Premie thuisbatterij stopgezet, maar nog altijd interessant!

De premie voor een thuisbatterij is vroeger stopgezet. Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 januari 2021 gaf de overheid een premie voor de aankoop van een thuisbatterij uit. Oorspronkelijk zouden deze premies nog lopen tot en met 31 december 2024. De premie zou elk jaar dalen om dan in 2025 volledig te stoppen.

In oktober 2022 besliste Minister van Omgeving en Energie, Zuhal Demir, echter dat de premie vroegtijdig stopgezet wordt. Tot 31 maart 2023 heb je dus nog recht hebt op deze premie!

Wat betekent dit voor jou?

Is de installatie van je thuisbatterij nog voor 1 april 2023 AREI-gekeurd? Dan heb jij nog recht op de premie van de thuisbatterij. De hoogte van de premie hangt af van:

  •       Het jaar waarin je thuisbatterij gekeurd is
  •       De capaciteit van de thuisbatterij

 

Belangrijk: het is de datum van je AREI-keuring die hierbij telt. Als deze datum nog voor 1 april 2023 valt, kan je de premie nog aanvragen.

Meer details over de hoogte van de premie vind je op deze website van de Vlaamse Overheid.

Werd je installatie pas na 1 april 2023 geplaatst of gekeurd? Dan heb je helaas geen recht meer op de premie van de thuisbatterij.

 

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen laten installeren, dan heb je mogelijk wel nog recht op de premie van de zonnepanelen. Deze premies lopen immers gewoon door tot eind 2024.

 

Waarom wordt de premie stopgezet?

De aankoop van een thuisbatterij heeft volgens de minister geen premie meer nodig. “Uit een evaluatie blijkt dat de subsidie niet echt nodig is om burgers aan te zetten om een thuisbatterij aan te kopen”. De premie wordt daarom sneller afgebouwd en het geld zal voor andere premies worden gebruikt.

 

Is het nog interessant om een thuisbatterij aan te kopen?

Jazeker! Het is sowieso een goed idee om een thuisbatterij aan te schaffen. Je verhoogt er namelijk je zelfconsumptie mee, dus je moet minder injecteren op het net. Dat is voordelig, want de vergoeding die je krijgt voor elke kWh die je op het net zet, ligt lager dan wat je betaalt voor elke kWh die je nog afneemt van het net. Door een thuisbatterij toe te voegen aan je installatie, beperk je zowel je afname als je injectie.

Koop je zonnepanelen aan? Bekijk dan zeker nog de optie om je systeem meteen uit te breiden met een thuisbatterij. Je thuisbatterij samen met je zonnepanelen laten installeren is makkelijk én goedkoper. Zo zijn de installaties direct compatibel met elkaar en heb je maar één installateur nodig die alles voor je regelt. Extra voordelig: je hebt ook maar één omvormer nodig voor zowel de zonnepanelen als voor de thuisbatterij. Via onze groepsaankoop maak je  meteen een simulatie over hoe jouw aankoop verandert als er een thuisbatterij aan toegevoegd wordt. We doen hier meteen een suggestie over de grootte van je thuisbatterij. Je ziet op je persoonlijk voorstel ook wat de terugverdientijd van jouw gehele systeem is, met of zonder thuisbatterij.

 

Retroactieve investeringspremie

De overheid geeft nog steeds een retroactieve investeringspremie uit voor wie al zonnepanelen heeft van voor 2021. Lees meer over deze premie in deze blog.

 

Geschreven door Carolien van iChoosr, in het kader van de groepsaankoop thuisbatterij.

 

Twijfel je nog over een thuisbatterij? Ontdek hier de voor- en nadelen.

Hebben we je overtuigd? Schrijf dan hier in voor de groepsaankoop.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
02-05-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
02-05-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
02-05-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.