Nieuw tariefsysteem zonnepanelen: wat betekent het voor jou?

Laat je vanaf 2021 zonnepanelen installeren en heb je een digitale meter? Dan geldt er een nieuw tariefsysteem. Je betaalt als zonnepanelen-eigenaar aan je netbeheerder Fluvius geen prosumententarief meer maar nettarieven op basis van je reële afname.

Hieronder leggen we uit hoe dit nieuwe tariefsysteem werkt en wat het voor jou betekent.

Nieuw tariefsysteem vanaf 1 januari 2021 bij installatie zonnepanelen

Nieuwe zonnepanelen-eigenaars zullen vanaf januari 2021 geen prosumententarief meer betalen. In de plaats daarvan komt er een nieuw tariefsysteem dat gebruikt maakt van de gegevens van de digitale meter.

Hoe werkt een slimme of digitale meter?

Een digitale of slimme meter kan meer details van je energieverbruik aflezen. Een slimme meter registreert afzonderlijk je verbruik en je injectie.

Het verbruik is de hoeveelheid energie die je extra van het elektriciteitsnet afhaalt, als jouw zonnepanelen jouw verbruik niet dekken.

De injectie is de hoeveelheid energie die je dankzij je zonnepanelen op het elektriciteitsnet zet die je niet meteen verbruikt in huis.

 

Zelfconsumptie beïnvloedt de injectie en afname van elektriciteit, en dus ook de energiefactuur

De nettarieven zullen berekend worden op basis van de hoeveelheid energie die nieuwe zonnepanelen-eigenaars effectief afnemen van het elektriciteitsnet. Hoe minder kWh je afneemt, hoe minder je zal moet betalen.

 

Hoe zullen de nettarieven berekend worden?

We maken een onderscheid tussen wat je als zonnepaneleneigenaar betaalt aan je energieleverancier en wat je betaalt aan je netbeheerder Fluvius:

 

  • Energieleverancier

Alles wat je ‘te veel’ produceert en niet meteen in huis verbruikt, komt op de digitale meter onder ‘injectie’ te staan. Deze injectie wordt in mindering gebracht van je energieverbruik om te berekenen wat je aan je energieleverancier moet betalen.

Op het verschil tussen je verbruik en je injectie betaal je zoals voorheen de energieprijzen per kWh die gelden bij jouw energieleverancier.

Voor de injectie zal je een vergoeding ontvangen. Je verkoopt het aantal kWh dat je niet gebruikt. Hiervoor sluit je een apart contract af met een energieleverancier. Dat kan een andere energieleverancier zijn dan diegene waarvan je elektriciteit afneemt. Het exacte minimumtarief hiervoor wordt nog bepaald. De overheid gaat uit van €0,03 per kWh.

Let op: dit injectietarief is laag. De minimale vergoeding die je hiervoor krijgt, weegt niet op tegen de investering om meer zonnepanelen te plaatsen. Je kiest dus best het aantal zonnepanelen dat overeenkomt met je werkelijke elektriciteitsverbruik

 

  • Netbeheerder

Om te berekenen wat je aan nettarieven moet betalen aan Fluvius, wordt je injectie niet in mindering gebracht van je verbruik . Je betaalt nettarieven op je volledige energieverbruik.

Met andere woorden: je betaalt nettarieven op alles wat je zelf van het elektriciteitsnet haalt.

Met het nieuwe tariefsysteem vanaf 2021 zorg je er dus best voor dat je zelfconsumptie zo hoog mogelijk is. Hoe hoger je zelfconsumptie, hoe minder je zal injecteren op het net.

 

Hoe beperk je je energiekosten maximaal?

Voor de zonnepaneleneigenaars die onder het nieuwe tariefsysteem vanaf 2021 vallen, is zelfconsumptie belangrijk. Hiermee hou je je injectie zo laag mogelijk.

Het grote voordeel? Met dit nieuw tariefsysteem heb je veel meer invloed op je energiefactuur dan wanneer je een prosumententarief betaalt.

  • Een prosumententarief ligt vast en is onafhankelijk van je verbruik, maar hangt af van het maximaal vermogen van je omvormer.
  • Het nieuwe tariefsysteem hangt samen met je verbruik: hoe minder elektriciteit je van het net haalt, hoe lager je factuur.
Een gouden regel: verbruik de energie die je zonnepanelen produceren zoveel mogelijk zelf en hou je injectie op het elektriciteitsnet zo laag mogelijk.

Je probeert dus best je zelfconsumptie zo hoog mogelijk te houden. Zo word je minder afhankelijk van het net en kan je jouw energiefactuur doen dalen. Door je zelfconsumptie bewust te verhogen, zal je ook sneller de kosten van je installatie terugverdienen. Je hebt je terugverdientijd dus deels in eigen handen.

Lees ook: Waarom en hoe je zelfconsumptie verhogen als je zonnepanelen hebt

Geschreven door Carolien van  iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

 

 

Lees ook deze berichten:

Energiemarkt in beweging
19-08-2020 • Categorie: Algemeen

De energiemarkt is continu in beweging. Dit zorgt ervoor dat de prijzen dalen en stijgen. Welke factoren hebben een invloed op de prijzen en wat kan jij hieraan doen? We leggen het je graag hieronder uit.

Dynamische energiecontracten
19-08-2020 • Categorie: Algemeen

Heb je een digitale meter? Dan kan je vanaf nu ook kiezen voor een dynamisch energiecontract. Wat is een dynamisch energiecontract? Dat leggen we je hieronder uit!

Enkele tips van het iChoosr-team om je elektriciteitsverbruik te verminderen
19-08-2020 • Categorie: Algemeen

We zijn met z’n allen erg goed bezig om ons verbruik te verminderen. Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt nu ongeveer 3470 kWh elektriciteit per jaar*. Dat is ongeveer een vijfde minder dan in 2009. Een mooie vooruitgang maar, het kan nog beter! Het iChoosr-team geeft je enkele tips.