Vijf misverstanden over overstappen van energieleverancier

 

Heel wat consumenten denken dat overstappen naar een andere energieleverancier lastig en tijdrovend is. Er zijn dan ook nogal wat fabels over het veranderen van energieleverancier. Hier zetten we vijf misverstanden voor je op een rij.

 

1.    ‘Ik ben al heel lang klant, dus heb een scherp tarief’

Helaas word je niet beloond om lang klant te zijn bij een energieleverancier. Leveranciers bieden nieuwe klanten aantrekkelijke welkomsttarieven, kortingen en cadeaus. Als trouwe klant kan je hier dikwijls niet van genieten.

Als je niets doet, wordt je contract bij je energieleverancier automatisch verlengd. En zo kom je vaak haast onopgemerkt op een duurder tarief. Telkens wanneer je energiecontract afloopt, kijk je dus best naar de aanbiedingen op dat moment bij je eigen en bij andere energieleveranciers.

 

2.    ‘Overstappen is gedoe’

Een nieuwe energieleverancier kiezen en overstappen, hoeft helemaal niet lang te duren. Natuurlijk is het meer werk dan dat je bij je huidige energieleverancier blijft. Maar het kan je wél gemiddeld € 200 op een jaar opleveren.

 

3.    ‘Als ik overstap, kan ik tijdelijk afgesloten worden’

Bij een overstap naar een nieuwe energieleverancier zorgt de nieuwe leverancier ervoor dat je huidige contract wordt opgezegd en dat het nieuwe contract start. Dat is bij wet zo geregeld.

Anders dan men vaak denkt, levert een energieleverancier dus niet de stroom en gas naar je huis. Dat doet de netbeheerder. Je komt bij een overstap dus nooit zonder stroom of gas te zitten. Het is enkel een administratieve handeling.

Lees ook: Overstappen of veranderen van energieleverancier eenvoudig uitgelegd.

 

4.    ‘Overstappen zorgt voor onverwachte extra kosten’

Overstappen kost je niets, het levert je alleen geld op. Zodra je overstapt, ontvang je van je huidige leverancier een slotfactuur voor wat je hebt verbruikt. Dit wordt verrekend met de voorschotbedragen die je al hebt betaald.

 

5.    ‘Energie vergelijken kost veel tijd’

Er bestaan heel wat manieren om energie te vergelijken. Maar uiteraard is het belangrijk om appels met appels te vergelijken, en niet met peren.

Een voordelig energiecontract bij een betrouwbare energieleverancier vinden, kan eenvoudig en snel. Heb je zelf geen tijd en zin om alle kleine lettertjes na te lezen? Dan is de groepsaankoop energie van iChoosr een handig instrument. Je hoeft zelf geen tarieven, voorwaarden of contracttypes te vergelijken. Dat werk doen wij voor jou.

 

Overstappen energieleverancier daalt

Volgens het meest recente marktrapport van de VREG (Marktrapport 2022) veranderde zo’n 21% huishoudens in 2022 van leverancier voor elektriciteit en 24% voor gas. Dat is heel wat. Maar dat betekent ook dat een grote groep consumenten de stap (nog) niet heeft gezet.

Bovendien is dit is een daling ten opzichte van 2021. Nochtans hoeft overstappen niet complex te zijn. Laat het uitzoekwerk over aan een expert en schrijf je in voor de groepsaankoop.

Inschrijven voor onze groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Je ontvangt een duidelijk persoonlijk voorstel met scherpe prijzen op maat van je energieverbruik. Je beslist daarna zelf of je op het voorstel ingaat. Omdat veel mensen meedoen kunnen we een scherpe prijs en goede voorwaarden krijgen. Probeer het zelf!

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop energie

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
05-07-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
05-07-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
05-07-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.