Hoe vind je het meest voordelige energiecontract? Je opties op een rijtje

Besparen op energie begint met een energiecontract dat bij je past. Ben je op zoek naar de beste tarieven en de interessantste voorwaarden? Dan kan je dat op verschillende manieren aanpakken.

Dit zijn vier populaire manieren om energieprijzen te vergelijken:

 

1/ Zelf energieprijzen vergelijken op de website van de leverancier

Hoe begin je eraan?

Je surft rechtstreeks naar de websites van verschillende energieleveranciers en bekijkt de tarieven die ze aanbieden. Onze tip? Neem de eindafrekening van je huidige energieleverancier erbij. Daarop zie je hoeveel energie je precies verbruikt. Aan de hand van je verbruik kan je berekenen welk contract voor jou het interessantst is.

Voordelen?

Sommige energieleveranciers bieden je gebruiksvriendelijke tools aan om een voordelig contract te berekenen. Maar vergelijken is op deze manier wel ingewikkeld. Je moet zelf uitzoeken wat voor jou de beste keuze is en een hele hoop websites afschuimen. En je ziet niet altijd welke andere contracten er bestaan en hoe de energieprijs precies is samengesteld.

 

2/ Een prijsvergelijker gebruiken

Hoe begin je eraan?

Verschillende instanties bieden een energietest of -vergelijker aan om het je gemakkelijker te maken. Ook de Vlaamse energieregulator VREG heeft een handige tool, de officiële V-test, die je helpt om een geïnformeerde keuze te maken.

Voordelen?

Een prijsvergelijker plaatst de tarieven van verschillende energieleveranciers naast elkaar zodat je ze in één oogopslag kan vergelijken. Vaak kan je filteren op bijvoorbeeld contracttype, gewenste betaalwijze, looptijd en tariefsoort. Zo zoek je de details gemakkelijk uit.

Kijk altijd goed naar de contractvoorwaarden van de energieleverancier. Is er een eventuele korting meegerekend? Onder welke voorwaarden krijg je die korting? Welke extra kosten zijn er? Wordt de vaste vergoeding of abonnementskost volledig aangerekend voor de eerste 6 maanden van je contract of enkel voor de maanden dat je klant blijft? Wordt je contract stilzwijgend verlengd, en aan welke tarieven?

 

3/ Meedoen met een groepsaankoop

Hoe begin je eraan?

Het principe van een groepsaankoop is heel eenvoudig: je schrijft je in als deelnemer en de organisator bedingt voor de hele groep een voordelige energieprijs. Hoe dat precies in zijn werk gaat, verschilt per initiatief. Bij een groepsaankoop energie van iChoosr krijg je een vrijblijvend voorstel op basis van je verbruik. Daarin berekenen wij voor jou wat je zou besparen door over te stappen naar de energieleverancier die de groepsaankoop gewonnen heeft. De energieleverancier die een aanbod mag doen via de groepsaankoop, wordt bepaald door een onafhankelijke veiling.

Voordelen?

Groepsaankooptarieven horen vaak bij de meest voordelige van de markt. En dat zonder dat jij er veel voor hoeft te doen. Zélf energieleveranciers en energieprijzen vergelijken is niet nodig. Op je persoonlijk voorstel ontdek je hoeveel je bespaart. Je beslist zelf of je het voorstel aanvaardt. De organisator regelt de overstap en begeleidt je waar nodig.

We zijn er trots op dat we met onze eigen groepsaankopen een vlekkeloze service bieden. Op eender welk moment kan je bij onze experts terecht met vragen of moeilijkheden. En we werken voor jou alle obstakels weg.

Lees ook: Deze garanties biedt het energiecontract van de groepsaankoop energie

Zelf eens proberen?

Inschrijven voor onze groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Neem een kijkje op www.ichoosr.be/energie voor meer informatie.

 

4/ Een betaalde prijsvergelijkende dienstverlener inschakelen

Hoe begin je eraan?

Er bestaan commerciële bedrijven die al het vergelijkende werk voor jou doen. Zij zoeken voor jou de voordeligste tarieven op en regelen de overstap. In ruil daarvoor betaal je hen een maandelijkse bijdrage of een abonnementskost.

Voordelen?

Deze diensten besparen je een hoop denkwerk: de beslissingen worden voor jou gemaakt (tegen een kleine kost). Zo boet je wel in aan transparantie: je weet niet welke leveranciers en tarieven er vergeleken worden. En je hebt ook niet altijd de keuze in je contractvoorwaarden.

 

Welke keuze past het best bij jou?

Goed, vier opties om op zoek te gaan naar een voordelig energietarief. En welke is nu de juiste? Dat hangt er helemaal van af wat jij belangrijk vindt. Misschien ben jij een type dat graag alles zelf uitzoekt en daar met plezier een middag voor uittrekt. Of misschien ben je bereid te betalen voor de ontzorging van een derde partij.

Met onze groepsaankopen energie willen wij je het beste van beide werelden bieden: een zorgeloos traject met complete transparantie. Aan jou de keuze!

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankopen energie
Meer lezen over prijsvergelijkers en groepsaankopen?
In deze onafhankelijke studie van de Vlaams Energieregulator VREG (december 2019) Lees je alle pro’s en contra’s.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
16-06-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
16-06-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
16-06-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.