4 factoren die bepalen of een dak geschikt is voor zonnepanelen

We kunnen u alvast geruststellen: bijna elk dak is geschikt voor zonnepanelen. De opbrengst die zonnepanelen opleveren, varieert echter van dak tot dak. Deze vier factoren spelen een cruciale rol:

Factor 1 – Vorm van het dak: hebt u een plat of schuin dak?

Het maakt niet uit of u in een rijwoning, villa of boerderij woont. Zowel schuine daken als platte daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Ook op uw garage, aanbouw of schuur kunt u zonnepanelen laten plaatsen, zolang uw zekeringkast dit toelaat.

Goed om te weten

De hellingsgraad van uw dak heeft invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen. Daarom zal de leverancier steeds de hellingshoek trachten te zoeken voor een optimaal rendement. De montage op een plat dak gebeurt onder een ideale hellingshoek van 15°. Bij een schuin dak wordt de helling van het dak gevolgd, tot zelfs 60°.

Factor 2 – Dakbedekking: hebt u een stevig dak?

Het is van belang dat uw dak voldoende draagvermogen heeft. Op een glazen of rieten dak kan u bijvoorbeeld geen zonnepanelen laten plaatsen.  Verder is bijna elk type dakbedekking (dakpannen, roofing, …) geschikt voor zonnepanelen.

Tip

Het spreekt voor zich dat het dak in goede staat moet zijn. Met een fiets met lekke banden geraakt u ook niet ver. Vermoedt u dakschade, lekken of bijvoorbeeld asbest? Dan raden we u aan dit eerst aan te pakken.

Factor 3 – Ligging en schaduw: komt er voldoende zonlicht op uw dak?

Hoe meer uw dak gericht is op het zuiden, hoe hoger het rendement zal zijn. Maar ook zonnepanelen naar het westen of oosten zijn nog steeds interessant. Een dak waar erg veel schaduw op valt of een dak naar het noorden, noordwesten of noordoosten is minder of niet geschikt voor zonnepanelen.

Tip

Raadpleeg op www.energiesparen.be/zonnekaart de Zonnekaart van Vlaams Energieagentschap. U ziet meteen welke delen van uw dak(en) meer of minder geschikt zijn voor zonnepanelen. Let op: de zonnekaart houdt geen rekening met schaduw

Factor 4 – Bruikbare oppervlakte: is er voldoende vrije ruimte op uw dak?

Een standaard zonnepaneel is 1,65 x 1 meter. Dakramen, pijpen of een andere obstakels op uw  dak beperken letterlijk het aantal zonnepanelen dat u kan plaatsen. De bruikbare oppervlakte op uw dak kunt u zelf ruw inschatten. Voor een effectieve plaatsing wordt dit steeds gecontroleerd.

Waarom dit belangrijk is? De grootste jaarlijkse besparing op uw energiefactuur behaalt u met een aantal zonnepanelen dat uw energieverbruik dekt. Maar ook als er minder panelen op uw dak passen, bespaart u jaar na jaar en is de investering vaak rendabel. Zeker mét een interessante prijs voor de aanschaf van het volledige zonnepanelensysteem.

Vuistregel

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3500 kWh. Om dit energieverbruik te dekken zijn er ongeveer 15 à 16 zonnepanelen nodig, of een bruikbare oppervlakte van 22 à 25 m².

 

Door Magali van iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen.

 

Wat is het rendement van zonnepanelen in uw situatie?

Vul de vragenlijst in bij inschrijving: u ziet meteen hoeveel zonnepanelen op uw dak passen en het aantal panelen dat optimaal is voor uw energieverbruik.

Voor een accurate inschatting hebt u deze 2 zaken nodig:

  • een inschatting van de bruikbare dakoppervlakte voor zonnepanelen
  • de jaarafrekening van uw energieleverancier of een reële inschatting van uw energieverbruik

 

Let op: de groepsaankopen zonnepanelen worden steeds regionaal georganiseerd. Vanaf september kunnen de inwoners van de provincie Limburg zich vrijblijvend registeren voor de volgende groepsaankoop zonnepanelen.

Woont u in een andere provincie? Laat dan hier uw gegevens na: we verwittigen u zodra u zich kunt inschrijven voor een groepsaankoop zonnepanelen in uw regio.

Deel dit artikel:

Lees ook deze berichten: