Hoe kan je een hoog energieverbruik verlagen? Wij verzamelden de beste tips op kantoor bij iChoosr

 

We zijn allemaal op zoek naar tips om ons energieverbruik te verlagen. Maar waar begin je en met welke gemakkelijke tips kan je zelf aan de slag? We vroegen het aan onze iChoosr collega’s. Van eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse verbruik tot grote aanpassingen, zij leggen het je uit.

 

Tip 1: Zet je verwarming een graadje lager

Je hebt hem ongetwijfeld al vaker gelezen: ga voor een graadje minder. Zo bespaar je al snel een mooi bedrag per maand.

Je energieverbruik verlagen door de thermostaat een graadje lager te zetten is niet nieuw. 19 graden is een mooi “gemiddelde” voor overdag. Wist je dat je lichaam al na 10 dagen gewend geraakt aan een iets koudere temperatuur in huis? Zet je thermostaat stapsgewijs iets lager (1 graad minder per 2 weken).

 

“ Wij komen elke dag buiten, door weer en wind. Dan voelt het binnen veel warmer aan – Sofie”

“ Sinds het begin van de winter zetten we de thermostaat op 19 graden ipv 20. Wij voelen het verschil niet in temperatuur, wel in onze portemonnee – Anna

 

Tip 2: Plaats warmteweerkaatsend materiaal achter je verwarming

Met warmteweerkaatsend materiaal kan je wel tot 7% besparen op je verwarmingsfactuur en het kost je 5 tot 10 euro per radiator. Let wel, je mag enkel weerkaatsend materiaal gebruiken bij :

  • slecht geïsoleerde, doorgaans wat oudere, woningen
  • bij radiatoren op centrale verwarming, niet bij elektrische radiatoren

 

 

Tip 3: Ontlucht je radiator

Komen er borrelende geluiden uit je radiator? Dan zit er lucht in. Dit is makkelijk op te lossen door je radiator te ontluchten. Bij het ontluchten komen de luchtbellen die zich geleidelijk aan vormen in je leidingen vrij en kan het water weer vlot doorstromen. Zo vermijd je een te hoog energieverbruik. 

Je radiator ontluchten doe je gemakkelijk zelf. Lees hier hoe je eraan begint.

 

Tip 4: Ga slim om met je elektrische toestellen

Doorgaans zijn elektrische toestellen verantwoordelijk voor 30% van het energieverbruik. De grootste energieverbruikers zijn droogkast, koelkast, tv, vaatwasser en strijkijzer. 

  • Was zoveel mogelijk op 30°
  • Plaats je frigo niet langs je oven
  • Kies voor A+ toestellen

 

“Als je iets ontdooit uit de diepvries, doe dit dan in de koelkast. Dit geeft koude af aan de koelkast die je koelkast dan even niet moet produceren – Carolien ”

“Bij het gebruik van je waterkoker, vul je deze best enkel met het water dat je ook echt nodig hebt. Je waterkoker verbruikt meer energie als die meer water moet koken – Carolien”

“Wij gebruiken minder de oven en het elektrische vuur en zo vaak als mogelijk de microgolf – Ann Sophie”

 Kan je niet genoeg krijgen van onze tips? Lees dan ook zeker deze blog.

 

Besparen met de groepsaankoop

Begin met besparen op je energiekosten! Schrijf je hier vrijblijvend in voor de groepsaankoop energie. Denk je al een tijdje aan zonnepanelen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat. Ook als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
02-02-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
02-02-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
02-02-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.