Hoe krijg je je energiefactuur écht omlaag? Praktische tips.

Door over te stappen naar een ander energiecontract kan je een pak geld besparen op je energiefactuur. Gemiddeld zo’n € 200 per jaar. Dat loont de moeite, toch? Combineer deze tips met een energiezuinige levensstijl: goed voor het milieu én voor je portemonnee.

 

Hoe krijg je je energiekosten omlaag?

Je energiefactuur bestaat uit kosten van je energieleverancier, je netbeheerder én de overheid. Veranderen naar een voordelig energiecontract of energieleverancier zorgt niet voor minder netbeheerderskosten of heffingen, maar wel voor lagere energiekosten. Wil je lagere energiekosten? Dan loont het tarieven te vergelijken.

Bekijk ook: Video – hoe ziet je energiefactuur eruit?

 

3 tips om te besparen op je energiefactuur

Tip 1: Let op de levertarieven

De levertarieven zijn de prijzen per kWh voor elke verbruikte eenheid gas of elektriciteit (uitgedrukt in eurocent). Er bestaan grote verschillen tussen de levertarieven die verschillende energieleveranciers aanrekenen. Maar ook bij dezelfde energieleverancier kan het levertarief per contracttype enorm variëren. Lage eenheidsprijzen geven je het meeste voordeel.

Goed om te weten

Bij een vast contract staat de prijs vast voor de volledige contractperiode. Als de energiemarkten stijgen of dalen, heeft dit geen effect op de prijs die je hebt afgesloten. Sluit je een energiecontract af met een variabel tarief, dan wordt de prijs per kwartaal of maandelijks aangepast. De prijs evolueert mee met de groothandelsprijzen. Gaat de prijs van gas of elektriciteit omhoog of omlaag, dan zal ook jouw prijs stijgen of dalen.

Lees ook: Test: welke type energiecontract past bij jou?

Tip 2: Kijk na hoe de ‘vaste vergoeding’ wordt aangerekend

De vaste vergoeding (of abonnementskost) is een bedrag in euro dat je betaalt om bij een energieleverancier aangesloten te zijn. Je betaalt een aparte vaste vergoeding voor elektriciteit en een aparte vaste vergoeding voor gas.

Een energieleverancier kan de vaste vergoeding op twee manieren aanrekenen.

1. Pro rata

Wordt de vaste vergoeding “pro rata” aangerekend, dan betaal je enkel voor de periode dat je klant bent (geweest) bij je energieleverancier. Dit is een faire en transparante werkwijze met oog voor het belang van de consument.

Stel, je hebt een energiecontract met een pro rata vaste vergoeding van € 120. Blijf je slechts drie maanden klant bij deze leverancier, dan betaal je € 30 vaste vergoeding (€ 120 / 12 maanden * 3 maanden).

 

2. Per gestart leveringsjaar

Rekent je energieleverancier je de vaste vergoeding aan “per gestart leveringsjaar”, dan betaal je de vast vergoeding altijd voor een heel jaar of de eerste zes maanden. Ook als je geen volledig jaar of 6 maanden klant blijft. Deze praktijk staat bij de Ombudsdienst voor Energie bekend als een verdoken verbrekingsvergoeding. Stap je op vóór het einde van de looptijd – om welke reden dan ook-  dan betaal je onnodige kosten.

Stel, je hebt een energiecontract met een vaste vergoeding van € 120 per gestart leveringsjaar. Blijf je slechts drie maanden klant bij deze leverancier, dan betaal je toch de volledige 120 euro. In dit geval betaal je dus een meerkost van 90 euro.

Goed om te weten

Ook aan welkomtarieven voor nieuwe klanten of andere eenmalige kortingen zijn vaak extra voorwaarden gekoppeld. Lees de kleine lettertjes zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

 

Verdoken verbrekingsvergoeding? Nee, bedankt!

Sluit je je energiecontract af via de groepsaankoop energie? Dan wordt de vaste vergoeding altijd pro rata aangerekend. Daar zorgen we voor achter de schermen. Op die manier zal je nooit een verdoken verbrekingsvergoeding betalen als je je groepsaankoopcontract opzegt voor de effectieve einddatum.

Lees ook: Deze garanties biedt de groepsaankoop energie.

 

 Tip 3: Laat je energiecontract niet zomaar verlengen

Elk energiecontract heeft een vooraf bepaalde duurtijd van 1, 2 of 3 jaar. Gedurende deze periode rekent je energieleverancier je de afgesproken tarieven aan. Loopt deze periode af? Dan wordt je energiecontract automatisch verlengd aan nieuwe prijzen. Je energieleverancier is bij wet verplicht om je op de hoogte te brengen van deze nieuwe verlengingstarieven. Vaak zijn de levertarieven en de vaste vergoeding van dit verlengingscontract een stuk hoger dan wat je hiervoor betaalde.

Loopt je energiecontract ten einde en ontvang je een verlengingsaanbod? Dan loont het om dit contract te vergelijken met andere energiecontracten die op dat moment op de markt worden aangeboden. Zo kan je telkens kiezen voor het meest voordelige energiecontract.

Via de groepsaankoop maken wij deze vergelijking voor jou. Elk jaar rond dezelfde periode organiseren we een groepsaankoop voor een voordelig energiecontract. Schrijf je je jaarlijks opnieuw in? Dan kan je er zeker van zijn dat je steeds aangesloten bent bij een contract waarvan de prijzen zo laag mogelijk zijn.

Benieuwd hoeveel jij kan besparen op je energiefactuur?

Inschrijven voor de groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Je hebt geen voorkennis nodig. Het vergelijkingswerk wordt voor jou achter de schermen gedaan. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankopen energie

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
05-08-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
05-08-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
05-08-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.