Hoe krijg je je energiefactuur écht omlaag? Praktische tips.

Door over te stappen naar een ander energiecontract kan je een pak geld besparen op je energiefactuur. Gemiddeld zo’n € 200 per jaar. Dat loont de moeite, toch? Combineer deze tips met een energiezuinige levensstijl: goed voor het milieu én voor je portemonnee.

 

Hoe krijg je je energiekosten omlaag?

Je energiefactuur bestaat uit kosten van je energieleverancier, je netbeheerder én de overheid. Veranderen naar een voordelig energiecontract of energieleverancier zorgt niet voor minder netbeheerderskosten of heffingen, maar wel voor lagere energiekosten.

Bekijk ook: Video – hoe ziet je energiefactuur eruit?

De energiekosten zijn de prijzen die je energieleverancier zelf bepaalt. Deze prijzen verschillen van contract tot contract.

Tip 1: Let op de levertarieven

De levertarieven zijn de prijzen per kWh voor elke verbruikte eenheid gas of elektriciteit (uitgedrukt in eurocent). Er bestaan grote verschillen tussen de levertarieven die verschillende energieleveranciers aanrekenen. Maar ook bij dezelfde energieleverancier kan het levertarief per contracttype enorm variëren. Lage eenheidsprijzen geven je het meeste voordeel.

Goed om te weten

Een vast levertarief blijft gedurende de looptijd van je energiecontract hetzelfde. Je weet vooraf hoeveel je zal betalen. Met een variabel tarief is dat niet het geval. Zo kan een variabel tarief aanvankelijk een lagere prijs per kWh afficheren, maar deze prijs kan maandelijks of driemaandelijks veranderen.

Lees ook: Test: welke type energiecontract past bij jou?

Tip 2: Kijk na hoe de ‘vaste vergoeding’ wordt aangerekend

De vaste vergoeding (of abonnementskost) is een bedrag in euro dat je betaalt om bij een energieleverancier aangesloten te zijn. Je betaalt een aparte vaste vergoeding voor elektriciteit en een aparte vaste vergoeding voor gas.

Een energieleverancier kan de vaste vergoeding op twee manieren aanrekenen.

1. Pro rata

Wordt de vaste vergoeding “pro rata” aangerekend, dan betaal je enkel voor de periode dat je klant bent (geweest) bij je energieleverancier. Dit is een faire en transparante werkwijze met oog voor het belang van de consument.

Stel, je hebt een energiecontract met een pro rata vaste vergoeding van € 120. Blijf je slechts drie maanden klant bij deze leverancier, dan betaal je € 30 vaste vergoeding (€ 120 / 12 maanden * 3 maanden).

 

2. Per gestart leveringsjaar

Rekent je energieleverancier je de vaste vergoeding aan “per gestart leveringsjaar”, dan betaal je de vast vergoeding altijd voor een heel jaar. Ook als je geen volledig jaar klant blijft. Deze praktijk staat bij de Ombudsdienst voor Energie bekend als een verdoken verbrekingsvergoeding. Stap je op vóór het einde van de looptijd – om welke reden dan ook-  dan betaal je onnodige kosten.

Stel, je hebt een energiecontract met een vaste vergoeding van € 120 per gestart leveringsjaar. Blijf je slechts drie maanden klant bij deze leverancier, dan betaal je toch de volledige 120 euro. In dit geval betaal je dus een meerkost van 90 euro.

Goed om te weten

Ook aan welkomtarieven voor nieuwe klanten of andere eenmalige kortingen zijn vaak extra voorwaarden gekoppeld. Lees de kleine lettertjes zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Verdoken verbrekingsvergoeding? Nee, bedankt!

Sluit je je energiecontract af via de groepsaankoop energie? Dan wordt de vaste vergoeding altijd pro rata aangerekend. Daar zorgen we voor achter de schermen. Op die manier zal je nooit een verdoken verbrekingsvergoeding betalen als je je groepsaankoopcontract opzegt voor de effectieve einddatum.

Lees ook: Deze 14 garanties biedt de groepsaankoop energie.

 

Benieuwd hoeveel jij kan besparen op je energiefactuur?

Inschrijven voor de groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Je hebt geen voorkennis nodig. Het vergelijkingswerk wordt voor jou achter de schermen gedaan. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankopen energie

Lees ook deze berichten:

Wat is de energietransitie?
05-08-2019 • Categorie: Energie

De meestgestelde vragen over de groepsaankoop thuisbatterij
05-08-2019 • Categorie: Acties

Twijfel jij nog over de aankoop van een thuisbatterij? Bekijk hier de meest gestelde vragen die aan bod komen tijdens het webinar over de groepsaankoop. Zo kan jij een goed geïnformeerde beslissing nemen.