Tips na installatie van je zonnepanelen

Gefeliciteerd! Je bent nu eigenaar van je eigen zonnepanelen systeem en wekt je eigen groene energie op. We zetten hier graag nog enkele laatste tips na installatie van je zonnepanelen op een rijtje.

TIP 1: Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder

Na de installatie van je zonnepanelen, moet je deze aanmelden bij de netbeheerder.

Dat kan je doen via de website van Fluvius. Je ontvangt hiervoor de nodige documenten van de leverancier nadat je zonnepanelensysteem positief werd gekeurd en je de volledige factuur hebt betaald. Koos je ook voor een thuisbatterij? Dan moet je deze ook aanmelden bij de netbeheerder. Ook dit kan via de website van Fluvius.

TIP 2: Vraag je premie aan

Heb je recht op de premie van de overheid voor je zonnepanelen?

Vraag deze dan ten laatste drie maanden na de installatie aan. Na het aanmelden bij Fluvius, ontvang je van hen een ‘G-nummer’. Met dit nummer kan je de premie aanvragen. Meer weten over de premie en hoe deze aan te vragen? Lees het hier.

 

TIP 3: Je voorschot aanpassen?

De netbeheerder zal je energieleverancier op de hoogte brengen dat je zonnepanelen hebt.

Je kan zelf je energieleverancier contacteren om je maandelijkse voorschotfactuur te verlagen.

 

TIP 4: Kijk je verzekering na

Om te vermijden dat je onverzekerd bent, geef je je zonnepanelen aan bij je brandverzekering.

Dit betekent niet noodzakelijk dat je premie, die je betaalt, zal verhogen. Kijk steeds goed na waarvoor je reeds verzekerd bent. Je kan ook preventief een signalisatie bij je meter plakken die aangeeft dat je zonnepanelen hebt.

 

TIP 5: Sluit een injectiecontract af

Dit contract sluit je af bij een energieleverancier naar keuze. Je krijgt zo een vergoeding voor het aantal kWh die je niet zelf verbruikt, maar terug op het net.Via de groepsaankoop energie van iChoosr, kan je ook een voordelig energiecontract afsluiten voor zowel je afname als injectie.

 

TIP 6: Onderhoud

Zonnepanelen zijn gemakkelijk te onderhouden. Je hoeft ze niet schoon te maken: de regelmatige regen in België doet dat voor jou.

Woon je in een bosrijke omgeving of in de buurt van een houtzagerij? Dan kan er na verloop van tijd vuil ophopen aan de randen van de zonnepanelen.

Indien je ze toch een grondige poetsbeurt wil geven, kan je altijd een glazenwasser contacteren of kan je ze zelf reinigen. Gebruik in ieder geval geen schoonmaakmiddel of hogedrukreiniger. Daarmee kan je de panelen beschadigen. Het liefst gebruik je regenwater.

Je controleert best één keer per jaar of er geen vogelnesten zijn ontstaan onder je zonnepanelen. Indien nodig kan je ze zelf verwijderen.

 

TIP 7: Monitor je opbrengst

Bij de installatie van je zonnepanelen werd ook een monitoringsysteem geïnstalleerd. Dit is een handige tool om op te volgen hoeveel elektriciteit jouw zonnepanelen opwekken.

Wij raden aan om op regelmatige tijdstippen na te kijken of er niets aanzienlijk verandert in de hoeveelheid opgewekte energie. Op die manier kan je snel opmerken als er iets mis zou zijn met je zonnepanelensysteem. In zo’n geval kan je best zo snel mogelijk contact opnemen met je installateur.

 

TIP 8: Meld je aan bij mijn.fluvius.be zodra je een digitale meter hebt.

Zo kan je goed je eigen afname en injectie opvolgen. Hierdoor kan je ook jouw zelfconsumptie monitoren en verbeteren.

 

Heb je nog vragen ? Neem dan contact op met ons.

Nog geen zonnepanelen en toch interesse ? Schrijf je dan hier in voor de groepsaankoop zonnepanelen.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
24-04-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
24-04-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
24-04-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.