Wat als je energiecontract ten einde loopt? Wat zijn verlengingstarieven?

 

Nog nooit gehoord van verlengingstarieven? Spits dan je oren! Zonder dat je het weet, betaal jij misschien wel meer dan toen je je energiecontract afsloot.

 

Prijzen en tarieven: da’s hetzelfde, toch?

Niet helemaal. Je kan kiezen voor een energiecontract met een vast tarief of een variabel tarief. Dat tarieftype bepaalt de berekening van je energieprijs (prijs per kWh).

  • Heb je een vast tarief? Dan betaal je dezelfde prijs per kWh  gedurende de looptijd van je energiecontract.
  • Met een variabel tarief varieert die prijs per kWh: maandelijkse of driemaandelijks wordt je energieprijs herberekend. Zakt de prijs van gas of elektriciteit op de energiemarkt, dan profiteer je mee. Maar je betaalt ook meer als de energieprijzen stijgen.

 

Lees ook: Test: welk type energiecontract past bij mij?

 

Wat zijn verlengingstarieven?

Verlengingstarieven hebben te maken met de looptijd van je energiecontract. Elk energiecontract is geldig voor een bepaalde duur of periode. Als je op het einde van deze periode geen actie onderneemt, zal je energieleverancier je energiecontract automatisch verlengen.

Je behoudt je tarieftype, maar je betaalt nieuwe prijzen voor je energie. Dit zijn je verlengingstarieven (of verlengingsprijzen). Deze verlengingsprijzen zijn in bijna alle gevallen aanzienlijk duurder dan je huidige energieprijzen.

De verlenging van je energiecontract gebeurt “stilzwijgend” aan dezelfde contractvoorwaarden. Ben je hier niet mee akkoord? Dat moet je zelf actie ondernemen als je wil overstappen naar een ander energiecontract of energieleverancier.

 

Informatieplicht verlengingstarieven energieleverancier

Leveranciers zijn verplicht je tijdig te informeren over de verlengingstarieven die je aangerekend zal krijgen. Kijk dus voor het einde van je looptijd na of er meer voordelige energiecontracten beschikbaar zijn.

Er bestaan verschillende manieren om energieprijzen te vergelijken. Het heeft geen zin om een nieuw voorstel te vergelijken met je huidige energieprijzen. Je verlengingstarieven zijn de correcte maatstaf, anders vergelijk je appelen met peren.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankopen energie

 

Begin met besparen op je energiekosten! Schrijf je hier vrijblijvend in voor de groepsaankoop energie. Denk je al een tijdje aan zonnepanelen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat. Ook als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
22-10-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
22-10-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
22-10-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.