De kracht van zonnepanelen, 3 keer anders bekeken

(Geplaatst op Het Laatste Nieuws, 22-04-2017: Lees het artikel)

 

Vandaag is het World Earth Day, een dag waarop we stilstaan bij de grootste bedreiging voor onze planeet: de klimaatsverandering. Vlaanderen moet van Europa heel wat doen om mee de opwarming van de aarde tegen te gaan, onder meer via hernieuwbare energie.

Op dat vlak zijn we op de goede weg, want zonnepanelen zijn opnieuw erg in trek bij de Vlaming. Zo zijn er vorig jaar 20.850 nieuwe installaties bijgekomen in Vlaanderen, samen goed voor 90 miljoen kWh per jaar.

 

iChoosr, de grootste organisator van groepsaankopen van zonnepanelen en groene energie, becijferde voor World Earth Day de impact van zonnepanelen zoals u ze wellicht nog nooit bekeek.

  • Met de zonnepanelen die vorig jaar bijkwamen, kunnen ieder jaar 25.714 gezinnen van energie worden voorzien. “Dat komt ongeveer overeen met het totaal aantal gezinnen in steden als Hasselt, Sint-Niklaas, Roeselare of Genk”, zegt Frédéric Dumalin van iChoosr.
  • Met die stroom kan je een elektrische auto 15.000 rondjes rond de aarde laten rijden.
  • Met 90 miljoen kWh kunnen alle Vlamingen met een elektrische fiets tot aan de laars van Italië fietsen. “Een elektrische fiets verbruikt gemiddeld 1 kWh per 140 kilometer. Als iedere Vlaming zo’n fiets zou hebben, kunnen alle Vlamingen met de opbrengst van vorig jaar 600 miljoen kilometer fietsen. Goed voor 1.656 km per persoon. Dat is in vogelvlucht de afstand naar het zuidelijke punt van Italië”, zegt Dumalin.

 

Concreet moet Vlaanderen tegen 2020 ruim tien procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wil dat we dan veertig procent meer windenergie produceren en een derde meer zonne-energie. Deze week nog huldigde hij het 275.000ste dak met zonnepanelen in.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
22-04-2017 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
22-04-2017 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
22-04-2017 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.