Nieuw tariefsysteem zonnepanelen: wat betekent het voor jou?

Laat je volgend jaar zonnepanelen installeren en heb je een digitale meter? Dan geldt er een nieuw tariefsysteem vanaf 1 januari 2021. Je betaalt als zonnepanelen-eigenaar aan je netbeheerder Fluvius geen prosumententarief meer  maar nettarieven op basis van je reële afname.

Hieronder leggen we uit hoe dit nieuwe tariefsysteem werkt en wat het voor jou betekent.

Nieuw tariefsysteem vanaf 1 januari 2021 bij installatie zonnepanelen

Nieuwe zonnepanelen-eigenaars zullen vanaf januari 2021 geen prosumententarief meer betalen. In de plaats daarvan komt er een nieuw tariefsysteem dat gebruikt maakt van de gegevens van de digitale meter.

Hoe werkt een slimme of digitale meter?

Een digitale of slimme meter kan meer details van je energieverbruik aflezen. Een slimme meter registreert afzonderlijk je verbruik en je injectie.

Het verbruik is de hoeveelheid energie die je extra van het elektriciteitsnet afhaalt.

De injectie is de hoeveelheid energie die je met je zonnepanelen op het elektriciteitsnet zet. Dit is met andere woorden het aantal kWh dat je zelf produceert, maar niet meteen verbruikt in huis.

De nettarieven zullen berekend worden op basis van de hoeveelheid energie die nieuwe zonnepanelen-eigenaars effectief afnemen van het elektricteitsnet. Hoe minder kWh je afneemt, hoe minder je zal moet betalen.

 

Hoe zullen de nettarieven berekend worden?

We maken een onderscheid tussen wat je als zonnepaneleneigenaar betaalt aan je energieleverancier en wat je betaalt aan je netbeheerder Fluvius:

 

  • Energieleverancier

Alles wat je ‘te veel’ produceert en niet meteen in huis verbruikt, komt op de digitale meter onder ‘injectie’ te staan. Deze injectie wordt in mindering gebracht van je energieverbruik om te berekenen wat je aan je energieleverancier moet betalen. Op het verschil tussen je verbruik en je injectie betaal je zoals voorheen de energieprijzen per kWh die gelden bij jouw energieleverancier.

Voor de injectie zal je een vergoeding ontvangen. Je verkoopt het aantal kWh dat je niet gebruikt. Hiervoor sluit je een apart contract af met een energieleverancier. Dat kan een andere energieleverancier zijn dan diegene waarvan je elektriciteit afneemt. Het exacte minimumtarief hiervoor wordt nog bepaald. De overheid gaat uit van €0,03 per kWh.

 

  • Netbeheerder

Je injectie wordt niet in mindering gebracht van je verbruik om te berekenen wat je aan nettarieven moet betalen aan Fluvius. Je betaalt nettarieven op je volledige energieverbruik. Met andere woorden: je betaalt nettarieven op alles wat je zelf van het elektriciteitsnet haalt. Je houdt je injectie dus best zo laag mogelijk.

 

Hoe beperk je je energiekosten maximaal?

Voor de zonnepaneleneigenaars die onder het nieuwe tariefsysteem vanaf 2021 vallen, is zelfconsumptie belangrijk. Hiermee hou je je injectie zo laag mogelijk.

Het grote voordeel? Met dit nieuw tariefsysteem heb je veel meer invloed op je energiefactuur dan wanneer je een prosumententarief betaalt.

  • Een prosumententarief ligt vast en is onafhankelijk van je verbruik, maar hangt af van het maximaal vermogen van je omvormer.
  • Het nieuwe tariefsysteem hangt samen met je verbruik: hoe minder elektriciteit je van het net haalt, hoe lager je factuur.
Een gouden regel: verbruik de energie die je zonnepanelen produceren zoveel mogelijk zelf en hou je injectie op het elektriciteitsnet zo laag mogelijk.

Je probeert dus best je zelfconsumptie zo hoog mogelijk te houden. Zo word je minder afhankelijk van het net en kan je jouw energiefactuur doen dalen. Door je zelfconsumptie bewust te verhogen, zal je ook sneller de kosten van je installatie terugverdienen. Je hebt je terugverdientijd dus deels in eigen handen.

Lees ook: Waarom en hoe je zelfconsumptie verhogen als je zonnepanelen hebt

Geschreven door Carolien van  iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

 

 

Sluit je aan bij de groep
En blijf op de hoogte van onze komende initiatieven.
Deel dit artikel:

Lees ook deze berichten:

Zelf van energieleverancier veranderen vs. kiezen voor iChoosr: wat is gemakkelijker?
19-08-2020 • Categorie: Algemeen

Zelf het voordeligste energiecontract opzoeken, hoe gaat dat juist in zijn werk? En wat moet je doen als je deelneemt aan een groepsaankoop?

Hét voordeel van de groepsaankoop energie? Onze klantenservice!
19-08-2020 • Categorie: Energie

Wat regelt iChoosr precies voor jou? En hoe ver gaan we nu écht voor onze deelnemers? Daar weet Dominique, verantwoordelijke voor onze klantendienst, meer over.

Nieuw tariefsysteem zonnepanelen: wat betekent het voor jou?
19-08-2020 • Categorie: Nieuws

Vanaf januari 2021 geldt er een nieuw tariefsysteem als je zonnepanelen laat plaatsen. We leggen je graag uit hoe het werkt.