Premie voor het verwijderen van asbest in je dak

Heb je asbest in je dak en maak je je zorgen om je hoge energiefactuur? Dan is dit hét moment om een premie te aan te vragen voor de asbestverwijdering van je dak én de overstap naar zonnepanelen te maken. De Vlaamse regering voorziet immers zowel een premie asbest als een premie voor zonnepanelen.

 

Asbest, hoe zat dat ook al weer?

Asbest is een verzamelnaam voor enkele materialen die eind vorige eeuw massaal in de bouwsector gebruikt werden. Je vindt asbest bijvoorbeeld terug in golfplaten, kunstleien en allerlei soorten muurgevels.

Asbest draagt veel gezondheidsrisico’s met zich mee, waarvan de bekendste longkanker.
Hoe ouder deze asbest daken en -gevels worden, hoe meer het materiaal verweerd geraakt en kwetsbaar wordt. De asbestvezels komen los en belanden in onze gebouwen, lucht, bodem en zelfs water. 

 

Wat doet de overheid hieraan?

Tegen 2040 wil Vlaanderen asbestveilig zijn. Hiervoor is het actieplan Asbestafbouw goedgekeurd. Daarom stimuleert de overheid asbestverwijdering met een nieuwe premie

 

Premie voor asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelen

Je kan een premie krijgen wanneer je investeert in het verwijderen van asbest in combinatie met het leggen van zonnepanelen op je dak. De nieuwe zonnepanelen moeten minstens 10% van het totale gesaneerde dak bedekken.

De zonnepanelen moeten uiterlijk op 31 december 2025 geplaatst zijn en tijdig aangemeld zijn bij Fluvius.

Meer informatie over de voorwaarden van deze premie lees je hier.

 

Hoeveel bedraagt de premie? 

De premie vergoedt tot maximaal 50% van de gemaakte kosten voor de asbestverwijdering en asbestafvoer. Het exacte bedrag wordt berekend op het aantal m² zonnepanelen die op het gesaneerde dak zullen komen te liggen.

Let op: om deze premie te innen mag het gesaneerde gebouw niet verwarmd of bewoond zijn! In de praktijk gaat het dus meestal over bijgebouwen zoals loodsen of schuren.

 

Ik heb helemaal geen asbest!

Oef! Ook aan jou heeft de overheid gedacht. Wist je dat er ook premies voor zonnepanelen bestaan voor mensen zonder asbest in het dak? Met de stijgende energieprijzen heb je ongetwijfeld wel eens aan zonnepanelen gedacht. Zonnepanelen gaan 30 jaar mee en heb je in de eerste 10 jaar terugverdiend. Meer weten over deze premie? Lees het in onze blog.

 

Heb je interesse in het plaatsen van zonnepanelen en een thuisbatterij ? Schrijf je dan hier in voor de groepsaankoop. 

Heb je bijkomende vragen over de premie asbest? Contacteer ons.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
08-05-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
08-05-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
08-05-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.