Misverstanden rond een thuisbatterij: deel I

 

Ondanks de populariteit zijn er helaas nog heel wat misverstanden rond de thuisbatterij, over hoe ze werkt en wat ze kan. In deze blog bespreken we de 5 van den 10 meest voorkomende uitspraken over de thuisbatterij.

Als jouw zonnepanelen stroom opwekken die je niet meteen verbruikt, slaat een thuisbatterij dat op. Zo kan je jouw groene energie op een later moment gebruiken. Goed gezien, want hierdoor stijgt je zelfconsumptie en hoef je minder elektriciteit aan te kopen. Je wordt met andere woorden onafhankelijker van het net, van energieleveranciers én van veranderende wetgeving. 

Doordat je het net minder gebruikt, bespaar je op jouw energiefactuur en geniet je nog meer van je eigen opgewekte groene stroom. Dankzij een thuisbatterij heb je dus jouw energieverbruik meer onder controle.

We weerleggen graag even voor jou de eerste vijf uitspraken rond de thuisbatterij.

 

Uitspraak 1: met een thuisbatterij overbrug ik de volledige winter

Als de thuisbatterij groot genoeg is en je weinig energie verbruikt, is de batterij in staat om jouw woning van stroom te voorzien. Dat kan gedurende een aantal dagen zonder dat je deze moet opladen. Om een hele winter te overbruggen heb je echter een giga batterij nodig. 

Een thuisbatterij is een goede investering als je overdag stroom opslaat die je dan ’s avonds verbruikt in plaats van stroom van het net af te nemen. Let wel: in de winter zijn de dagen  korter en is er minder zonlicht. Dan beschik je sowieso over minder zonne-energie om de thuisbatterij op te laden. Tijdens de wintermaanden bestaat dan wel de kans dat je nog elektriciteit van het net zal moeten afnemen.

 

Uitspraak 2: thuisbatterijen voorzien mijn woning van stroom bij een stroomstoring

Als er zich een stroompanne voordoet, kan je in principe de thuisbatterij niet gebruiken. Hetzelfde principe geldt voor alle andere elektrische apparaten in je woning. 

De stroom die nog in de batterij zit, kan je op dat moment enkel verbruiken indien er een noodfunctie is geïnstalleerd. Dit is een automatisch proces waarbij bijvoorbeeld verschillende (van tevoren gekozen) stopcontacten in huis toch nog voorzien worden van stroom uit de thuisbatterij bij een stroomonderbreking. Let wel, voor deze functie betaal je een aanzienlijke extra kost. We raden niet meteen aan om hierin te investeren. 

België behoort tot de Europese top van betrouwbare elektriciteitsnetwerken. De kans op een stroompanne is dus eerder klein. 

 

Uitspraak 3: met een thuisbatterij ben ik volledig onafhankelijk van het net

In de praktijk is het bijna onmogelijk om een bestaande woning volledig netonafhankelijk te maken. De hoofdredenen zijn enerzijds het financiële plaatje, anderzijds het plaatsgebrek. Om volledig ‘off-grid’ te gaan zal de investering 5 tot 10 keer hoger zijn en plaats je een batterij ter grootte van een halve zeecontainer.

Daarnaast heb je ook nog eens ons Belgisch klimaat, wat het ook zeer moeilijk maakt om volledig netonafhankelijk te worden. De wintermaanden zijn te donker, waardoor de zonnepanelen te weinig elektriciteit produceren om de thuisbatterij op te laden. 

Een thuisbatterij helpt je zeker wel om minder netafhankelijk te zijn!

 

Uitspraak 4: de technologie van de thuisbatterij staat nog niet op punt

De technologie van de thuisbatterij is zeker al voldoende ontwikkeld en is op dit moment een rendabel onderdeel van jouw huishouden.

  • Verbeterde batterijtechnologie: in de afgelopen jaren werd hard gewerkt aan de batterijtechnologie. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van efficiënte en duurzame batterijen die geschikt zijn voor huishoudelijk gebruik.
  • Kostenefficiëntie: de kost van een thuisbatterij is de afgelopen jaren sterk gedaald, waardoor ze betaalbaar zijn geworden voor consumenten. Dit leidde tot een grotere vraag naar deze technologie. 
  • Slimme energiemanagementsystemen: met de ontwikkeling van slimme energiemanagementsystemen integreer je thuisbatterijen naadloos in het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor optimaliseren huiseigenaren hun energieverbruik en besparen ze kosten. 

 

Al deze factoren dragen bij aan de ontwikkeling van betrouwbare en kosteneffectieve thuisbatterijen. We vergelijken dit graag met smartphones die elk jaar beter worden omwille van de technologische vooruitgang. Een smartphone die drie jaar geleden uitkwam heeft minder snufjes dan die van dit jaar maar werkt daarom niet minder goed. Ook bij een smartphone verbetert de technologie elk jaar maar je gaat hiervoor je aankoop niet uitstellen.

Met het capaciteitstarief, de schommelende energieprijzen, de politieke situatie, etc. in het achterhoofd koop je met een thuisbatterij een stuk zekerheid. Je hebt immers meer controle op je eigen energieverbruik en dat is goed voor jouw portemonnee. 

 

Uitspraak 5: ik heb geen plek om de batterij te plaatsen

De batterij zelf kan je qua grootte vergelijken met een kleine boiler of een tafelkoelkast. De batterij grootte wijkt wel af al naargelang  de capaciteit die je kiest. Hoe hoger de capaciteit van je batterij, hoe meer plaats je moet voorzien. Tijdens de inspectie bekijkt de installateur samen met jou welke batterijcapaciteit -en dus ook welke fysieke grootte- het beste past bij jouw woning.

Je kan de batterij in principe overal in huis laten plaatsen. Wij raden echter aan om deze zo dicht mogelijk bij de omvormer te installeren. De omvormer moet op zijn beurt dan weer zo dicht mogelijk bij de zekeringkast staan. Zo vermijd je stroomverlies.

 

Benieuwd naar de volgende vijf uitspraken rond de thuisbatterij die we weerleggen? Lees dan zeker het vervolg op deze blog!

Heb je al vragen rond deze vijf uitspraken rond de thuisbatterij? Neem gerust contact op met ons.

Zoek je een partner voor het plaatsen van een thuisbatterij? Schrijf je dan hier in voor de groepsaankoop.

Lees ook deze berichten:

Energietransitie: wat is het en hoe kun je zelf iets doen?
22-03-2023 • Categorie: Algemeen

Energietransitie. Hoewel het groots klinkt, is het heel simpel: de stap zetten naar een leven zonder schadelijke effecten op het klimaat.

Premie voor het verwijderen van asbest in je dak
22-03-2023 • Categorie: Algemeen

De Vlaamse regering geeft een subsidie aan mensen die asbest in hun dak laten saneren en er zonnepanelen op plaatsen. Meer weten? Lees hier.