Voorschotfacturen: de gespreide betaling van je energiefactuur

Een heel jaar energie in één keer betalen? Dat is een smak geld. Gelukkig hoef je door middel van voorschotfacturen niet meteen het totaalbedrag van je energiefactuur te betalen.

 

Wat zijn voorschotfacturen en wat is een jaarlijkse afrekening?

Je energieleverancier spreidt de betaling via voorschotfacturen. Het bedrag van de voorschotten is gebaseerd op een schatting van je energieverbruik en betaal je meestal maandelijks.

Eén keer per jaar ontvang je een jaarlijkse afrekening of jaarafrekening van je energieleverancier. Daarop staat hoeveel energie je effectief verbruikt hebt. Op basis daarvan berekent je leverancier de totale kost en trekt daar de betaalde voorschotten van af.

Heb je meer voorschot betaald dan nodig was? Dan krijg je het verschil terugbetaald. Omgekeerd kan ook: betaalde je te weinig voorschotten, dan moet je bijbetalen.

 

Hoe wordt het bedrag van je voorschotfactuur bepaald?

Je weet vooraf natuurlijk niet hoeveel energie je precies gaat verbruiken. Daarom baseert je energieleverancier zich op een inschatting van je jaarverbruik. Deze inschatting wordt berekend door je energieleverancier, op basis van je verbruiksgegevens van de laatste 3 jaar, klimatologische verwachtingen en de verwachte evolutie van de energieprijzen.

Op die manier probeert je energieleverancier ervoor te zorgen dat je bij je jaarlijkse afrekening niet te veel moet bijbetalen. Anderzijds proberen ze via deze realistische inschatting van je voorschotbedrag ook te vermijden dat je te veel op voorhand zou betalen. 

Meer info over je voorschotbedrag en de voorschotfactuur vind je terug op de website van de VREG.

 

Kan ik mijn voorschotbedrag aanpassen?

Jazeker! Je kan het bedrag van je voorschotfacturen laten aanpassen. Dat kan je eenvoudig doen via de klantenzone van je energieleverancier of door telefonisch contact op te nemen met je leverancier.

Plaats je zonnepanelen? Dan zal je energieverbruik dalen ten opzichte van vorig jaar. De berekening van je voorschot klopt dan niet meer en je laat je voorschot dan best aanpassen. 

Tip

We raden je aan het voorschot niet te veel te verlagen, ​zo vermijd je dat je veel moet bijbetalen op het moment van de jaarlijkse afrekening.

 

Wanneer past mijn leverancier het voorschotbedrag aan?

Doorgaans wordt je voorschotbedrag aangepast op het moment van je jaarlijkse afrekening. Via deze afrekening worden de voorschotfacturen (geschatte verbruik) die je al betaalde en je werkelijke verbruik van de periode sinds je laatste meteropname afgerekend. Je leverancier kan op elk moment voorstellen om je voorschotbedrag te wijzigen.

Verander je van energiecontract bij je huidige leverancier of wordt je contract verlengd met verlengingstarieven? Dan wordt je voorschotbedrag niet automatisch aangepast. Je leverancier zal je voorschotbedrag herzien bij je eerstvolgende jaarlijkse afrekening. 

Lees ook: Help? Ik weet niet meer welk energietarief ik betaal

 

Goed om te weten

Via de groepsaankoop garanderen wij dat je leverancier niet eenzijdig je voorschotfactuur mag verhogen, tenzij na je jaarlijkse afrekening. 

Een leverancier mag voorstellen om het voorschotbedrag te verhogen, maar jij bepaalt zelf of je de wijziging wil aanvaarden of je huidige voorschotbedrag wenst te behouden.

 

Wanneer krijg je je jaarlijkse afrekening?

Fluvius vraagt je elk jaar in dezelfde periode om de meterstanden van je elektriciteits- en/of gasmeter door te geven. Op basis daarvan maakt je energieleverancier je jaarlijkse afrekening op.

Let op: de datum van je meteropname (en jaarlijkse afrekening) hangt niet samen met de looptijd van je energiecontract. Daarom is je jaarlijkse afrekening niet altijd een afrekening voor een exacte verbruiksperiode van 1 jaar.

Lees ook: Video – hoe ziet je energiefactuur eruit?

Waarom moet je soms bijbetalen?

Als de kosten van je werkelijke energieverbruik hoger zijn dan het totaalbedrag dat je via je voorschotfacturen hebt betaald, dan moet je bijbetalen. En uiteraard ook omgekeerd.

Geld terugkrijgen is fijn, maar het betekent niet noodzakelijk dat je een voordelig energiecontract hebt. Dit geeft enkel aan dat de kosten van je werkelijke verbruik niet goed overeenstemmen met wat vooraf werd ingeschat.

 

Slotfactuur: wat als je verandert van energieleverancier?

Beslis je om van energieleverancier te veranderen? Dan neemt Fluvius contact met je op om je meterstanden door te geven. Dit gebeurt vóór je overstapdatum. De netbeheerder geeft je meterstanden door aan je oude én aan je nieuwe energieleverancier.

Op basis van deze meterstanden maakt je oude energieleverancier een slotfactuur op. Die ontvang je ten laatste 6 weken na je overstap. De slotfactuur is een afrekening van de voorschotfacturen die je al betaald hebt en je werkelijke verbruik in de periode sinds je laatste meteropname. Ook hier kan het dus gebeuren dat je geld terugkrijgt of moet bijbetalen.

Belangrijk: je komt bij een overstap van energieleverancier nooit zonder elektriciteit of gas te zitten. Alles blijft werken zoals voorheen. Het is enkel een administratieve handeling.

Lees ook: Vijf misverstanden over overstappen van energieleverancier.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop energie

 

Op zoek naar een voordeliger tarief?

Misschien betaal je vandaag wel te veel voor energie. Maar hoe kom je dat te weten? Door je in te schrijven voor de groepsaankoop energie krijg je een persoonlijk voorstel en ontdek je hoeveel je kan besparen. Het ideale moment om te vergelijken. Inschrijven voor de groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend: klik hier

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
07-10-2022 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
07-10-2022 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
07-10-2022 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.