Premie voor het verwijderen van asbest in je dak

Heb je asbest in je dak en maak je je zorgen om je hoge energiefactuur? Dan is dit hét moment om een premie te aan te vragen voor de asbestverwijdering van je dak én de overstap naar zonnepanelen te maken. De Vlaamse regering voorziet immers zowel een premie asbest als een premie voor zonnepanelen.

 

Asbest, hoe zat dat ook al weer?

Asbest is een verzamelnaam voor enkele materialen die eind vorige eeuw massaal in de bouwsector gebruikt werden. Je vindt asbest bijvoorbeeld terug in golfplaten, kunstleien en allerlei soorten muurgevels.

Asbest draagt veel gezondheidsrisico’s met zich mee, waarvan de bekendste longkanker.
Hoe ouder deze asbest daken en -gevels worden, hoe meer het materiaal verweerd geraakt en kwetsbaar wordt. De asbestvezels komen los en belanden in onze gebouwen, lucht, bodem en zelfs water. 

 

Wat doet de overheid hieraan?

Tegen 2040 wil Vlaanderen asbestveilig zijn. Hiervoor is het actieplan Asbestafbouw goedgekeurd. Daarom stimuleert de overheid asbestverwijdering met een nieuwe premie.  Je kan een premie krijgen wanneer je investeert in het verwijderen van asbest in combinatie met het leggen van zonnepanelen op je dak. Meer informatie over deze premie lees je hier.

 

Over wat voor een premie gaat het?

De premie vergoedt tot maximaal 50% van de gemaakte kosten voor de asbestverwijdering en asbestafvoer. Het exacte bedrag wordt berekend op het aantal m² zonnepanelen die op het gesaneerde dak komen te liggen.

Let op: om deze premie te innen mag het gesaneerde gebouw niet verwarmd of bewoond zijn! In de praktijk gaat het dus meestal over bijgebouwen zoals loodsen of schuren. Om zonnepanelen op een woning te plaatsen, voorziet de overheid andere premies. Interesse? Lees dan hieronder verder.

 

Ik heb helemaal geen asbest!

Oef! Ook aan jou heeft de overheid gedacht. Wist je dat er ook premies voor zonnepanelen bestaan voor mensen zonder asbest in het dak? Met de stijgende energieprijzen heb je ongetwijfeld wel eens aan zonnepanelen gedacht. Zonnepanelen gaan 30 jaar mee en heb je in de eerste 10 jaar terugverdiend. Meer weten over deze premie? Lees het in onze blog.

 

Heb je interesse in het plaatsen van zonnepanelen en een thuisbatterij ? Schrijf je dan hier in voor de groepsaankoop. 

Heb je bijkomende vragen over de premie asbest? Contacteer ons.

Lees ook deze berichten:

Energietransitie: wat is het en hoe kun je zelf iets doen?
08-05-2023 • Categorie: Algemeen

Energietransitie. Hoewel het groots klinkt, is het heel simpel: de stap zetten naar een leven zonder schadelijke effecten op het klimaat.

Premie voor het verwijderen van asbest in je dak
08-05-2023 • Categorie: Algemeen

De Vlaamse regering geeft een subsidie aan mensen die asbest in hun dak laten saneren en er zonnepanelen op plaatsen. Meer weten? Lees hier.