Hoe vergelijk je energiecontracten? Ga zelf aan de slag met deze tips!

De energiemarkt is voor veel mensen complex en onduidelijk. Hoe vergelijk je energiecontracten? Ga aan de slag met deze tips!

 

Vast of variabel tarief?

Vergelijk je een vast met een vast tarief, dan kan je nog redelijk gemakkelijk de vergelijking tussen twee contracten maken. De prijs staat vast voor de volledige looptijd van je contract. Veranderingen in de energiemarkt hebben geen effect op de energieprijs die je hebt afgesloten. Let op dat je niet enkel naar de energieprijs kijkt, ook de contractvoorwaarden zijn van belang (zie verder).

Bij een variabel tarief wordt de prijs per maand of drie maanden aangepast. Als de energiemarkten stijgen of dalen, verandert ook de prijs van jouw energie. Lees hier hoe een variabel tarief werkt.

Hoe weet je wat je moet kiezen? Dat is moeilijk te voorspellen. Kies je voor een variabel tarief, dan geniet je mee van prijsdalingen maar betaal je ook meer als de prijzen stijgen. Bij een vast tarief weet je waarvoor je intekent. Teken je een contract op het moment dat de prijzen hoog zijn, dan behoud je deze hoge prijs met een vast contract doorheen de looptijd.

 

Groen of grijs?

Bij het afsluiten van je contract kies je of je energie al dan niet duurzaam is opgewekt. Een leverancier zal altijd aangeven of een contract al dan niet groen is. Tegenwoordig is er nauwelijks een prijsverschil tussen groene en grijze energie. Wij raden je aan om voor een groen contract te kiezen. Zo draag je je steentje bij aan het milieu.

Wek je je eigen stroom op met zonnepanelen? Hou dan ook rekening met het injectietarief dat de energieleverancier aanbiedt.

 

Energietarieven en contractvoorwaarden vergelijken

Als je een interessant contract hebt gevonden, vergelijk dan zeker ook de contractvoorwaarden. Enkele zaken waar je op kan letten:

  • Kortingen: contracten worden vaak aangeboden met een korting die je pas toegekend krijgt nadat je een volledig jaar bij een leverancier bent gebleven. Wil je vroeger wisselen van energiecontract? Dan vervalt deze korting en betaal je misschien meer dan voorzien.

 

  • Abonnementskost: verschillende leveranciers rekenen een abonnementskost pro-rata aan. Dit wil zeggen dat je deze kost enkel betaalt per maand dat je klant bent. Er zijn echter contracten waarbij je deze kost meteen voor een jaar betaalt. Wil je vroeger veranderen van energieleverancier? Dan betaal je toch de volle pot.

 

  • Betalingsopties en communicatievoorkeuren: sommige contracten bieden je de mogelijk om via overschrijving en domiciliëring te betalen, andere contracten bieden enkel domiciliëring aan. Ook qua communicatie zijn er contracten waarbij je bijvoorbeeld enkel via e-mail gecontacteerd wordt. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur hou je hier best rekening mee.

 

Nettarieven en heffingen

Bij elk energiecontract betaal je nettarieven en heffingen. Deze kosten verschillen niet per contract.

De nettarieven verschillen per netbeheerder. Deze worden goedgekeurd door de VREG en kunnen niet door de leverancier aangepast worden. Elke leverancier is verplicht om deze kosten integraal aan je door te rekenen. Je vindt er meer informatie over op de website van de VREG.

Daarnaast rekent de overheid je heffingen aan. Ook deze kosten worden door je leverancier integraal doorgerekend. Als je energiecontracten met elkaar vergelijkt, dan hoef je dus nooit rekening te houden met de nettarieven en heffingen.

 

Zo kun je er aan beginnen

In deze blog lees je via welke wegen je kan vergelijken. Met deze tips ben je zeker dat je de juiste keuze maakt!

 

Begin met besparen op je energiekosten! Schrijf je hier vrijblijvend in voor de groepsaankoop energie. Denk je al een tijdje aan zonnepanelen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat. Ook als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij.

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop energie

 

 

Lees ook deze berichten:

Ik heb nog een analoge meter, is een thuisbatterij slim?
24-02-2022 • Categorie: Algemeen

Zolang je nog een analoge meter hebt, draait je meter voor-en achteruit. Je gebruikt het net dus als een batterij. Wil dit dan zeggen dat de groepsaankoop thuisbatterij niets voor jou is? Nee, dat zeker niet :-). We leggen je graag uit waarom  deze groepsaankoop ook voor jou interessant is!