Zonnepanelen huren of kopen? Deel II

 

Zonnepanelen huren of kopen? Net als op de huizenmarkt, biedt de zonnepanelenmarkt tegenwoordig steeds vaker de optie om je systeem te huren in plaats van te kopen. Meer opties in het aanbod roepen ook vaak meer vragen op.

Daarom deden wij het uitzoekwerk voor jou! In deze blog vind je een overzicht van de verschillende financiële regelingen voor het opwekken van zonne-energie op je dak, inclusief hun korte- en langetermijnimpact op je portefeuille en ons advies.

De eerste 2 opties gemist? Lees ze hier.

 

Optie 3: “Gratis” zonnepanelen

Naast het kopen of huren van zonnepanelen zie je soms ook reclame voor ‘gratis’ zonnepanelen. Hier gaat het om zonnepanelen die zonder extra kosten of huur op je dak worden geïnstalleerd, maar waarvan de opbrengsten naar de eigenaar gaan. Dit type zonnepanelen wordt momenteel vooral geplaatst op sociale huurwoningen.

 

Kosteloze installatie van je zonnepanelensysteem

Met deze regeling betaal je niets voor de installatie van de zonnepanelen of voor de panelen zelf, maar de geïnstalleerde zonnepanelen blijven eigendom van het bedrijf dat de installatie uitvoert. In ruil voor de ruimte op jouw dak, staan zij in voor de kosten van de panelen, de omvormer, de installatie, de keuring, het onderhoud en de eventuele reparaties. 

Na een gemiddelde periode van 30 jaar worden de zonnepanelen jouw eigendom en kun je ze blijven gebruiken. Hier tegenover staat wel dat je in de eerste 30 jaar zelf weinig genot hebt van de opbrengst van je zonnepanelen.

 

Weinig genot van jouw opgewekte stroom

De financiële impact van dit soort ‘gratis’ zonnepanelen op je energiefactuur is miniem. De vergoeding voor de geïnjecteerde stroom gaat rechtstreeks en integraal naar het bedrijf dat je zonnepanelen heeft geplaatst. Jij sluit geen teruglevercontract af met je energieleverancier.

Neem je rechtstreeks stroom af van de zonnepanelen? Dan is deze in jouw geval niet gratis. Je betaalt hiervoor per kWh een vergoeding aan het bedrijf dat je zonnepanelen heeft geplaatst. Het kWh-tarief dat zij aanbieden, is doorgaans wel goedkoper dan de elektriciteitsprijzen op de markt. 

Hoewel je veel minder bespaart dan eigenaars of huurders van zonnepanelen, loont het dus nog steeds om zo veel mogelijk elektriciteit overdag te verbruiken aan deze goedkopere tarieven.

Wordt er een forfaitaire bedrag op je energiefactuur aangerekend voor eigenaars van zonnepanelen en een analoge meter? Dan zijn deze wel voor jouw rekening. Indien je nog een analoge meter hebt, betaal jij het prosumententarief en het eventuele forfait aan je energieleverancier. Het bedrijf dat je zonnepanelen heeft geplaatst komt niet tussen in deze kosten. Je hebt de vrijheid om zelf een digitale meter te laten installeren of om een voordeliger energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

Na het plaatsen van de ‘gratis’ zonnepanelen, zal je dus geen groot effect waarnemen op je energiefactuur. Hoewel je zeker kan besparen op deze manier, zal je op lange termijn nooit evenveel besparen als met zelf aangekochte zonnepanelen.

 

Geen eigenaar? Weinig verantwoordelijkheden

Aangezien je technisch gezien geen eigenaar bent van de zonnepaneleninstallatie, neemt de installateur alle verantwoordelijkheid op zich voor de verzekering van je zonnepanelen en het eventuele onderhoud, herstellingen en vervangingen die op termijn dienen te gebeuren. De kosten hiervoor zitten inbegrepen in het kWh-tarief dat je betaalt voor je zonne-energie. 

 

Optie 4: Zonnepanelen kopen op afbetaling

Je kan je zonnepanelen ook kopen op afbetaling. Dit verloopt op dezelfde manier als het standaard aankoopproces: je ontvangt een offerte van een installateur die de zonnepanelen bij jou komt plaatsen. Na de keuring zijn de zonnepanelen volledig jouw eigendom.

Het enige verschil is dat je de aankoopprijs niet in één keer moet betalen, maar deze kost via een groene energielening kan spreiden over een langere periode. Zo betaal je elke maand een haalbaar, vast bedrag aan de bank en heb je deze lening na enkele jaren terugbetaald. 

Ondertussen wekken je zonnepanelen al groene stroom op, waardoor je direct begint te besparen op je energierekening. Zodra de lening is afbetaald, profiteer je volledig van de besparingen die je zonnepanelen opleveren.

Zonnepanelen op afbetaling kopen biedt eigenlijk het beste van beide werelden: je geniet van de voordelen van gekochte zonnepanelen én de voordelen van een afbetalingsplan!

 

Ons advies?

Zonnepanelen huren of kopen? In beide gevallen een slimme investering! Zonnepanelen bieden je namelijk zekerheid. Zekerheid tegen een constant wisselende energiemarkt, tegen grote energiereuzen, tegen grote oliestaten en internationale gasleveranciers… Wil je deze zekerheid huren, of hebben?

Hebben natuurlijk! Op lange termijn haal je namelijk het meeste (financiële) voordeel uit een zonnepaneleninstallatie waarvan je volledig eigenaar bent. Kan je het volledige bedrag niet in één keer betalen? Dan kom je met een groene energielening nog steeds veel goedkoper uit dan met een huurcontract. 

Zonnepanelen hoeven daarenboven ook geen stukken van mensen te kosten: hiervoor ben je bij de groepsaankoop aan het juiste adres! Zo maak je je investering in groene energie slim voor het klimaat én voor je portemonnee.

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?
Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Een groene energielening simuleren? Dat kan! Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

Lees ook deze berichten:

Zonnepanelen bijplaatsen: nu of nooit!
29-05-2024 • Categorie: Zonnepanelen

Zonnepanelen bijplaatsen, hoe werkt dat? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Je leest het in onze blog!

Zonnepanelen huren of kopen? Deel II
29-05-2024 • Categorie: Nieuws

Zonnepanelen huren of kopen? Wij deden het uitzoekwerk voor jou! Lees hier het tweede overzicht van de verschillende financiële regelingen.

Zonnepanelen huren of kopen? Deel I
29-05-2024 • Categorie: Nieuws

Zonnepanelen huren of kopen? Wij deden het uitzoekwerk voor jou! Lees hier het eerste overzicht van de verschillende financiële regelingen.