Cijfers over groene energie in Vlaanderen: zijn we op de vooravond van een revolutie?

Is een switch naar 100% groene stroom uit hernieuwbare bronnen in Vlaanderen haalbaar? We zijn alvast goed op weg! We nemen je graag mee door impressionante cijfers over groene energie en de perspectieven op korte en lange termijn.

 

Het groene stroom record

Gooi die ramen open en adem die frisse lucht in, want groene stroom heeft een feestje te vieren!

Op 29 mei 2023 maakte België geschiedenis toen windmolenparken en zonnepanelen samen genoeg groene stroom produceerden om te voldoen aan de volledige elektriciteitsbehoefte van het land. 

8303 megawatt! Wablieft?! 

Een immense 8.303 megawatt aan energie werd gegenereerd in slechts een half uur. Een record dat niet alleen indrukwekkend is, maar ook de potentie van hernieuwbare energiebronnen benadrukt.

 

Opkomst van groene stroom in België

Het is geen geheim dat groene stroomproductie in ons land enorme sprongen vooruit heeft gemaakt. 

Van 1.9% naar 13.4%

In 2005 maakte hernieuwbare energie slechts 1,9% uit van het totale energiegebruik. Maar er is een spectaculaire vooruitgang: in 2022 is 13,4% van ons totale energiegebruik afkomstig van hernieuwbare bronnen.

Deze cijfers over groene energie en nog veel meer vind je terug op de website van de FOD Economie in het Belgian Data Energy Overview 2023

Met onze 13.4% liggen we niettemin serieus achter op het Europese gemiddelde van 22%. Maar we houden het hoofd omhoog, want ons doel is gesteld op 17,53% hernieuwbare energie tegen 2030! 

Wil je weten wat energie “groen” maakt? Lees dan: Waarom (niet) kiezen voor groene energie

 

Groene electriciteit in Vlaanderen x10

Voor geleverde elektriciteit zitten we in Vlaanderen al een pak hoger: 40,3% is ‘groen’. Dat is een vertienvoudiging in slechts enkele jaren! Ongeveer 70% van de groenestroomproductie zijn installaties van zonnepanelen en windturbines. De overige 30% wordt opgewekt op basis van biologisch materiaal. 

 

 

Bron: VREG  – Herkomst van de elektriciteit geleverd in Vlaanderen in 2022

 

Benieuwd hoe de dagelijkse groene stroomproductie in Vlaanderen eruitziet?

Groene stroomvoorspeller geeft realtime inzichten

Dankzij de groene stroomvoorspeller kunnen we onze energiegegevens koppelen aan actuele weerberichten en real-time informatie krijgen over onze groene stroomproductie. Een interactieve en inzichtelijke manier om onze duurzame kracht te volgen!

 

Stip op de horizon: 100% groene energie?

Droom met ons mee, want studies van VITO, het Federaal Planbureau en studiebureau ICEDD hebben aangetoond dat het mogelijk is: België kan in 2050 volledig overgaan op hernieuwbare energiebronnen. Dit betekent niet alleen een duurzamere toekomst, maar ook potentieel voor 20.000 tot 60.000 nieuwe banen en een aanzienlijke vermindering van de import van fossiele brandstoffen. 

Een tandje bijzetten is de boodschap! 

Volgens stroomnetbedrijf Elia zal het tempo waarop windparken en zonnepanelen geplaatst worden wel moeten verdrievoudigen. Ook is er nood aan meer connecties tussen de landen voor uitwisseling van energie-overschotten en de uitbouw van back-up capaciteit en energieopslag.

 

Hoe kan jij bijdragen aan de Vlaamse groene stroom revolutie?

Ook jij hebt een belangrijke rol. Terwijl Vlaanderen groeit en records breekt in groene stroomproductie, kan ook jij jouw steentje bijdragen aan deze duurzame revolutie.

 

De wereld van groene stroom wacht op ons. Duik mee in de groene revolutie en maak deel uit van een betere, schonere en duurzame toekomst.

 

Geschreven door Muriel, experte bij iChoosr

 

Lees ook deze berichten:

Zonnepanelen bijplaatsen: nu of nooit!
25-09-2023 • Categorie: Zonnepanelen

Zonnepanelen bijplaatsen, hoe werkt dat? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Je leest het in onze blog!

Zonnepanelen huren of kopen? Deel II
25-09-2023 • Categorie: Nieuws

Zonnepanelen huren of kopen? Wij deden het uitzoekwerk voor jou! Lees hier het tweede overzicht van de verschillende financiële regelingen.

Zonnepanelen huren of kopen? Deel I
25-09-2023 • Categorie: Nieuws

Zonnepanelen huren of kopen? Wij deden het uitzoekwerk voor jou! Lees hier het eerste overzicht van de verschillende financiële regelingen.