voorkomt vochtproblemen en zorgt ervoor dat je op de goede weg bent volgens de isolatiewaarden van VEKA, ofwel het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap.
  • Tenslotte verbetert de juiste isolatie ook de EPC-waarde van je woning waardoor deze in marktwaarde stijgt. Dat is interessant wanneer je ooit zou beslissen om je woning te verkopen.

Stap 2: Zonnepanelen

Nu je woning goed geïsoleerd is, is het tijd voor de volgende stap naar een duurzame woning: het plaatsen van zonnepanelen!

Dankzij zonnepanelen wek je zelf 100% groene stroom op en kan je deze meteen in huis verbruiken. Zo hoef je minder elektriciteit van het net af te nemen, ben je minder afhankelijk van je energieleverancier en bespaar je op jouw energiefactuur. Daarnaast verhogen zonnepanelen, net zoals isolatie, de EPC-waarde van je huis waardoor deze nog verder stijgt in waarde.

Door te investeren in zonnepanelen draag je bij aan een klimaatvriendelijke planeet en de vermindering van CO₂-uitstoot! Het is dus niet alleen financieel interessant, maar ook goed voor het milieu. Geen wonder dat het plaatsen van zonnepanelen zo populair is.

Wist je dat zonnepanelen ook stroom opwekken als de zon niet schijnt? 

Zonnepanelen produceren stroom zodra er licht op valt, dus ook bij diffuus licht. Hoe meer licht, hoe groter de opbrengst. Zelfs in de winter brengen jouw zonnepanelen dus stroom op. Lees ook: “Brengen zonnepanelen op in de wintermaanden?” voor meer informatie.

De aankoop van zonnepanelen brengt duidelijk veel voordelen met zich mee. Ontdek hier hoeveel jij bespaart bij de aankoop van jouw zonnepanelen via de groepsaankoop. 

Stap 3: Thuisbatterij

Door een thuisbatterij toe te voegen aan je zonnepaneleninstallatie, benut je jouw eigen opgewekte zonne-energie nog optimaler. Zonnepanelen produceren 100% hernieuwbare energie, maar dat gebeurt voornamelijk overdag. Als je stroom wilt op momenten dat de zon niet schijnt en jouw zonnepanelen minder opwekken, moet je beroep doen op het elektriciteitsnet – tenzij je een thuisbatterij hebt.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Wanneer je de stroom die je zonnepanelen opwekken niet meteen in huis verbruikt, slaat de thuisbatterij deze op. Zo kan je deze stroom op een later moment gebruiken wanneer het jou uitkomt, zelfs ‘s avonds. 

Als je meer stroom verbruikt dan je zonnepanelen op dat moment opwekken, haal je altijd eerst de benodigde hoeveelheid stroom uit je batterij. Pas als je batterij volledig leeg is, neem je stroom af van het elektriciteitsnet. Zodra je thuisbatterij vol is, stroomt het overschot aan zelf-opgewekte elektriciteit terug naar het net. Hiervoor ontvang je een injectievergoeding (terugleveringsvergoeding) van je energieleverancier (indien je een injectiecontract hebt afgesloten).

Door te investeren in een thuisbatterij:

  • Bespaar je verder op je energiekosten

    doordat je eerst je eigen opgewekte groene stroom verbruikt alvorens je extra energie afneemt van het net. Dit zorgt voor een aanzienlijke daling van je energiefactuur. Dankzij een thuisbatterij heb je jouw energieverbruik meer onder controle.

  • Verhoogt je zelfconsumptie

    doordat jouw zelf opgewekte zonne-energie je huis niet verlaat. Je gebruikt deze stroom niet langer enkel overdag door bijvoorbeeld je wasmachine op te zetten op het moment dat de zon schijnt, maar ook ‘s avonds wanneer de zon onder is. Het te veel aan stroom dat je zonnepanelen opwekken, vloeit niet zomaar terug naar het net maar gaat rechtstreeks naar je thuisbatterij.

  • Wordt je onafhankelijker van je energieleverancier

    doordat je jouw eigen elektriciteit opwekt met zonnepanelen en je het overschot op je thuisbatterij opslaat. Je hoeft enkel extra stroom af te nemen van het net wanneer je zonnepanelen niets meer opwekken en je batterij volledig leeg is.

  • Investeer je verder in de toekomst

    doordat je minder onderhevig bent aan de schommelende energieprijzen houdt je meer geld over om te investeren in andere duurzame oplossingen of om gewoon leuke dingen te doen met je familie en/of vrienden!

Lees ook: Investeren in een thuisbatterij? Doen!

Dat zijn al 3 van de 6 stappen naar een duurzame woning! Benieuwd naar Deel II van “In 6 stappen bouwen aan een duurzame woning”? Lees dan hier verder!