Er is al veel ophef over geweest: uitvallende omvormers. Wanneer er te veel elektriciteit tegelijkertijd op het net wordt gezet, kan het gebeuren dat de omvormer van je zonnepanelen uitvalt. Dit probleem komt niet door je eigen installatie, maar door de sterkte van het elektriciteitsnetwerk in jouw omgeving. Gelukkig ervaart niet iedereen dit probleem. Wil je weten of dit bij jou speelt en wat je eraan kan doen? Lees dan verder!
Waarom vallen omvormers uit?
Wanneer het elektriciteitsnet in jouw omgeving tijdelijk overbelast raakt, schakelen omvormers automatisch uit om zowel de veiligheid van het netwerk als die van je eigen installatie te waarborgen. Zodra de belasting op het elektriciteitsnet weer stabiel is en het spanningsprobleem afneemt, schakelt je omvormer zichzelf automatisch weer in. Je omvormer is ontworpen voor deze situatie en loopt daardoor geen risico op schade.
Hoe komt zo’n overbelasting tot stand? Hoewel het elektriciteitsnet doorheen de jaren is versterkt, zijn door de voortdurende elektrificatie onze verbruiken ook toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische wagen, elektrisch koken of verwarmen. Dit verhoogt steeds de belasting op het netwerk. Ook de vele zonnepaneleninstallaties die aangesloten zijn, dragen bij aan een verhoogde activiteit op het net.
Op een zonnige dag wekken zonnepanelen veel elektriciteit op. Elke kWh die je niet direct gebruikt, wordt teruggeleverd aan het net. Dit kan op een bepaald moment leiden tot een te grote hoeveelheid elektriciteit, waar het elektriciteitsnet niet op voorbereid is. De spanning wordt dan te hoog, waardoor omvormers zich uitschakelen.
Als de spanning op het elektriciteitsnet te hoog wordt door een te grote hoeveelheid stroom, kan je omvormer zichzelf uitschakelen.
Gelukkig is een overbelasting van het net uitzonderlijk. Je hebt dus maar een kleine kans op een uitvallende omvormer.
Netwerkchecker
Aan de hand van je EAN-code kan je via de Netwerkchecker zelf nakijken hoe sterk het elektriciteitsnet in jouw buurt is. De Netwerkchecker laat je ook meteen weten hoe hoog of laag jouw risico is op een uitvallende omvormer. Je krijgt 3 mogelijke resultaten te zien:
- Laag risico: er is op dit moment geen risico op een uitvallende omvormer. Dit kan wijzigen, maar jij hoeft je voorlopig geen zorgen te maken!
- Bestaand risico: er is minstens 1 openstaande klacht bekend bij Fluvius die te maken heeft met een overbelasting van het net. Dit is een momentopname en betekent niet dat dit bij jou ook zo is. Fluvius onderzoekt de mogelijkheden voor een lokale oplossing.
- We zijn ermee bezig: voor deze specifieke EAN-code is er al een klachtendossier lopende.
Heb jij toch last van een uitvallende omvormer?
Meld dit dan aan Fluvius. Bij een gegronde klacht, heb je recht op een compensatie per jaar. In 2023 was deze compensatie €10,6 per kVA omvormervermogen. “Dit bedrag wordt berekend op een gemiddeld productieverlies per jaar en wordt jaarlijks herzien,” aldus Fluvius.
Voorbeeld
Heb je een installatie van 10 panelen en 3 kVA vermogen? Dan heb je recht op 31,8 euro compensatie (€10,6 X 3 kVA).
Er zijn echter enkele voorwaarden verbonden aan deze compensatie:
- Je installatie is aangesloten op het laagspanningsnet;
- Je hebt een uitvallende omvormer en dit ligt niet aan je binneninstallatie (de installatie van je hele systeem werd correct gedaan en werd AREI-gekeurd);
- Jouw installatie is aangemeld bij MijnFluvius (verplicht);
- Je hebt de storing reeds gemeld bij Fluvius via 078 35 35 00 en na 30 dagen is deze nog niet opgelost.
Wat kan je zelf nog doen?
Heb je last van een uitvallende omvormer? Dan zijn dit zijn de stappen die je best volgt:
- Raadpleeg je monitoringsysteem. Zie je een foutmelding? Contacteer dan jouw installateur. Hij kan mogelijk vanop afstand al zien waar het probleem zich voordoet. Los van de uitvallende omvormer is het altijd slim om regelmatig je opbrengst in de gaten te houden.
- Valt de omvormer steeds uit op het zonnigste moment van de dag? Dan is de kans groot dat er een spanningsprobleem is. Ons advies? Zet in op zelfconsumptie. Alle zelf opgewekte stroom die je niet meteen verbruikt in huis, injecteer je in het net en daarvoor krijg je een beperkte vergoeding. Het is daarom altijd interessanter om deze stroom meteen in huis te verbruiken. Een extra voordeel hierbij is dat je daardoor het net minder belast.
- Lukt het niet om je zelf opgewekte stroom te verbruiken op het moment dat de zon schijnt? Investeer dan in een thuisbatterij! Alles wat je niet verbruikt in huis, wordt eerst opgeslagen in je thuisbatterij. Zo lever je minder elektriciteit terug aan het net, waardoor de kans op overbelasting vermindert. De opgeslagen energie gebruik je op een moment dat het jou uitkomt. Financieel gezien maakt een thuisbatterij je investering aantrekkelijker: je neemt minder stroom van het net af en wordt minder afhankelijk van energieleveranciers.
- Lost dit het probleem niet op? Neem dan contact op met Fluvius voor verder advies. Mogelijk is een netverzwaring in jouw buurt nodig. Informeer je goed over de kostprijs, want deze is afhankelijk van jouw situatie.