Aanvragen premie voor je zonnepanelen

Je zonnepanelen liggen op je dak en je meldde je installatie ook aan bij Fluvius. Keurde Fluvius de installatie goed? Dan hebben ze je hierover op de hoogte gebracht via e-mail. Hierin bevestigen ze dat de installatie conform de technische normen is. Heb je zowel zonnepanelen als een thuisbatterij geïnstalleerd? Dan krijg je twee aparte e-mails van Fluvius. In de e-mail over de zonnepanelen geven ze je ook een G-nummer mee. Dit heb je nodig voor je volgende stap: het aanvragen van de premie voor je zonnepanelen!

 

Heb je alles bij de hand om de premie aan te vragen? We leggen je hier stap voor stap uit hoe je dit doet.

 

Vooraleer je begint:

  1. Meld je zonnepanelen aan bij Fluvius. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je dit doet. Zonder aanmelding kan je helaas nog geen premie aanvragen. Pas als Fluvius je aanvraag verwerkt heeft, kan je van start gaan met de premie.
  2. Als je aanmelding verwerkt is, ontvang je van Fluvius een G-nummer. Door de grote vraag naar zonnepanelen, heeft Fluvius hier wat achterstand opgelopen en kan dit enkele maanden duren. Maak je dus geen zorgen als je dit nog niet ontvangen hebt. De premie is afhankelijk van de keuringsdatum en of je de zonnepanelen correct hebt aangemeld bij Fluvius. De aanmelding moet 3 maanden na de keuringsdatum gebeurd zijn.
  3. Na de verwerking bij komen zijn een digitale meter installeren. Zonder digitale meter kan je geen premie aanvragen.
  4. Zorg ervoor dat je de premieaanvraag in één keer verwerkt, want je kan niet opslaan en later vervolledigen. Documenten later opladen kan wel.

 

Wat heb je nodig?

  1. De EAN-code van je elektriciteitsmeter: die begint met 541 en bestaat uit 18 cijfers. Je vindt deze terug op eender welke factuur van je elektriciteitsleverancier.
  2. Alle facturen die horen bij de aankoop van je zonnepanelen en/of thuisbatterij. Kocht je de twee samen? Dan staat dit gewoonlijk op één factuur. Een voorschotfactuur is bij de groepsaankoop niet van toepassing.
  3. Het G-nummer van je installatie. Dat nummer kreeg je van Fluvius.
  4. De gegevens van de persoon die de premie ontvangt: adres, rijksregisternummer en rekeningnummer. Het rijksregisternummer wordt gebruikt om te controleren of de juiste persoon de premie ontvangt.

 

Start premie aanvragen

Meld je aan op mijnfluvius.be. Kies voor ‘premies’:


Hier vind je een overzicht van de premies die je eerder aanvroeg:

1. Klik op ‘Start nieuwe aanvraag’.

2. Kies de juiste functie van je gebouw waar de zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Nadien krijg je hierover nog enkele vervolgvragen over je woning.

3. Bij de vraag of je een retroactieve premie aanvraagt, kies je voor ‘Nee’. Deze premie is enkel voor wie voor 2021 zonnepanelen installeerde. Meer weten over deze premie? Lees dan deze blog.

4. Op de vraag ‘Heb je een factuur ontvangen?’ antwoord je ‘Ja’, want die heb je van jouw installateur ontvangen. Nadien vul je de datum van de laatste factuur in. Heb je meerdere facturen ontvangen, vul dan enkel de datum van de laatste factuur in.

5. Welke premie vraag je aan? Zonnepanelen.

6. Nadien wordt je gevraagd om de algemene voorwaarden te aanvaarden:

7. Vul de EAN-code in. Dit moet die van je elektriciteitsmeter zijn. Mogelijk staat deze al gelinkt in ‘mijnfluvius’ en neem je deze gewoon over. Controleer altijd of het om de correcte EAN-code gaat.

8. Volgende vragen zijn afhankelijk van je eigen situatie:

Kies je ervoor de premie voor jezelf aan te vragen, dan worden alle andere gegevens automatisch ingevuld met de gegevens die over jou al bekend zijn.

Kies je ervoor om de premie voor iemand anders aan te vragen? Geef dan ook aan dat je het mandaat hebt om dit te doen voor die persoon. Vul nadien zelf onderstaande gegevens in:

9. Geef het rekeningnummer in waarop Fluvius de premie mag storten:

10. Ben je een beschermd afnemer? Vul dat hier in. Let wel, je moet dit kunnen aantonen.

Je bent er bijna!

11. Vul de gegevens over je woning in:

12. Voeg alle gegevens van de factuur toe die je van de installateur hebt ontvangen. Heb je verschillende facturen ontvangen? Voeg deze dan apart toe via het plusje.



Vul hier het btw-nummer van de installateur in. Dat vind je terug in de documenten die je van hem ontvangen hebt. Ook via Google vind je het btw-nummer van je installateur terug.

13. Vul je G-nummer in.

Controleer meteen je G-nummer, want die bepaalt of  je recht hebt op de premie.

Nadat je het G-nummer hebt gecontroleerd, zie je de onderstaande eigenschappen van je installatie verschijnen:

14. Vul onderstaande info over je installatie in:

Het certificeringsnummer stuurt de installateur mee samen met het keuringsverslag.

15. Hierna krijg je een samenvatting te zien van je gegevens. Kijk deze aandachtig na.

16. De laatste stap is het toevoegen van enkele documenten. Je factuur laad je hier op.

 

Heb je nog recht op de premie van de thuisbatterij?

Het aanvragen van deze premie kan via deze link. Het aanvraagformulier bestaat uit een aantal onderdelen:

1. Gegevens over de aanvrager van de premie: 

2. Adres waar de thuisbatterij geplaatst is:

3. Betalingsgegevens (waarop de premie gestort wordt) & EAN-code

4. Gegevens van de installatie: die vind je terug op het AREI-keuringsverslag

5. En nu de laatste stap: nog enkele documenten opladen. Dat is allereerst de factuur, waarop eventueel je zonnepanelen mee op vermeld staan. En dan is er nog de verklaring op eer.  Dat laatste moet de installateur voor jou invullen. Van zodra je dus de aanmelding van je batterij in orde hebt gebracht, vraag je dit op bij je installateur. Want zonder deze verklaring op eer kan je helaas niet verder. Je vindt de verklaring op eer hier terug.

 

Heb je nog vragen bij het aanvragen van je premie? Neem dan contact op met ons.

Heb je interesse in het plaatsen van een thuisbatterij? Schrijf je dan hier in voor de groepsaankoop.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
13-04-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
13-04-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
13-04-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.