Premie thuisbatterij stopgezet, maar nog altijd interessant!

De premie voor een thuisbatterij is vroeger stopgezet. Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 januari 2021 gaf de overheid een premie voor de aankoop van een thuisbatterij uit. Oorspronkelijk zouden deze premies nog lopen tot en met 31 december 2024. De premie zou elk jaar dalen om dan in 2025 volledig te stoppen.

In oktober 2022 besliste de Minister van Omgeving en Energie echter dat de premie vroegtijdig stopgezet wordt. Tot 31 maart 2023 had je nog recht op deze premie.

Wat betekent dit voor jou?

Voor elke thuisbatterij geplaatst en gekeurd na 1 april 2023, is de premie niet meer van toepassing.

Sindsdien zijn prijzen voor thuisbatterijen wel gedaald en krijg je er, dankzij technologische ontwikkelingen, steeds een krachtiger apparaat voor terug. In Vlaanderen kost een batterij in 2024 vaak nog maar de helft van wat ze in 2020 koste. Het is dus niet omdat de premie voor thuisbatterijen is afgeschaft, dat je hier meer voor betaalt.

Zonnepanelen

Ook de premie voor zonnepanelen is sinds 1 januari 2024 stopgezet. Is je installatie geplaatst en gekeurd na deze datum? Dan heb je geen recht meer op deze premie.

Sinds de stopzetting van de premie, zijn ook de prijzen voor zonnepanelen aanzienlijk gedaald. Zelf je eigen groene stroom opwekken is nu betaalbaarder dan ooit!

 

Waarom werd de premie stopgezet?

De aankoop van een thuisbatterij had volgens de minister geen premie meer nodig. “Uit een evaluatie blijkt dat de subsidie niet echt nodig is om burgers aan te zetten om een thuisbatterij aan te kopen”. De premie wordt daarom sneller afgebouwd en het geld zal voor andere premies worden gebruikt.

 

Is het nog interessant om een thuisbatterij aan te kopen?

Jazeker! Het is sowieso een goed idee om een thuisbatterij aan te schaffen. Je verhoogt er namelijk je zelfconsumptie mee, dus je moet minder injecteren op het net. Dat is voordelig, want de vergoeding die je krijgt voor elke kWh die je op het net zet, ligt lager dan wat je betaalt voor elke kWh die je nog afneemt van het net. Door een thuisbatterij toe te voegen aan je installatie, beperk je zowel je afname als je injectie.

Koop je zonnepanelen aan? Bekijk dan zeker nog de optie om je systeem meteen uit te breiden met een thuisbatterij. Je thuisbatterij samen met je zonnepanelen laten installeren is makkelijk én goedkoper. Zo zijn de installaties direct compatibel met elkaar en heb je maar één installateur nodig die alles voor je regelt. Extra voordelig: je hebt ook maar één omvormer nodig voor zowel de zonnepanelen als voor de thuisbatterij. Via onze groepsaankoop maak je meteen een simulatie over hoe jouw aankoop verandert als er een thuisbatterij aan toegevoegd wordt. We doen hier meteen een suggestie over de grootte van je thuisbatterij. Je ziet op je persoonlijk voorstel ook wat de terugverdientijd van jouw gehele systeem is, met of zonder thuisbatterij.

 

Retroactieve investeringspremie

De overheid geeft nog steeds een retroactieve investeringspremie uit voor wie al zonnepanelen heeft van voor 2021. Lees meer over deze premie in deze blog.

 

Geschreven door Carolien van iChoosr, in het kader van de groepsaankoop thuisbatterij.

 

Twijfel je nog over een thuisbatterij? Ontdek hier de voor- en nadelen.

Hebben we je overtuigd? Schrijf dan hier in voor de groepsaankoop.

Lees ook deze berichten:

Meest gestelde vragen over groepsaankoop energie
02-05-2023 • Categorie: Energie

Meedoen aan een groepsaankoop is in dat geval een slimme manier om te besparen op je energiekosten. We begrijpen dat ondersteuning hierbij handig is zodat jij de juiste keuze maakt. Daarom sommen wij hier de meest gestelde vragen op over de groepsaankoop energie van voorbije deelnemers.

De 4 belangrijkste mogelijkheden met een energiemanagementsysteem
02-05-2023 • Categorie: Nieuws

Besparen op je energiefactuur kan met een EMS. Ontdek hier de belangrijkste mogelijkheden van het energiemanagementsysteem.

Het energiemanagementsysteem: de dirigent van jouw zonne-energie
02-05-2023 • Categorie: Nieuws

Wil je nog slimmer omgaan met je eigen opgewekte groene stroom en je energiefactuur verlagen? Ontdek dan in deze blog over het energiemanagementsysteem.