11 meestgestelde vragen over de thuisbatterij

Je hebt zonnepanelen en twijfelt of je een thuisbatterij aan je installatie zou toevoegen? Je bent niet alleen. We organiseren daarom een webinar waar alle meestgestelde vragen over de thuisbatterij en de groepsaankoop aan bod komen.

 

Vragen over de thuisbatterij en de groepsaankoop

Heb je niet kunnen deelnemen aan de webinar? Hieronder vind je de 11 meest gestelde vragen. 

  1. Ik heb een analoge meter, is een thuisbatterij interessant voor mij?
  2. Wat als ik later een elektrische wagen aankoop?
  3. Waar moet ik een thuisbatterij plaatsen?
  4. Verlies ik mijn groenestroomcertificaten?
  5. Is een thuisbatterij veilig?
  6. Hoe groot is een thuisbatterij?
  7. Wat is de levensduur van een thuisbatterij?
  8. Kan ik met een thuisbatterij volledig netonafhankelijk worden?
  9. Krijg ik mijn voorschot terug bij annulatie?
  10. Helpt een thuisbatterij bij het capaciteitstarief?
  11. Krijg je premies of subsidies voor het plaatsen van een thuisbatterij?

 

Net zoals zonnepanelen is een thuisbatterij een grote aankoop. Hierbij willen we je zo goed mogelijk ondersteunen. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan dan gerust contact met ons op.


1. Ik heb een analoge meter, is een thuisbatterij interessant voor mij?

Wij adviseren een thuisbatterij zodra je zonnepanelen én een digitale meter hebt, want vanaf dan draait jouw teller niet meer terug en betaal je voor élke kWh die je van het net afhaalt. Deze afname houd je dus best zo laag mogelijk, dat kan dankzij een thuisbatterij.

Heb je nog een analoge meter? Dan kan het zinvol zijn om vroeger over te schakelen naar een digitale meter en een thuisbatterij aan te kopen. Ben je al benieuwd naar de prijs? Dan kan je steeds vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop thuisbatterij, zo blijf je meteen op de hoogte van de nieuwe groepsaankopen.

2. Wat als ik later een elektrische wagen aankoop?

Een elektrische wagen kan functioneren als ‘batterij op wielen’. Als je de wagen overdag gebruikt, terwijl je zonnepanelen het meeste opbrengen, zet je jouw thuisbatterij niet praktisch in.

De batterij van de wagen gebruiken als batterij om je verbruik in huis te dekken, zal in de toekomst mogelijk zijn. Op dit moment is deze technologie nog niet volledig ontwikkeld. We raden je aan om te wachten met de investering in een elektrische wagen die over deze technologie beschikt en nu al te kiezen voor een thuisbatterij.

Je kan later een elektrische wagen kopen en deze combineren met je thuisbatterij. Als je overdag de auto niet kan opladen, heb je nog steeds je batterij die opgeladen kan worden. Zo kan je de opgeslagen energie van je thuisbatterij inzetten om je elektrische wagen op te laden op het moment dat jou schikt.

 

3. Waar moet ik een thuisbatterij plaatsen?

De thuisbatterij wordt geplaatst in een droge en niet-verwarmde ruimte en liefst zo dicht mogelijk bij de zekeringkast. Daarom raden we je in de webinar van de groepsaankoop aan om te kiezen voor de garage of de berging. De installateur bekijkt samen met jou wat het beste is voor jouw situatie.

 

4. Verlies ik mijn groenestroomcertificaten?

Jouw recht op groenestroomcertificaten is gebaseerd op de omvormer van je zonnepanelen. Je mag niets veranderen aan deze huidige omvormer als je de groenestroomcertificaten wil behouden.  Via de groepsaankoop thuisbatterij bieden we een ‘retrofit’-oplossing aan. Dit wil zeggen dat er niets zal veranderen aan je huidige omvormer en dat er enkel een extra omvormer bij geplaatst wordt. Zo behoud je jouw recht op de certificaten en kan je extra inzetten op zelfconsumptie.  

 

5. Is een thuisbatterij veilig?

Ja, alle thuisbatterijen voldoen aan de Europese wetgeving rond brandveiligheid. De aangeboden batterijen in deze groepsaankoop zijn voorafgaand uitvoerig getest. Enkel de thuisbatterijen die goed uit deze testen komen, mogen in onze groepsaankoop aangeboden en geplaatst worden. 

Het plaatsen van een thuisbatterij zorgt niet voor een verhoogd brandgevaar. Verzekeringsmaatschappijen laten de brandpolis niet stijgen bij het plaatsen van een thuisbatterij. Bovendien wordt de batterij na installatie ook gekeurd volgens de AREI-normen. Zo ben je zeker dat de thuisbatterij veilig in gebruik genomen kan worden.

 

6. Hoe groot is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij van 5 kWh is ongeveer even groot als 2 schoendozen. Het is vooral belangrijk om naar de capaciteit van je batterij te kijken. De ideale capaciteit voor je thuisbatterij is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal panelen dat je plaatst, jouw totale energieverbruik, jouw verbruiksprofiel (hoe vaak ben je overdag thuis en kan je dus zelf consumeren), enzovoort.

Op basis van de gegevens die jij invult bij jouw inschrijving, berekenen wij voor jou welke batterijcapaciteit voor jou aanbevolen is. Tijdens de inspectie bekijkt de installateur jouw persoonlijke situatie en wensen in meer detail en brengt hij in samenspraak met jou eventueel nog wijzigingen aan in het door jou gekozen pakket. Op basis hiervan ontvang je een definitieve offerte.

 

7. Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

Op je thuisbatterij via de groepsaankoop krijg je sowieso een garantie van 10 jaar. De levensduur van een batterij hangt voornamelijk af van het aantal laadcycli en is dus mede afhankelijk van jouw gebruik van deze batterij. De aangeboden batterijen binnen deze groepsaankoop hebben minstens 6000 laadcycli. 

Het aantal laadcycli is het aantal keer dat je jouw batterij volledig kan op- en ontladen. 1 laadcyclus staat gelijk aan 1 keer volledig opladen en 1 keer volledig ontladen. Dit kan ook op verschillende momenten gebeuren, bijvoorbeeld als je  de ene dag een deel van je batterij gebruikt om je wasmachine te laten draaien en de volgende dag het resterende deel om je wagen op te laden, telt dit als 1 keer ontladen van je batterij.

In aantal jaren komt dit overeen met een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar.

 

8. Kan ik met een thuisbatterij volledig netonafhankelijk worden?

Helemaal onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet is momenteel nog niet mogelijk. De wintermaanden zijn te donker, waardoor de zonnepanelen te weinig elektriciteit produceren om de thuisbatterij op te laden. Tijdens deze maanden zal je dus nog extra elektriciteit van het net moeten afnemen. Maar met het plaatsen van een thuisbatterij kan je tot wel 70% onafhankelijk worden van het net.

Opgewekte zonne-energie die je zelf niet meteen verbruikt, kan je met een thuisbatterij opslaan en op een later moment gebruiken, wanneer het jou uitkomt. Je vergroot zo niet alleen je zelfconsumptie, je wordt ook onafhankelijker van het elektriciteitsnet.

Wil je nog onafhankelijker worden, lees dan deze tips.

 

9. Krijg ik mijn voorschot terug bij annulatie?

“Ik heb reeds een voorschot van 150 euro betaald bij het aanvaarden van mijn persoonlijk voorstel. Als ik na inspectie niet verder ga, krijg ik dan mijn voorschot terug?”

Ja, je kan kosteloos annuleren na inspectie. Je hebt na het ontvangen van de definitieve offerte een bedenktijd van twee weken. Als je bijvoorbeeld geen beschikbare ruimte hebt om de batterij te plaatsen of er zijn onvoorziene meerkosten die je niet wenst te betalen, kan je nog annuleren. Je krijgt dan het voorschot van 150 euro volledig terugbetaald. 

Ga je akkoord met je definitieve offerte? Dan contacteert de installateur je om een installatiedatum in te plannen. Je voorschot wordt na de installatie en de AREI-keuring doorgestort naar de installateur en in mindering gebracht van jouw totaalfactuur.

10. Helpt een thuisbatterij bij het capaciteitstarief?

Ja, dankzij de batterij kan je jouw consumptiepieken verlagen. Het capaciteitstarief zal namelijk berekend worden op de consumptiepieken die je veroorzaakt. Zet je bijvoorbeeld tegelijkertijd je wasmachine, droogkast en afwasmachine aan, dan heb je een hoge verbruikspiek en zal je meer betalen.

Deze pieken kan je zelf beperken, maar een thuisbatterij maakt dit eenvoudiger. Met een thuisbatterij verhoog je jouw zelfconsumptie, waardoor je minder moet afnemen van het net en dus ook minder verbruikspieken zal hebben. 

Daarnaast zal je ook kosten betalen op je ‘injectiepieken’. Ook hier kan je dankzij de thuisbatterij op besparen. De thuisbatterij houdt de stroom van je zonnepanelen zoveel mogelijk binnenshuis. Zo zet je overdag minder stroom op het net, en moet je ’s avonds minder stroom van het net afnemen. Twee vliegen in één klap!

De thuisbatterij vlakt dus zowel je injectie- als je afnamepiek af. Wanneer het capaciteitstarief aangerekend wordt, bespaar je met een thuisbatterij ook zo op je energiefactuur.

Meer weten over dit capaciteitstarief? Lees het hier.

 

11. Krijg je premies of subsidies voor het plaatsen van een thuisbatterij?

Helaas, de premie voor de thuisbatterij werd vanaf 1 april 2023 stopgezet. Werden jouw zonnepanelen geplaatst voor 2021? Dan kan je wel nog aanspraak maken op de retroactieve investeringspremie. Lees er hier meer over.


 

Stonden jouw vragen over de thuisbatterij en de groepsaankoop hier niet tussen?

Neem dan zeker een kijkje tussen onze veelgestelde vragen of herbekijk de volledige webinar. Je ontvangt de rechtstreekse link naar de webinar samen met je persoonlijk voorstel na inschrijving: klik hier. Heb je nog onbeantwoorde vragen? Contacteer dan onze helpdesk, zij beantwoorden graag al jouw vragen.

Nog geen zonnepanelen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
08-12-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
08-12-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
08-12-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.