Energietransitie: wat is het en hoe kun je zelf iets doen?

Energietransitie. Je wordt bijna om de oren geslagen met dat woord. Hoewel het groots klinkt, is het eigenlijk heel simpel: de stap zetten naar een leven zonder schadelijke effecten op het klimaat. Zoals kiezen voor zonne-energie. Maar wat kun je thuis nog allemaal doen om je steentje bij te dragen? We leggen het graag voor je uit.

 

Een schonere wereld

We gebruiken nog altijd volop gas, olie, benzine, diesel en zelfs steenkool. Fossiele brandstoffen die door de uitstoot van broeikasgassen niet goed zijn voor het milieu en de opwarming van de aarde. Om die opwarming en klimaatverandering tegen te gaan, moeten we met zijn allen overstappen op groene, hernieuwbare energie die we bijvoorbeeld uit de zon, de wind en het water halen. Energie die opgewekt wordt door onder andere zonnepanelen, windmolens en waterkrachtcentrales. Europa heeft een doel vooropgesteld: in 2050 moeten we klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat we onze energie volledig uit groene bronnen moeten halen.

 

Waarom is die energietransitie zo belangrijk?

Er zijn 4 grote redenen waarom we allemaal moeten samenwerken om de energietransitie te doen lukken.

 

  • De aarde warmt in sneltempo op
    Fossiele brandstoffen stoten heel veel CO2 uit. De aarde warmt op, en zelfs veel sneller dan gedacht. Met hittegolven, droogtes, overstromingen, orkanen en andere natuurrampen tot gevolg. Met de energietransitie halen we die uitstoot van broeikasgassen naar beneden en gaan we de verandering van het klimaat tegen.

 

  • We vervuilen onze planeet
    De uitstoot van fossiele brandstoffen vervuilt de lucht én het water. Dat is slecht voor onze gezondheid en de natuur. Door over te stappen naar groene energie gaan we de vervuiling tegen en kunnen we genieten van gezonde lucht, gezond water en een gezonde natuur. Daar worden ook wij gezonder van. 

 

  • Fossiele brandstoffen raken uitgeput
    Nog een nadeel aan fossiele brandstoffen? Die zijn er niet onbeperkt. We zijn de aarde aan het uitputten en zullen ooit zonder fossiele brandstoffen komen te zitten. Om er nu al voor te zorgen dat dat niet gebeurt, is groene energie het enige alternatief. Want zon, wind en water zullen er altijd zijn.

 

  • We zijn te afhankelijk van andere landen
    Olie, benzine, diesel, gas: we importeren ze uit andere landen. Schakelen we over op groene energie? Dan zijn we minder afhankelijk van die landen én de prijzen van fossiele energie op de energiemarkten.

 

 

 

Bespaar op je energiefactuur


We zeiden het al: groene energiebronnen zijn onuitputbaar. Door die overvloed zal je op termijn minder betalen voor groene energie dan voor gas, olie, benzine, diesel en steenkool. Het geld dat je bespaart? Dat kun je sparen of in je gezin en je huis investeren. 

 

Wat kun je zelf doen?

Er is heel veel wat je nu al zelf kunt doen. Van nieuwe gewoontes aannemen over kleine ingrepen in je huis tot de aankoop van zonnepanelen en een elektrische auto. We geven je 12 tips.

 

  • Verander je gewoontes

Doe het licht uit als je een kamer verlaat en douche niet langer dan 5 minuten. En schakel je toestellen volledig uit wanneer je ze niet gebruikt in plaats van ze op stand-by te laten staan. 

 

  • Verwarm slim

Verwarm de kamers in je huis alleen wanneer er iemand is, zet je verwarming volledig uit als je niet thuis bent en zet je thermostaat ’s nachts op 15 graden voor gewone verwarming en 18 graden voor vloerverwarming.

 

  • Winkel duurzaam

Voeding, kledij, cosmetica, …: meer en meer producten worden biologisch of duurzaam met respect voor de natuur geproduceerd. Kies daarom duurzaam wanneer je aan het winkelen bent. Een tip om duurzame producten te herkennen? Check of er een duurzaamheidslabel op het etiket op de verpakking staat. 

 

  • Verlicht met led

Ledverlichting verbruikt veel minder energie en gaat veel langer mee dan traditionele verlichting. Voor elk type verlichting is er al een ledvariant. Vervang daarom je gloeilampen, tl-lampen en halogeenspots zo snel mogelijk door ledexemplaren.  

 

  • Houd in het oog hoeveel energie je verbruikt

Kijk regelmatig na hoeveel energie je verbruikt. Zo zie je waar en wanneer je energie kunt besparen. Heb je al een digitale meter? In ‘Mijn Fluvius’ zie je perfect hoeveel je elk kwartier verbruikt. Of vraag bij je netbeheerder of gemeentebestuur een energiescan van je huis aan. De energie-expert geeft je dan meteen concrete tips om minder energie te verbruiken.  

 

  • Plaats een slimme thermostaat

Laat je verwarming aansturen door een slimme thermostaat. Die regelt de temperatuur in huis automatisch, en zo bespaar je op je energiefactuur. Ook met deze tips haal je je energiefactuur naar beneden.

 

  • Koop energiezuinige toestellen

Heb je plannen om nieuwe toestellen te kopen? Denk dan aan een energiezuinige koelkast, diepvriezer, droogkast, vaatwasser, wasmachine en andere huishoudapparaten met het nieuwe A-label.

 

  • Schakel over op groene stroom

Elke energieleverancier biedt contracten aan voor groene stroom op basis van zon en wind. Met zo’n contract heb je rechtstreeks impact op de energietransitie. Proberen? Schrijf je vrijblijvend in voor onze groepsaankoop groene energie.

 

  • Kies voor groen vervoer

Ga te voet of met de fiets en neem de bus, tram of trein. Of doe op zijn minst een deel van je reis met het openbaar vervoer. Parkeer je auto bijvoorbeeld op een park-and-ride en neem de bus of de tram tot in de binnenstad. Het helpt allemaal om de uitstoot van CO2 te verminderen. 

 

  • Leg zonnepanelen op je dak

Zo maak je zelf groene energie aan. Omdat je die zelf gebruikt en een vergoeding krijgt voor de stroom die je in het elektriciteitsnet injecteert, bespaar je op je energiefactuur.

 

  • Isoleer je huis

Door je dak en muren te isoleren en voor beter isolerende ramen en deuren te kiezen, verbruik je minder energie om je huis warm te houden. Ook zo verminder je de CO2-uitstoot en bespaar je op je factuur.

 

  • Koop een elektrische auto 

Is het tijd voor een nieuwe auto? Ruil je diesel- of benzinewagen dan in voor een volledig elektrische auto.

 

Je ziet: ook jij kunt nu al je steentje bijdragen aan de overstap naar groene energie. Doe dat gewoon. Want samen besparen we niet alleen op onze energiefactuur, maar geraken we ook, sneller van fossiele brandstoffen af. Op die manier versnellen we de energietransitie zodat we een propere en meer duurzame planeet overlaten aan onze kinderen en kleinkinderen.

 

Geschreven door iChoosr.

Het is de missie van iChoosr om meedoen aan de energietransitie toegankelijk te maken voor iedereen. Momenteel doen we dat o.a. in Vlaanderen via onze groepsaankopen energie, zonnepanelen en thuisbatterijen. 

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
08-05-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
08-05-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
08-05-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.