Tariefsysteem zonnepanelen: wat betekent het voor jou?

Er geldt een specifiek tariefsysteem voor zonnepanelen. Je betaalt als zonnepanelen-eigenaar aan je netbeheerder Fluvius geen vast prosumententarief meer zoals vroeger maar nettarieven op basis van je reële stroomafname.

Hieronder leggen we uit hoe dit tariefsysteem werkt en wat het voor jou als (toekomstige) eigenaar van zonnepanelen betekent.

Tariefsysteem bij installatie zonnepanelen

Laat je zonnepanelen installeren en heb je een digitale meter? Dan betaal je geen prosumententarief meer zoals vroeger. In de plaats daarvan is er nu een tariefsysteem dat gebruikt maakt van de gegevens van de digitale meter.

Hoe werkt een slimme of digitale meter?

Een digitale of slimme meter kan meer details van je energieverbruik aflezen. Een slimme meter registreert afzonderlijk je verbruik en je injectie.

Het verbruik is de hoeveelheid energie die je extra van het elektriciteitsnet afhaalt, als jouw zonnepanelen jouw verbruik niet dekken.

De injectie is de hoeveelheid energie die je dankzij je zonnepanelen op het elektriciteitsnet zet die je niet meteen verbruikt in huis.

 

Zelfconsumptie beïnvloedt de injectie en afname van elektriciteit, en dus ook de energiefactuur

De nettarieven zullen berekend worden op basis van de hoeveelheid energie die nieuwe zonnepanelen-eigenaars effectief afnemen van het elektriciteitsnet. Hoe minder kWh je afneemt, hoe minder je zal moet betalen.

 

Hoe worden de nettarieven berekend?

We maken een onderscheid tussen wat je als zonnepaneleneigenaar betaalt aan je energieleverancier en wat je betaalt aan je netbeheerder Fluvius:

 

  • Energieleverancier

Alles wat je ‘te veel’ produceert en niet meteen in huis verbruikt, komt op je digitale meter onder ‘injectie’ te staan. Deze injectie wordt apart getoond op je energiefactuur. Voor de injectie zal je een vergoeding ontvangen. Je verkoopt het aantal kWh dat je niet gebruikt. Hiervoor sluit je een apart contract af met een energieleverancier. Dat kan een andere energieleverancier zijn dan diegene waarvan je elektriciteit afneemt.

Lees ook: “Veelgestelde vragen over het injectietarief

Let op: dit injectietarief is laag. De minimale vergoeding die je hiervoor krijgt, weegt niet op tegen de investering om meer zonnepanelen te plaatsen. Je kiest dus best het aantal zonnepanelen dat overeenkomt met je werkelijke elektriciteitsverbruik.

 

  • Netbeheerder

Aan je netbeheerder betaal je enkel nettarieven op je verbruik. Alles wat je dus nog bovenop de opbrengst van je zonnepanelen, afneemt van het net.

Met andere woorden: je betaalt nettarieven op alles wat je zelf van het elektriciteitsnet haalt. Hoe lager je dit kan houden, hoe interessanter dus.

 

Met dit tariefsysteem zorg je er best voor dat je zelfconsumptie zo hoog mogelijk is. Hoe hoger je zelfconsumptie, hoe minder je zal injecteren op het net.

 

Hoe beperk je je energiekosten maximaal?

Voor de zonnepaneleneigenaars die onder dit tariefsysteem vallen, is zelfconsumptie belangrijk. Hiermee hou je je injectie zo laag mogelijk.

Het grote voordeel? Met dit tariefsysteem heb je veel meer invloed op je energiefactuur dan wanneer je een prosumententarief betaalde.

  • Een prosumententarief lag vast en was onafhankelijk van je verbruik, maar hing af van het maximaal vermogen van je omvormer.
  • Het huidige tariefsysteem hangt samen met je verbruik: hoe minder elektriciteit je van het net haalt, hoe lager je factuur.
Een gouden regel: verbruik de energie die je zonnepanelen produceren zoveel mogelijk zelf en hou je injectie op het elektriciteitsnet zo laag mogelijk.

Je probeert dus best je zelfconsumptie zo hoog mogelijk te houden. Zo word je minder afhankelijk van het net en kan je jouw energiefactuur doen dalen. Door je zelfconsumptie bewust te verhogen, zal je ook sneller de kosten van je installatie terugverdienen. Je hebt je terugverdientijd dus deels in eigen handen.

Lees ook: Waarom en hoe je zelfconsumptie verhogen als je zonnepanelen hebt

Geschreven door Carolien van  iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

 

 

Lees ook deze berichten:

Alles over glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen
19-08-2020 • Categorie: Zonnepanelen

Ben je op zoek naar zonnepanelen en wil je begrijpen wat de verschillen zijn tussen glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen? Lees dan verder.

“Al een volledig jaar leven we bijna uitsluitend op zonne-energie" 
19-08-2020 • Categorie: Zonnepanelen

In oktober 2022 plaatste de familie Wouters zonnepanelen en een thuisbatterij. Lees over hun ervaring met een leven op zonne-energie.

Zijn de leveranciers van groepsaankopen betrouwbaar? 
19-08-2020 • Categorie: Energie

Wil je weten hoe we de installateurs en leveranciers van onze groepsaankopen selecteren op betrouwbaarheid? Lees snel verder!