Wat als je energiecontract ten einde loopt? Wat zijn verlengingstarieven?

 

Nog nooit gehoord van verlengingstarieven? Spits dan je oren! Zonder dat je het weet, betaal jij misschien wel meer dan toen je je energiecontract afsloot.

 

Prijzen en tarieven: da’s hetzelfde, toch?

Niet helemaal. Je kan kiezen voor een energiecontract met een vast tarief of een variabel tarief. Dat tarieftype bepaalt de berekening van je energieprijs (prijs per kWh).

  • Heb je een vast tarief? Dan betaal je dezelfde prijs per kWh  gedurende de looptijd van je energiecontract.
  • Met een variabel tarief varieert die prijs per kWh: maandelijkse of driemaandelijks wordt je energieprijs herberekend. Zakt de prijs van gas of elektriciteit op de energiemarkt, dan profiteer je mee. Maar je betaalt ook meer als de energieprijzen stijgen.

 

Lees ook: Test: welk type energiecontract past bij mij?

 

Wat zijn verlengingstarieven?

Verlengingstarieven hebben te maken met de looptijd van je energiecontract. Elk energiecontract is geldig voor een bepaalde duur of periode. Als je op het einde van deze periode geen actie onderneemt, zal je energieleverancier je energiecontract automatisch verlengen.

Je behoudt je tarieftype, maar je betaalt nieuwe prijzen voor je energie. Dit zijn je verlengingstarieven (of verlengingsprijzen). Deze verlengingsprijzen zijn in bijna alle gevallen aanzienlijk duurder dan je huidige energieprijzen.

De verlenging van je energiecontract gebeurt “stilzwijgend” aan dezelfde contractvoorwaarden. Ben je hier niet mee akkoord? Dat moet je zelf actie ondernemen als je wil overstappen naar een ander energiecontract of energieleverancier.

 

Informatieplicht verlengingstarieven energieleverancier

Leveranciers zijn verplicht je tijdig te informeren over de verlengingstarieven die je aangerekend zal krijgen. Kijk dus voor het einde van je looptijd na of er meer voordelige energiecontracten beschikbaar zijn.

Er bestaan verschillende manieren om energieprijzen te vergelijken. Het heeft geen zin om een nieuw voorstel te vergelijken met je huidige energieprijzen. Je verlengingstarieven zijn de correcte maatstaf, anders vergelijk je appelen met peren.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankopen energie

Lees ook deze berichten:

Wat als je energiecontract ten einde loopt? Wat zijn verlengingstarieven?
22-10-2021 • Categorie: Energie

Energiecontracten worden op het einde van de looptijd stilzwijgend verlengd. Weet jij nog welk tarief je dan betaalt?

Meest gestelde vragen tijdens de webinar over de groepsaankoop zonnepanelen
22-10-2021 • Categorie: Algemeen

Zonnepanelen zijn een grote aankoop. Daaromj organiseren we een webinar zodat je al je vragen kan stellen. Lees hier de 10 meest gestelde vragen (en antwoorden).

Stappen om minder afhankelijk van de energiemarkt te worden
22-10-2021 • Categorie: Algemeen

Door stappen te zetten naar zelfvoorzienend wonen, maak je jezelf minder afhankelijk van de energiemarkten. De impact van prijsschommelingen voel je zo minder op je energiefactuur.