8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd

Isoleren is een hot topic, maar de technische isolatietermen voelen soms aan als een doolhof. Wat zijn de isolatienormen en hoe behaal je die? Geen zorgen, we zijn er om de sluier op te lichten! Ontdek hier de meest gebruikte termen bij het isoleren van je woning in begrijpelijke taal. Zo ben je beter gewapend wanneer je een offerte opvraagt.

 

1. Isolatienormen

De meetlat voor energiezuinigheid en duurzaamheid

De isolatienormen zijn de meetlat waarmee de overheid isolatie beoordeelt. Ga je je woning isoleren? Dan is het belangrijk om te weten wat de vastgestelde isolatiestandaarden zijn. Bovendien evolueren deze isolatienormen erg snel en worden ze stelselmatig strenger.

Ontdek hier de Vlaamse energiedoelstellingen en isolatienormen voor 2050.

Samengevat: je hebt als woningeigenaar 2 opties om aan de energiedoelstelling 2050 voldoen. Als je piste 1 volgt, dan ga je voor een vastgelegde U-waarde voor elk onderdeel van je woning. Piste 2 streeft naar een EPC-label A of A+. Als je je woning isoleert, is het aangewezen dat je deze richtlijnen volgt. Zo zit je veilig voor de toekomst!

Maar wat betekent die U-waarde en een EPC-label nu precies? Dat leggen we hieronder uit!

2. U-waarde

De warmtedoorgangscoëfficiënt

Als je de isolatienormen leest, dan is een eerste belangrijke term de U-waarde. De U-waarde is de warmtedoorgangscoëfficiënt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter je woning is geïsoleerd.

Zo heeft de overheid voor daken, vloeren en muren de U-waarde vastgelegd op 0.24 m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt). Maar dat zegt je waarschijnlijk weinig.

De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er door een constructie gaat, per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Bijvoorbeeld: hoeveel warmte ontsnapt er via je dak als het binnen 20°C is en buiten 19°C. Bekijk het als de hoeveelheid warmte die door je slaapzak ontsnapt.

De U-waarde hangt af van twee factoren: hoe dik je isoleert en met welk materiaal je isoleert

 

3. EPC (Energie Prestatie Certificaat)

Het energiepaspoort van je woning

Een andere, wellicht meer vertrouwde isolatieterm is het EPC-label en de bijhorende EPC-score, uitgedrukt in aantal kWh/m² jaar (kilowatt per vierkante meter per jaar).

  • Het EPC-label geeft aan hoe energiezuinig je huis is en is gelinkt aan een EPC-score. EPC-label A+ is zeer goed, EPC-label F zeer slecht.
  • De EPC-score is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte. Een lagere EPC-score betekent minder energieverbruik en lagere kosten op de lange termijn.

 

Hoe lager je EPC-score, hoe ‘hoger’ de letter van je EPC-label. Goed om te weten: het energielabel en de energiescore houden geen rekening met je verbruikerpatroon of gezinssamenstelling. Deze kan dus in de realiteit afwijken van het verbruik op je elektriciteitsfactuur. Lees er hier meer over.

Ook hier zijn standaarden en isolatienormen vastgelegd. In 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen een EPC-label A of A+ hebben.

“Da’s nog heeeeeel lang”, horen we je denken… Wegkijken en kop in het zand dan maar? 

Beter niet! Er zijn wel degelijk tussentijdse EPC-verplichtingen. Tegen 2030 geldt bijvoorbeeld voor rijwoningen en appartementen minimaal EPC-label D en voor (half)open woningen minimaal EPC-label C. Heb je een woning of appartement met een slechte energieprestatie? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Lees hier de voorwaarden.

 

4. Isolatiepremies

Het duwtje in je rug

Isolatiepremies zijn financiële stimulansen voor het isoleren van je woning. Ze maken het isoleren niet alleen goed voor het milieu, maar ook iets lichter voor je portemonnee. Een overzicht vind je via de Premiezoeker.

Voor je gaat isoleren is het belangrijk om de voorwaarden van de premies te kennen: vaak is er een minimale Rd-waarde of Lambda-waarde waaraan het isolatiemateriaal moet voldoen. Zo geldt er momenteel voor kelderisolatie een minimale Rd-waarde van 2. Voor spouwmuurisolatie mag het isolatiemateriaal maximaal een Lambda-waarde hebben van 0.065.

Rd-Wat? Lambda-Hoe? Lees vooral verder!

 

5. R-waarde en Rd-waarde

De warmteweerstand van isolatiemateriaal

Dit cijfer is de isolatie-superheld van je huis. Rd staat voor ‘resistance declared’, wat ‘aangegeven warmteweerstand’ betekent. De Rd-waarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte tegenhoudt.

Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal daadwerkelijk isoleert. Hoe hoger de Rd-waarde van een materiaal, hoe lager ook de U-waarde (dus hoe minder warmte er doorheen gaat). Bekijk de Rd-waarde als een warmtedeken of de slaapzak voor je woning.

De Rd-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt) en bereken je door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de Lambda-waarde. Denk niet te snel: hoe dikker isoleren hoe beter! Bij isoleren speelt vooral de Lambda-waarde een grote rol.

 

6. Lambda-waarde

Het warmtegeleidingsvermogen van een isolatiemateriaal

Om het isolatiejargon volledig te begrijpen, moeten we dus ook de Lambda-waarde aankaarten. Deze waarde meet het warmtegeleidingsvermogen van een specifiek isolatiemateriaal en wordt uitgedrukt in W/mK (Watt per meter Kelvin).

Hoe lager de lambda-waarde, hoe minder warmte het materiaal geleidt en hoe beter het isoleert. Materialen met een lage lambda-waarde zijn vaak effectiever bij het vasthouden van warmte. Je hebt ook minder van het materiaal nodig om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen 

De Lambda-waarde is als het geheime ingrediënt dat het isolatiemateriaal zijn kracht geeft.

 

7. Warmteverlies

De mazen in het net

We kunnen niet verdergaan zonder te begrijpen wat warmteverlies is. Warmteverlies is simpelweg het ontsnappen van warmte uit een gebouw, vaak via slecht geïsoleerde delen zoals muren, ramen, deuren of het dak. Door dit fenomeen te verminderen, kan je de energie-efficiëntie van je woning verbeteren.

Het verminderen van warmteverlies is dus een cruciaal doel bij het isoleren van een woning, omdat het leidt tot een efficiënter energiegebruik en lagere stookkosten.

Vanuit het oogpunt van warmteverlies wordt over het algemeen geadviseerd om van boven naar beneden te werken: eerst de isolatie van je dak, daarna je muren of ramen en deuren en tenslotte je vloer. In volgorde gaat het om zo’n 30%, 20% en 10-15% aan warmteverlies.

Puur vanuit wooncomfort worden ook andere keuzes gemaakt. Zo kan je een voelbare tocht door je buitenmuur oplossen via spouwmuurisolatie. Of een koude vloer via kelderisolatie.

 

8. Erkende of gecertificeerde installateur

De sleutel tot isolatiesucces

Een laatste belangrijke term voor alle bouw- en renovatiewerken is de erkende of gecertificeerde installateur. 

Deze voldoet aan specifieke normen en kwalificaties. Het inhuren van een erkende aannemer verzekert je van vakmanschap en naleving van de bouwvoorschriften. 

 

Maak zelf betere keuzes

Heb je een vakman over de vloer of krijg je een offerte? Dan hoor je wellicht termen die je nog nooit gehoord hebt. Met deze mini-gids ben je goed voorbereid en begrijp je beter waarover het gaat! 

Isoleren draait om slimme keuzes maken om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het begrijpen van deze basic termen is als het openen van een deur naar een energiezuiniger huis. 

Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken? Vertrouw dan op de Groepsaankoop Isolatie en schrijf je vrijblijvend in! 

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
25-03-2024 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
25-03-2024 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
25-03-2024 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.