Hoe variabele en vaste energietarieven vergelijken met elkaar?

Momenteel bieden energieleveranciers vooral energiecontracten met variabele tarieven aan. De energietarieven vergelijken van dergelijke contracten is niet zo eenvoudig. En wat als je nog een vast contract hebt? Hoe zorg je ervoor dat je geen appels met peren vergelijkt? In deze blog leggen we je dat graag uit!

 

Scenario 1

Hoe vaste energietarieven vergelijken met elkaar?

Voor energiecontracten met vaste tarieven is vergelijken relatief eenvoudig. Je kijkt naar de tariefkaarten van de energieleverancier en vergelijkt de prijs per kWh elektriciteit of gas. 

Bij een vast contract staat de eenheidsprijs namelijk vast voor de volledige contractperiode. Wanneer de energiemarkten stijgen of dalen, heeft dit geen effect op de prijs die je hebt afgesloten met je energieleverancier. 

 

Scenario 2

Hoe variabele energietarieven vergelijken met elkaar?

Bij een variabel tarief wordt de prijs maandelijks of driemaandelijks aangepast. Als de energiemarkten stijgen of dalen, verandert ook de prijs van jouw energie. Lees hier hoe een variabel tarief werkt.

Wil je variabele contracten met elkaar vergelijken? Zorg er dan voor dat alle tariefvoorwaarden hetzelfde zijn. Kijk op je tariefkaart naar:

  • De termijn waarop de levertarieven wijzigen

Wijzigen de levertarieven maandelijks of driemaandelijks? Is de termijn verschillend, vergelijk dan op basis van de jaarinschattingen. Anders is vergelijken weinig zinvol.

  • De prijsformule waarmee de levertarieven (her)berekend worden

Koopt de energieleverancier de energie aan op een de beurs waarbij de prijzen aan het begin van de maand of kwartaal (via ‘forward’-parameter) bekend zijn of aan het einde van de maand of kwartaal (via spot-parameter)? 

 

Let op: vergelijk geen maandprijzen met jaarinschattingen! 

Op de meeste tariefkaarten kan je de prijs terugvinden die voor een bepaalde maand van toepassing is. Deze maandprijzen simpelweg x12 doen is GEEN juiste vergelijkingsmethode om de geschatte jaarprijs te achterhalen bij een variabel tarief.

De Vlaamse Energieregulator VREG houdt voor de vergelijking van variabele energiecontracten rekening met de verwachte energieprijzen voor de komende 12 maanden.  Zo kan je variabele contracten correct met elkaar vergelijken. Ook de groepsaankoop energie volgt deze VREG-methode.

Heb je geen zin om zelf het vergelijkingswerk te doen? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de volgende groepsaankoop energie.

 

Scenario 3

Hoe vaste energietarieven vergelijken met variabele tarieven?

Wil je een vast contract vergelijken met een variabel contract? Ook dat kan, maar wees extra alert! Enkel als je over deze gegevens beschikt, kan je een vast contract correct vergelijken met een variabel contract:

  • De geschatte jaarprijs van het variabel contract

Wat is de geschatte jaarprijs van het variabele contract voor de maand waarin je de vergelijking maakt? Deze kan je terugvinden op de V-test.

  • De oorspronkelijke tariefkaart van je vast contract

Neem de tariefkaart die je ontving bij het afsluiten van je vast contract erbij. De tarieven die je daar kan terugvinden, zijn degene die jij betaalt gedurende de looptijd van je energiecontract. Let op, wanneer je hetzelfde vaste contract afsluit in een andere maand, kunnen de tarieven verschillen! 

 

Een energiecontract is meer dan een energietarief

Nu je weet hoe je in welk scenario energietarieven kan vergelijken, kan je aan de slag! Wil je 2 of meer energiecontracten met elkaar vergelijken? Hou dan ook rekening met de kleine lettertjes! Zo zijn er heel wat variaties in de contractvoorwaarden die een groot verschil maken.

Lees ook: “Hoe vergelijk je energiecontracten? Concrete tips en aandachtspunten“.

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop energie

 

Op zoek naar een voordelig energiecontract en geen tijd voor het vergelijkingswerk?

Schrijf je hier vrijblijvend in voor de groepsaankoop energie. Je krijgt een persoonlijk voorstel op basis van je verbruik, inclusief een vergelijking met het actueel marktaanbod. Zo weet je in één oogopslag hoeveel je kan besparen. Denk je al een tijdje aan zonnepanelen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat. Ook als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij.

Lees ook deze berichten:

Zonnepanelen bijplaatsen: nu of nooit!
10-07-2023 • Categorie: Zonnepanelen

Zonnepanelen bijplaatsen, hoe werkt dat? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Je leest het in onze blog!

Zonnepanelen huren of kopen? Deel II
10-07-2023 • Categorie: Nieuws

Zonnepanelen huren of kopen? Wij deden het uitzoekwerk voor jou! Lees hier het tweede overzicht van de verschillende financiële regelingen.

Zonnepanelen huren of kopen? Deel I
10-07-2023 • Categorie: Nieuws

Zonnepanelen huren of kopen? Wij deden het uitzoekwerk voor jou! Lees hier het eerste overzicht van de verschillende financiële regelingen.