Hoe vind je het meest voordelige energiecontract? Je opties op een rijtje

Besparen op energie begint met een energiecontract dat bij je past. Ben je op zoek naar de beste tarieven en de interessantste voorwaarden? Dan kan je dat op verschillende manieren aanpakken.

Dit zijn vier populaire manieren om energieprijzen te vergelijken:

 

1/ Zelf energieprijzen vergelijken op de website van de leverancier

Hoe begin je eraan?

Je surft rechtstreeks naar de websites van verschillende energieleveranciers en bekijkt de tarieven die ze aanbieden. Onze tip? Neem de eindafrekening van je huidige energieleverancier erbij. Daarop zie je hoeveel energie je precies verbruikt. Aan de hand van je verbruik kan je berekenen welk contract voor jou het interessantst is.

Voordelen?

Sommige energieleveranciers bieden je gebruiksvriendelijke tools aan om een voordelig contract te berekenen. Maar vergelijken is op deze manier wel ingewikkeld. Je moet zelf uitzoeken wat voor jou de beste keuze is en een hele hoop websites afschuimen. En je ziet niet altijd welke andere contracten er bestaan en hoe de energieprijs precies is samengesteld.

 

2/ Een prijsvergelijker gebruiken

Hoe begin je eraan?

Verschillende instanties bieden een energietest of -vergelijker aan om het je gemakkelijker te maken. Ook de Vlaamse energieregulator VREG heeft een handige tool, de officiële V-test, die je helpt om een geïnformeerde keuze te maken.

Voordelen?

Een prijsvergelijker plaatst de tarieven van verschillende energieleveranciers naast elkaar zodat je ze in één oogopslag kan vergelijken. Vaak kan je filteren op bijvoorbeeld contracttype, gewenste betaalwijze, looptijd en tariefsoort. Zo zoek je de details gemakkelijk uit.

Kijk altijd goed naar de contractvoorwaarden van de energieleverancier. Is er een eventuele korting meegerekend? Onder welke voorwaarden krijg je die korting? Welke extra kosten zijn er? Wordt je contract stilzwijgend verlengd, en met welke tarieven?

Meer weten over verlengingstarieven? Lees Help? Ik weet niet meer welk tarief ik heb! Of doe de test:“Welke type energiecontract past bij mij?”

 

3/ Meedoen met een groepsaankoop

Hoe begin je eraan?

Het principe van een groepsaankoop is heel eenvoudig: je schrijft je in als deelnemer en de organisator bedingt voor de hele groep een voordelige energieprijs. Hoe dat precies in zijn werk gaat, verschilt per initiatief. Bij een groepsaankoop energie van iChoosr krijg je een vrijblijvend voorstel op maat. Daarin berekenen wij voor jou wat je zou besparen door over te stappen naar de energieleverancier die de groepsaankoop gewonnen heeft. Die kiezen we aan de hand van een onafhankelijke veiling.

Voordelen?

Groepsaankooptarieven horen vaak bij de meest voordelige van de markt. En dat zonder dat jij er veel voor hoeft te doen. Zélf energieleveranciers en energieprijzen vergelijken is niet nodig. Op je persoonlijk voorstel staat er hoeveel je kan besparen. Je beslist zelf of je het voorstel aanvaardt. De organisator regelt de overstap en begeleidt je waar nodig.

We zijn er trots op dat we met onze eigen groepsaankopen een vlekkeloze service bieden. Op eender welk moment kan je bij onze experts terecht met vragen of moeilijkheden. En we werken voor jou alle obstakels weg.

Lees ook: Deze garanties biedt het energiecontract van de groepsaankoop energie

Zelf eens proberen?

Inschrijven voor onze groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Neem een kijkje op www.ichoosr.be/energie voor meer informatie.

 

4/ Een betaalde prijsvergelijkende dienstverlener inschakelen

Hoe begin je eraan?

Er bestaan commerciële bedrijven die al het vergelijkende werk voor jou doen. Zij zoeken voor jou de voordeligste tarieven op en regelen de overstap. In ruil daarvoor betaal je hen een maandelijkse bijdrage of een abonnementskost.

Voordelen?

Deze diensten besparen je een hoop denkwerk: de beslissingen worden voor jou gemaakt (tegen een kleine kost). Zo boet je wel in aan transparantie: je weet niet welke leveranciers en tarieven er vergeleken worden. En je hebt ook niet altijd de keuze in je contractvoorwaarden.

 

Welke keuze past het best bij jou?

Goed, vier opties om op zoek te gaan naar een voordelig energietarief. En welke is nu de juiste? Dat hangt er helemaal van af wat jij belangrijk vindt. Misschien ben jij een type dat graag alles zelf uitzoekt en daar met plezier een middag voor uittrekt. Of misschien ben je bereid te betalen voor de ontzorging van een derde partij.

Met onze groepsaankopen energie willen wij je het beste van beide werelden bieden: een zorgeloos traject met complete transparantie. Aan jou de keuze!

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankopen energie
Meer lezen over prijsvergelijkers en groepsaankopen?
In deze onafhankelijke studie van de Vlaams Energieregulator VREG (december 2019) Lees je alle pro’s en contra’s.

Lees ook deze berichten:

Ik heb nog een analoge meter, is een thuisbatterij slim?
22-07-2020 • Categorie: Algemeen

Zolang je nog een analoge meter hebt, draait je meter voor-en achteruit. Je gebruikt het net dus als een batterij. Wil dit dan zeggen dat de groepsaankoop thuisbatterij niets voor jou is? Nee, dat zeker niet :-). We leggen je graag uit waarom  deze groepsaankoop ook voor jou interessant is!