Hoe vergelijk je energiecontracten? Ga zelf aan de slag met deze tips!

De energiemarkt is voor veel mensen complex en onduidelijk. Hoe vergelijk je energiecontracten? Ga aan de slag met deze tips!

 

Tips om energiecontracten te vergelijken

Vergelijk geen voorschotbedragen

Op basis van een voorschotbedrag kan je geen correcte vergelijking maken. Jouw verbruik kan namelijk op verschillende manieren geschat worden. Je voorschotbedrag is dus niet telkens het totale jaarbedrag gedeeld door 12!

Het voorschotbedrag is een voorafbetaling voor de energie die je gedurende jouw energiecontract zal verbruiken. Je voorschotbedrag is gebaseerd op jouw energieverbruik en de geldende prijzen van je energiecontract. Voor een vast contract zijn ‘de geldende prijzen’ de eenheidsprijzen die van toepassing zijn voor de hele looptijd van je contract. Voor een variabel contract wijzigen de prijzen maandelijks of driemaandelijks.

Wil je weten welk energiecontract voordeliger is? Leg dan de jaarinschattingen van de energieprijzen naast elkaar, geen maandelijkse voorschotbedragen! Doe je mee aan de groepsaankoop energie? Dan gebeurt deze vergelijking voor jou.

Lees ook: “Het voorstel van de groepsaankoop vergelijken? Dat is al gebeurd“.

 

Kijk de contractvoorwaarden na

Als je een interessant energiecontract hebt gevonden, vergelijk dan zeker de contractvoorwaarden. Let op voor addertjes onder het gras!

  • Kortingen

    Contracten worden vaak aangeboden met een korting die je pas toegekend krijgt nadat je enkele maanden bij een leverancier bent gebleven. Wil je vroeger wisselen van energiecontract? Dan vervalt deze korting en betaal je misschien meer dan voorzien. De meeste kortingen hebben als doel om je aan je energiecontract te binden.

  • Abonnementskosten

    Verschillende leveranciers rekenen de vaste vergoeding (abonnementskost) aan voor de eerste 6 maanden van je energiecontract. Dit wil zeggen dat je deze kost volledig betaalt, ook als je na enkele maanden overstapt naar een voordeliger energiecontract. Er zijn gelukkig ook contracten waarbij je deze kost enkel betaalt voor de maanden dat je klant blijft.

  • Betalingsopties en communicatievoorkeuren

    Sommige contracten bieden je de mogelijkheid om via overschrijving en domiciliëring te betalen, andere contracten bieden enkel domiciliëring aan.  Hou er ook rekening mee dat je bij sommige contracten enkel je facturen per e-mail kan ontvangen. Of dat je verplicht bent om bij vragen de leverancier te contacteren via een contactformulier in plaats van via telefoon. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur hou je hier best rekening mee bij de keuze van je energiecontract.

 

Groen of grijs?

Bij het afsluiten van je energiecontract kan je kiezen of je energie al dan niet duurzaam is opgewekt. Een leverancier zal altijd aangeven of een contract al dan niet “groen” is. Tegenwoordig is er nauwelijks een prijsverschil tussen groene en grijze energie. Wij raden je aan om voor een groen energiecontract te kiezen. Zo draag je je steentje bij aan het milieu.

Wek je je eigen stroom op met zonnepanelen? Hou dan ook rekening met het injectietarief dat de energieleverancier aanbiedt. Lees ook “Het injectieftarief, wat is het?“.

 

Vergelijk energietarieven op de juiste manier

Voor gevorderden: correct de energietarieven van verschillende energiecontracten vergelijken! Want appels zijn uiteraard geen peren 🙂

Bij vaste contracten is dit relatief eenvoudig: je kijkt op je tariefkaart naar de aangeboden eenheidsprijs per kWh en vergelijkt dit met de eenheidsprijs van andere vaste energiecontracten.

Bij variabele contracten wordt het al iets complexer: niet elke energieleverancier biedt exact hetzelfde variabel contract aan. Lees de kleine lettertjes! Op welke termijn wijzigt de energieprijs? Welke prijsformule wordt er gebruikt? Vergelijken heeft enkel zin als alle parameters dezelfde zijn.

Wil je een vast contract vergelijken met variabel contract? Ook dat kan! Let er dan op dat je de geschatte jaarprijzen met elkaar vergelijkt. 

Lees er meer over in deze blog: “Hoe vergelijk je vaste en variabele energietarieven met elkaar?

 

Nettarieven en heffingen vergelijken heeft GEEN zin

Bij elk energiecontract betaal je nettarieven en heffingen. Deze kosten verschillen niet per contract.

De nettarieven verschillen niet per energieleverancier, maar per netbeheerder. De nettarieven worden goedgekeurd door de VREG en kunnen niet door de energieleverancier aangepast worden. Elke leverancier is verplicht om deze kosten integraal aan je door te rekenen. Je vindt er meer informatie over op de website van de VREG.

Daarnaast rekent de overheid je heffingen aan. Ook deze kosten worden door je energieleverancier integraal doorgerekend. Als je energiecontracten met elkaar vergelijkt, dan hoef je dus nooit rekening te houden met de nettarieven en heffingen.

 

Zo, nu kan je eraan beginnen!?

Nu je weet waarop je moet letten bij het vergelijken van energiecontracten, kan je er zelf mee aan de slag!

Heb je zelf geen tijd of goesting om hiermee bezig te zijn? iChoosr garandeert je met de groepsaankoop energie een eerlijk energiecontract zonder verrassingen. We bieden je een 1-jarig contract aan voor 100% groene stroom tegen vaste of variabele levertarieven. En het vergelijkingswerk? Dat gebeurt voor jou. Schrijf je hier vrijblijvend in voor de groepsaankoop energie. 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop energie

 

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste energienieuws? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.

 

 

 

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
24-02-2022 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
24-02-2022 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
24-02-2022 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.