Bang om te veel te betalen aan energie? Lees deze praktische tips

Bang om te veel te betalen aan energie?

Lees deze praktische tips:

We kunnen er niet omheen: de energiemarkt is momenteel oververhit. De energieprijzen swingen de pan uit en de regering zoekt manieren om de stijgende energieprijzen beheersbaar te houden. 

Krijg jij het ook al benauwd? Je bent niet alleen. Met deze tips hoef je net iets minder bang te zijn dat je te veel betaalt aan energie. 

 

Tip 1: verbruik minder energie

We beginnen met een open deur: hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je betaalt. Er zijn heel wat kleine dingen die je kan doen om je energieverbruik te verlagen. Lees deze tips om je energieverbruik zo laag mogelijk te houden. 

 

Tip 2: pas op met de verlenging van je huidige contract

Sloot je recent een nieuw energiecontract met vaste prijzen af? Dan is de kans groot dat je meer voordelige prijzen betaalt dan de prijzen die nu op de markt aangeboden worden. 

Is je energiecontract al wat ouder? Let dan goed op dat je je contract niet zomaar laat verlengen. Elk energiecontract is geldig voor een bepaalde periode. Na afloop wordt je contract door je leverancier verlengd. Als je contract binnenkort verlengd wordt, loont het de moeite om op zoek te gaan naar een voordeliger alternatief. 

Lees ook: pas op voor verlengingstarieven.

 

Tip 3: een verbrekingsvergoeding betalen? Nee, bedankt!

Overweeg je om over te stappen naar een nieuw energiecontract? Kijk dan na of je huidige ‘vaste vergoeding’ (ook wel abonnementskost genoemd) pro rata wordt aangerekend. Zo betaal je enkel voor de maanden dat je effectief klant bent geweest bij je huidige leverancier. Dit is 1 van de 14 garanties van de groepsaankoop energie. 

 

Tip 4: nieuwe gewoontes, bewuste keuzes

Toen je je goede voornemens voor dit jaar maakte, stond “Ik kijk jaarlijks mijn energiecontract na” waarschijnlijk niet op je lijstje. Maar in deze tijden loont het de moeite!

Welke type energiecontract sluit je best af? Doe deze test. Kies je voor een variabel tarief, dan raden we je aan je energiecontract meerdere keren per jaar te bekijken. Met een vast tarief ben je gerust dat je gedurende de looptijd van je energiecontract hetzelfde tarief betaalt. Aan jou de keuze!

 

Tip 5: laat een expert het werk voor jou doen

Geen zin om kleine lettertjes uit te pluizen? Je bent niet alleen! Zoek daarom een expert die dat werkje voor jou doet. Zoals iChoosr, bijvoorbeeld. 

Via de groepsaankoop krijg je een persoonlijk voorstel met een vergelijking met het actueel marktaanbod van de grootste leveranciers. Zo zie je meteen of het voorstel van de groepsaankoop voor jouw situatie interessant is. 

 

Tip 6: de groepsaankoop energie eens proberen?

Inschrijven voor de groepsaankoop energie is helemaal gratis en vrijblijvend. 

Volgens een rapport van de Vlaamse energieregulator VREG zijn de aangeboden prijzen bij groepsaankopen gemiddeld gezien interessant. De groepsaankooptarieven behoren telkens tot de laagste in de markt (Bron: De Tijd).

Is de groepsaankoop energie interessant voor jou? Dat beslis je zelf. Ben je al jaren niet veranderd van energiecontract? Dan is de kans groot dat je kan besparen. En ook als je recent nog bent veranderd van energieleverancier, loont het de moeite om na te kijken of je kan besparen. 

 

Kan je ontsnappen aan de hoge energieprijzen?

Hoge energieprijzen zijn vandaag jammer genoeg de realiteit. Iedere Belg zal meer moeten betalen aan energie. Waarom de energieprijzen omhoog gaan? Dat is het gevolg van een complex spel van vraag en aanbod. Lees er hier meer over. Als consument kan je wel de schade beperken, door nu actie te ondernemen. Blijf dus niet bij de pakken zitten!

 

Begin met besparen op je energiekosten! Schrijf je hier vrijblijvend in voor de groepsaankoop energie. Denk je al een tijdje aan zonnepanelen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat. Ook als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij.