Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet

Kelderisolatie heeft een grote impact op je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je hier meer over. We vertellen je ook hoe je kan checken of je (kruip)kelder geschikt is voor isolatie. 

 

Waarom je kelder of kruipruimte isoleren?

Wat je drijfveer ook is, warmteverlies tegengaan is altijd een goed idee. Als je een kelder of kruipruimte hebt, kan je de vloer van het gelijkvloers na-isoleren op een vrij eenvoudige manier: door het kelderplafond te laten isoleren. 

 

Voordelen van kelderisolatie

  • Meer comfort

De meest voor de hand liggende reden om kruipruimtes en kelders te isoleren, is het verhoogde comfort. Geen koude voeten meer als je ’s ochtends uit bed stapt! De isolatie houdt de warmte vast, waardoor de temperatuur in huis aangenamer wordt.

 

  • Handig alternatief zonder breekwerken en ruimteverlies

Je vloer uitbreken om isolatie te plaatsen is behoorlijk drastisch, en soms ook niet mogelijk. Daarom is het plafond van je kelderruimtes de ideale plek om extra isolatiemateriaal aan te brengen. Je verliest geen ruimte en geniet van alle andere voordelen.

 

  • Besparen op de energiefactuur

Een goed geïsoleerde kruipruimte of kelder betekent minder behoefte aan extra verwarming. Dat vertaalt zich rechtstreeks naar een daling van je energierekening. Besparen en tegelijkertijd het milieu een handje helpen? Dat klinkt als een win-win!

 

  • Meerwaarde bij verkoop

Ga je je huis verkopen? Dan zorgt een goed EPC-label voor een meerwaarde. Door je kelder voldoende te isoleren, spring je op de EPC-ladder én kan je gebruikmaken van de Vlaamse premie voor vloerisolatie. Lees er hier meer over.

 

Oplossing bij het leggen van vloerververwarming

Kelderisolatie of kruipkelderisolatie krijgt een extra dimensie wanneer je vloerverwarming in een bestaande woning wil plaatsen. 

Een goed geïsoleerde kelder of kruipruimte fungeert als een thermische buffer, waardoor de warmte van de vloerverwarming niet onnodig verloren gaat aan een koude ondergrond. Door de isolatie wordt je vloer als het ware een warm deken. De vloerverwarming kan efficiënter werken en de warmte wordt gelijkmatig door de ruimte verspreid. De vloerverwarming hoeft minder hard te werken om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden. 

Zeker als je in een bestaande woning vloerverwarming wil leggen en weinig vloeropbouwruimte hebt, is (kruip)kelderisolatie een slimme zet.

 

Is je kelder geschikt voor isolatie?

Doe de check!

Isoleren is specialistenwerk. Vooraleer je enthousiast in de wereld van isolatiematerialen duikt of een prijsinschatting aanvraagt, is het slim te onderzoeken of je kelder of kruipruimte isolatie-waardig is. Neem een zaklamp en lintmeter mee, en ga naar beneden. Indien je dit wenst, kan je daarna een vrijblijvend aanbod aanvragen via de groepsaankoop isolatie.

Stap 1: Visuele Inspectie

Begin met een grondige visuele inspectie van je kelder of kruipruimte.  Let op:

  • Vocht en tekenen van schimmel.

Vochtproblemen wijzen op andere isolatiebehoeften.

  • Bodemgesteldheid.

Is de bodem vochtig, droog, of ergens daartussenin? Een te vochtige bodem kan problematisch zijn.

  • Leidingen.

Zijn ze geïsoleerd? Ongedekte leidingen kunnen de kruipruimte beïnvloeden.

  • Het plafond.

Zie je houten balken of een betonnen plaat? Dit kan een andere materiaalkeuze betekenen.

Stap 2: Meet de hoogte en de oppervlakte

Nu je een idee hebt van de algemene conditie, is het tijd om de fysieke aspecten te meten.

  • Hoogte van de kruipruimte.

Meet de hoogte van de kruipruimte, van bodem tot de onderkant van eventuele balken of het plafond. Een minimumhoogte is nodig om effectief isolatiemateriaal te kunnen plaatsen. Idealiter moet de ruimte minstens 80 centimeter hoog zijn.

  • Toegankelijkheid.

Controleer hoe gemakkelijk je toegang hebt tot de kruipruimte. Een goed geïsoleerde kruipruimte vereist goede toegankelijkheid voor installatie.

  • Grootte.

Doe meteen ook een inschatting van de te isoleren oppervlakte. Doe lengte maal breedte, zoals we geleerd hebben op de schoolbanken 👍 Een schatting is voldoende.

Stap 3: Check de ventilatie

Ventilatie is cruciaal in een kruipruimte. Controleer of er voldoende ventilatieopeningen zijn en observeer het luchtstroompatroon.

  • Ventilatieopeningen.

Zorg dat er voldoende ventilatieopeningen zijn om frisse lucht toe te laten en vocht af te voeren. Een slechte ventilatie kan leiden tot problemen.

  • Luchtstroom.

Houd rekening met de luchtstroom in de kruipruimte. Controleer er geen dode hoeken zijn waar vocht kan ophopen.

 

Is je kelder isolatie-waardig?

Neem contact met een betrouwbare isolatiepartner

Een voldoende droge kelder met minimale hoogte en toegankelijkheid geeft groen licht voor isolatie. De volgende stap is een offerte aanvragen bij een betrouwbare installateur. Maar hoe vind je die?

Er is geen strikt wettelijk kader voor de na-isolatie van kelders en kruipruimtes. Vanuit de overheid geldt er wel een isolatiewaarde (Rd) om in aanmerking te komen voor een premie. Lees hier meer over de premies en check ook onze mini-gids “Isolatietermen eenvoudig uitgelegdom beter te begrijpen wat bijvoorbeeld de Rd-waarde is.

 

Tip

Wil je op een eenvoudige manier in contact komen met een betrouwbare installateur voor de isolatie van de kelder of kruipruimte? Schrijf je dan in voor de groepsaankoop isolatie. Wij onderzoeken de verschillende opties in de markt en doen je een vrijblijvend aanbod van een erkende aannemer, conform alle premievoorwaarden. Vervolgens komt de installateur bij je langs voor een inspectie en finaal advies.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop isolatie

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
18-03-2024 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
18-03-2024 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
18-03-2024 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.