Digitale meter en zonnepanelen: wanneer verander je best van leverancier?

Heb je zonnepanelen en een digitale meter? Dan verander je best van energieleverancier in de maand dat je meterstanden worden opgenomen.

Het principe blijft hetzelfde als bij zonnepaneleneigenaars met een analoge meter: op een volledig kalenderjaar haal je zo maximaal voordeel op je zonnepanelen. Hoe dat komt? Dat leggen we je hier uit.

 

Hoe werkt een digitale meter met zonnepanelen?

Zodra je een digitale meter hebt, kan je meer details van je energieverbruik op je meter aflezen.

Als je zonnepanelen hebt, dan registreert een slimme of digitale meter afzonderlijk je energieverbruik en de hoeveelheid zonne-energie die je op het elektriciteitsnet ‘injecteert’:

  • Je “verbruik” is de hoeveelheid energie (kWh) die je van het elektriciteitsnet afhaalt.

Met zonnepanelen is dit aantal kWh (je verbruik dus) beperkt, omdat je zelf zonne-energie opwekt.

  • Je “injectie” is de hoeveelheid energie (kWh) die je met je zonnepanelen op het elektriciteitsnet overbrengt.

Met andere woorden: je injectie is het aantal kWh dat je zelf produceert met je zonnepanelen, maar niet meteen verbruikt in je huis.

 

Breng evenwicht in je energieverbruik doorheen het jaar

Via de jaarlijkse afrekening factureert je energieleverancier je een bedrag voor de hoeveelheid stroom die je van het elektriciteitsnet afhaalt. Met zonnepanelen is dat het verschil tussen je verbruik en je injectie van dat kalenderjaar. Hoe minder stroom je afneemt, hoe minder je betaalt.

  • Tijdens de wintermaanden verbruik je doorgaans meer energie dan dat je zonnepanelen opwekken. De energie die je extra nodig hebt, haal je af van het elektriciteitsnet. De hoeveelheid kWh die je afneemt, registreert  je digitale meter bij ‘verbruik’.
  • Tijdens de zomermaanden wekken je zonnepanelen meer energie op dan dat je meteen verbruikt. Dit teveel aan opgewekte energie zet je op het elektriciteitsnet. Op je digitale meter staat deze hoeveelheid teveel geproduceerde kWh bij ‘injectie’.

 

Op een volledig kalenderjaar breng je evenwicht in je verbruik en je injectie.

Tijdens de wintermaanden kan je gebruik maken van het teveel aan opgewekte energie van de zomermaanden. Zo verklein je het verschil tussen je verbruik en je injectie. En beperk je je energiekosten maximaal.  Veranderen van energieleverancier met zonnepanelen, doe je dan ook best in de maand van dat je meterstanden worden opgenomen.

 

Waarom veranderen van energieleverancier met zonnepanelen zo dicht mogelijk bij de jaarlijkse meteropname?

Op een kalenderjaar is het verschil tussen je verbruik en je injectie van geproduceerde zonne-energie het kleinst. Je haalt zo maximaal voordeel uit je zonnepanelen. Zeker als het aantal zonnepanelen op je dak goed is afgestemd op je jaarlijks energieverbruik,  kom je na een kalenderjaar ongeveer op een nulverbruik uit.

Dat wil zeggen dat je de elektriciteit die je zonnepanelen doorheen het jaar opwekken, bijna volledig zelf verbruikt. Zo vermijd je dat je extra stroom van het net nodig hebt. En hoef je dus nauwelijks kosten te betalen aan je energieleverancier.

Je energieleverancier berekent hoeveel je moet betalen bij de opmaak van je jaarlijkse afrekening. Daarom is de maand van de meteropname het beste moment om te veranderen. Je bewaart zo het evenwicht tussen de winter- en zomermaanden en haalt zo maximaal voordeel uit je opgewekte zonne-energie.

Dit principe geldt ook als je een analoge meter en zonnepanelen hebt: lees er hier alles over.

 

Wat als je toch op een ander moment van energieleverancier verandert?

Dan verlies je waarschijnlijk een deel van de opbrengst van je zonnepanelen en betaal je meer energiekosten.

Als je van energieleverancier verandert, vindt er een extra meteropname plaats. Wijkt je overstapdatum af van de datum van je jaarlijkse meteropname? Dan kan het zijn dat jouw injectie op dat moment erg groot is en je verbruik vrij laag. Je zonnepanelen produceren met andere woorden meer energie dan je zelf hebt verbruikt.

Jouw energieleverancier vergoedt je echter niet voor deze extra opgewekte stroom. Op deze manier kan je niet zelf profiteren van de opgewekte elektriciteit van jouw zonnepanelen.

Om deze situatie te vermijden verander je best van energieleverancier in de maand dat je meterstanden worden opgenomen.

 

Hoe worden de meterstanden opgenomen met een digitale meter?

Met een digitale of slimme meter is het niet meer nodig zelf je meterstanden door te geven. Deze worden vanop een afstand afgelezen door de netbeheerder en zo verder doorgegeven aan jouw  leverancier.

Hoe weet je wanneer je jaarlijkse meteropname gebeurt?

Jouw jaarlijkse meteropname vindt elke jaar rond dezelfde periode plaats. Dit wijzigt niet als je van een analoge naar een digitale meter verandert. Op je jaarlijkse afrekening kan je zien op welke datum je meterstanden werden afgelezen. De datum naast de eindmeterstand is de datum van je jaarlijkse meteropname.

 

Kan je nog besparen door te veranderen van energieleverancier als zonnepanelen hebt?

Ja, dat kan! Zowel op de levertarieven als op de vaste vergoeding of abonnementskosten kan je besparen door een overstap naar een voordeliger energiecontract.

Lees ook: Hoe kan je nog extra besparen op je energiefactuur als je zonnepanelen hebt?

 

Vragen over je energierekening met zonnepanelen?

Raadpleeg de Veelgestelde vragen voor zonnepaneleneigenaars over de energiefactuur: klik hier

 

Geschreven door Dominique en Carolien van iChoosr in het kader van de groepsaankoop groene energie en zonnepanelen

 

Is het energiecontract via de groepsaankoop energie interessant voor jou?

Dat weet je pas als je deelneemt. Inschrijven voor de groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk aanbod en ziet meteen hoeveel je kan besparen. Daarna beslis je zelf of je het voorstel aanvaardt. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

Lees ook deze berichten:

Ik heb nog een analoge meter, is een thuisbatterij slim?
12-10-2020 • Categorie: Algemeen

Zolang je nog een analoge meter hebt, draait je meter voor-en achteruit. Je gebruikt het net dus als een batterij. Wil dit dan zeggen dat de groepsaankoop thuisbatterij niets voor jou is? Nee, dat zeker niet :-). We leggen je graag uit waarom  deze groepsaankoop ook voor jou interessant is!