Investeren in een thuisbatterij? Doen!

Nu het voordeel van de terugdraaiende teller is weggevallen, lijkt een thuisbatterij dé oplossing voor bestaande of nieuwe zonnepaneleneigenaars. Maar waarom zou je investeren in thuisbatterijen? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? En welke prijs mag je verwachten?

 

Laatste update 26/04/2023

Waarom zonnepanelen combineren met een thuisbatterij?

Wie zonnepanelen heeft of er plaatst, betaalt nettarieven op basis van de reële stroomafname. Het is dan ook voordeliger om de stroom die je met jouw zonnepanelen opwekt, direct in huis te verbruiken. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. En daarom is investeren in een thuisbatterij een slim idee. 

 

Wat zijn de voordelen van investeren in thuisbatterijen?

1. Je compenseert het wegvallen van de terugdraaiende teller

Tot voor kort konden alle prosumenten (wie stroomt produceert én consumeert) het elektriciteitsnet gebruiken als batterij. De overtollige energie werd op het elektriciteitsnet gezet en kon je van het net halen als je het nodig had. Deze mogelijkheid valt nu weg voor alle prosumenten. 

Je betaalt nu voor wat je werkelijk aan stroom afneemt van het net. Gelukkig heb je dit voor een groot stuk zelf in handen: gebruik je huishoudtoestellen zoveel mogelijk op het moment dat je zonnepanelen stroom opwekken. Want door een hogere zelfconsumptie vermijd je dat je extra moet betalen voor elektriciteit.

Wat is zelfconsumptie?

Zelfverbruik of zelfconsumptie wil zeggen dat je de stroom die je opwekt met je zonnepanelen direct in huis verbruikt, zonder ze op het elektriciteitsnet te zetten. Je kan dit doen door je huishoudelijke toestellen (wasmachine, vaatwas) te gebruiken op het moment dat de zon schijnt.

Je kan dit ook doen door gebruik te maken van een thuisbatterij. Zo’n thuisbatterij slaat de overtollige zonne-energie op die je niet meteen nodig hebt. Zo hoef je minder stroom van het net te halen en gebruik je de opgeslagen energie wanneer de zon niet schijnt.

 

2. Je verbruikt maximaal je zelf opgewekte groene stroom

Zonnepanelen produceren 100% hernieuwbare energie. Het enige nadeel is dat dit voornamelijk overdag gebeurt. Dankzij een thuisbatterij heb je nu ook stroom van je zonnepanelen ‘s avonds of ‘s nachts. En dit zonder beroep te doen op het elektriciteitsnet. 

Goed om te weten

De overheid gaat uit van een gemiddelde zelfconsumptie (zonder thuisbatterij) van ongeveer 27%. Door bewuster om te gaan met je energieverbruik kan je jouw zelfconsumptie doen stijgen tot 36%. Voeg je daar een thuisbatterij aan toe, dan kan jouw zelfconsumptie zelfs stijgen tot 50 of 70%.

 

3. Je bespaart fors op je energiefactuur

’s Avonds gebruik je de opgeslagen zonnestroom uit je thuisbatterij. Zo hoef je geen extra elektriciteit af te nemen van het elektriciteitsnet en kan je jouw energiefactuur nog meer drukken. 

Een concreet voorbeeld:

Stel dat je op jaarbasis 4.000 kWh verbruikt en je hebt een zonnepaneleninstallatie die 3.850 kWh opwekt, dan betaal je 887 euro voor je energie (zonder batterijsysteem). Hierbij gaan we uit van 27% zelfconsumptie. Je bespaart 313 euro op jaarbasis.

Met een thuisbatterij van 5 kWh stijgt je zelfconsumptie tot 63%. Dit betekent een totaal op jouw energiefactuur van 470 euro. Zo bespaar je 730 euro per jaar.

Met een thuisbatterij van 10 kWh stijgt je zelfconsumptie tot 77% en zakt je totale energiefactuur tot 307 euro. Ofwel 892 euro besparing!

 

 

4. Je bent onafhankelijker van het elektriciteitsnet, de energieleveranciers én de netbeheerder

Je eigen elektriciteit opwekken met je zonnepanelen en je overschot op je thuisbatterij opslaan, maakt je onafhankelijker van het elektriciteitsnet. Zo hou je ook jouw kosten aan de energieleveranciers én de netbeheerder lager.

Lees ook: Video – hoe ziet je energiefactuur eruit? 

 

5. Je bent goed voorbereid voor later

Je hebt minder last van stijgende energieprijzen. Als je meer gebruik maakt van jouw eigen opgewekte stroom, en dus minder van het net hoeft af te halen, blijft de impact van die stijgende energieprijzen voor jou beperkt. Zo blijft er geld over om leuke dingen te doen!

 

Zijn er nadelen aan investeren in thuisbatterijen?

1. Het is niet goedkoop

Wat met de betaalbaarheid van een thuisbatterij

Er bestaan inderdaad batterijen zoals de Tesla Powerwall die gemakkelijk 8.000 tot 10.000 euro kosten. Voor een gemiddeld gezin is dit een te grote batterij.

Je kiest best voor een opslagcapaciteit die is afgestemd op jouw situatie. Zo behaal je de beste resultaten, én rendeert je investering optimaal!

Hoeveel kost de “gemiddelde” thuisbatterij?

Tegenwoordig schommelen prijzen van batterijen rond 600-700 euro per kWh opslagcapaciteit. Met een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp kan een thuisbatterij van 4-5 kWh jouw zelfconsumptie al aanzienlijk verhogen. Dat betekent een investering van 2.400 à 3.500 euro (zonder installatiekosten). 

Hou er wel rekening mee dat als je jouw bestaande zonnepaneleninstallatie op een later moment wenst uit te breiden met een thuisbatterij, je een extra omvormer dient te plaatsen. Reken hiervoor op gemiddeld 300-450 euro per kva (kilovoltampère waarmee het vermogen van je omvormer wordt uitgedrukt).  

 

2. Volledig onafhankelijk zijn van het net kan, maar je investering wordt dan heel groot
Wil je volledig onafhankelijk zijn van het net? Financieel gezien wordt je investering dan 5 tot 10 keer zo groot, net zoals je batterij. Ons klimaat is niet gunstig om volledig off-grid te gaan. Tijdens de wintermaanden produceren je zonnepanelen niet voldoende stroom en zal je extra stroom van het net moeten halen.
3. Bij een stroompanne is je batterij niet standaard voorzien om stroom te bieden
Dit is ook niet nodig omdat wij volgens de VREG tot de Europese top behoren van betrouwbare elektriciteitsnetwerken. Je kan wel aan je omvormer een apart circuit (laten) voorzien waarop je toestellen met een laag verbruik kan koppelen zodat je bij een stroomonderbreking toch nog bijvoorbeeld verlichting hebt.

 

Is investeren in een thuisbatterij een goed idee?

Ja! Heb je al zonnepanelen of ben je van plan binnenkort te investeren in een zonnepaneleninstallatie? Dan is het zeker zinvol om te informeren naar een thuisbatterij als aanvulling op jouw zonnepanelen. Zo haal je het maximum uit je eigen groene opgewekte stroom. 

 

Geschreven door Ann Sophie van iChoosr, in het kader van de groepsaankopen thuisbatterijen

Een thuisbatterij aankopen?

Via onze groepsaankopen thuisbatterij kan je ook kiezen voor een thuisbatterij aan een scherpe prijs. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Klik hier om je in te schrijven. 

Lees ook deze berichten:

Zonnepanelen huren of kopen? Deel II
05-02-2023 • Categorie: Nieuws

Zonnepanelen huren of kopen? Wij deden het uitzoekwerk voor jou! Lees hier het tweede overzicht van de verschillende financiële regelingen.

Zonnepanelen huren of kopen? Deel I
05-02-2023 • Categorie: Nieuws

Zonnepanelen huren of kopen? Wij deden het uitzoekwerk voor jou! Lees hier het eerste overzicht van de verschillende financiële regelingen.

Meest gestelde vragen over groepsaankoop energie
05-02-2023 • Categorie: Energie

Meedoen aan een groepsaankoop is in dat geval een slimme manier om te besparen op je energiekosten. We begrijpen dat ondersteuning hierbij handig is zodat jij de juiste keuze maakt. Daarom sommen wij hier de meest gestelde vragen op over de groepsaankoop energie van voorbije deelnemers.