Help? Ik weet niet meer welk energietarief ik heb!

 

Nog nooit gehoord van verlengingstarieven? Spits dan je oren! Zonder dat je het weet, betaal jij misschien wel meer dan het dubbele dan toen je je energiecontract afsloot!

 

Prijzen en tarieven: da’s hetzelfde, toch?

Niet helemaal. Je kan kiezen voor een energiecontract met een vast tarief of een variabel tarief. Dat tarieftype bepaalt de berekening van je energieprijs (prijs per kWh).

  • Heb je een vast tarief? Dan betaal je dezelfde prijs per kWh  gedurende de looptijd van je energiecontract.
  • Met een variabel tarief varieert die prijs per kWh: maandelijkse of driemaandelijks wordt je energieprijs herberekend. Zakt de prijs van gas of elektriciteit op de energiemarkt, dan profiteer je mee. Maar je betaalt ook meer als de energieprijzen stijgen.

 

Lees ook: Test: welk type energiecontract past bij mij?

 

Wat zijn verlengingstarieven?

Verlengingstarieven hebben te maken met de looptijd van je energiecontract. Elk energiecontract is geldig voor een bepaalde duur of periode. Als je op het einde van deze periode geen actie onderneemt, zal je energieleverancier je energiecontract automatisch verlengen.

Je behoudt je tarieftype, maar je betaalt nieuwe prijzen voor je energie. Dit zijn je verlengingstarieven (of verlengingsprijzen). Deze verlengingsprijzen zijn in bijna alle gevallen aanzienlijk duurder dan je huidige energieprijzen.

De verlenging van je energiecontract gebeurt “stilzwijgend” aan dezelfde contractvoorwaarden. Ben je hier niet mee akkoord? Dat moet je zelf actie ondernemen als je wil overstappen naar een ander energiecontract of energieleverancier.

 

Informatieplicht verlengingstarieven energieleverancier

Leveranciers zijn verplicht je tijdig te informeren over de verlengingstarieven die je aangerekend zal krijgen. Kijk dus voor het einde van je looptijd na of er meer voordelige energiecontracten beschikbaar zijn.

Er bestaan verschillende manieren om energieprijzen te vergelijken. Het heeft geen zin om een nieuw voorstel te vergelijken met je huidige energieprijzen. Je verlengingstarieven zijn de correcte maatstaf, anders vergelijk je appelen met peren.

 

Geen zin om zelf het vergelijkingswerk te doen?

Dan is de groepsaankoop energie iets voor jou. Inschrijven is gratis en vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk voorstel waarop je meteen ziet hoeveel jij kan besparen. Het vergelijkingswerk doen wij voor jou achter de schermen. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankopen energie

Lees ook deze berichten:

Is een thuisbatterij rendabel voor mijn situatie?
04-08-2019 • Categorie: Algemeen

Thuisbatterijen. Er wordt veel over gesproken en geschreven. Wat jij wilt weten is natuurlijk of het ook rendabel is voor jouw situatie. Wij zoeken het voor je uit.

Zijn zonnepanelen vandaag een goede investering?
04-08-2019 • Categorie: Nieuws

Carolien, expert zonnepanelen bij iChoosr, geeft vijf redenen waarom dit het moment is om in zonnepanelen te investeren.

Terugdraaiende teller afgeschaft? Vraag nu je retroactieve investeringspremie aan.
04-08-2019 • Categorie: Algemeen

Er is een retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen eigenaars met een digitale meter ter compensatie van het afschaffen van de terugdraaiende teller. Lees meer hierover.