Wat kosten zonnepanelen? Tips voor een optimale prijs/kwaliteitsverhouding

Zowel de prijs als de kwaliteit van een zonnepanelensysteem is belangrijk. Hoe komt het dat de prijs van de ene installatie soms honderden euro’s hoger is dan die van de andere ? Waaraan ligt dat verschil? En hoe vermijd je dat je meer betaalt dan nodig?

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Anno 2022 schommelden de marktprijzen van een zonnepanelensysteem van 12 panelen rond € 6.500. Deze prijs is inclusief installatie en keuring, en zonder eventuele kortingen.

Goed om te weten

Via de groepsaankopen van iChoosr konden we de afgelopen jaren mooie kortingen onderhandelen. Je betaalde voor 12 panelen rond de € 4.800. Klinkt best interessant, niet?

Jaar na jaar bespaar je met 12 zonnepanelen ongeveer € 500 op je energiefactuur.

  Actuele marktprijs 2022

 

Prijsindicatie 2022 complete installatie

ZONDER KORTING

Indicatie besparing op energiefactuur

 

8 zonnepanelen (390 Wp)
  € 1,64/Wp   € 5.120   € 460 per jaar
12 zonnepanelen (390 Wp)
  € 1,39/Wp   € 6.520   € 820 per jaar
16 zonnepanelen (390 Wp)
  € 1,29/Wp   € 8.051   € 1.000 per jaar

Prijzen inclusief 6% BTW

Deze prijsindicatie houdt rekening met zonnepanelen van 390 Wp (Wattpiek). Dit is het vermogen of de capaciteit van fotovoltaïsche cellen om zonne-energie in elektriciteit om te zetten.  De Zonnekaart van de Vlaamse Overheid rekent met een gemiddelde prijs van € 1,48 per Wp (incl. btw). iChoosr, onafhankelijk organisator van o.a. groepsaankopen zonnepanelen, werkt met specifieke marktcijfers in functie van het aantal panelen.

 

Waarom zijn sommige zonnepanelen duurder?

Als je verschillende offertes van zonnepanelen opvraagt, merk je al gauw dat er enorme prijsverschillen bestaan. Deze verschillen zijn grotendeels te verklaren door

  • de aangeboden garanties

Sommige zonnepaneleninstallateurs bieden extra lange garantieperiodes. Hierdoor denk je dat je meer kwaliteit koopt, maar eigenlijk wordt  in sommige gevallen de meerprijs aan jou doorgerekend.

  • het type zonnepaneel

Er bestaan heel wat soorten zonnepanelen. De meeste voorkomende types zijn blauwe (polykristallijne), zwarte (monokristallijne) panelen en (monokristallijne) hoogrendementspanelen. De kwaliteit is dezelfde, maar het ene type is (iets) duurder dan het andere type zonnepaneel. Daarnaast zijn er ook een verschillen in lichtabsorptie en opbrengst. Welk type paneel het beste bij jou past, is afhankelijk van onder meer je daksituatie en je energieverbruik. Het duurste type paneel is dan ook niet steeds de meest interessante keuze.

Bij de groepsaankoop kiezen wij enkel panelen uit de ‘Tier 1‘. Dit is een lijst met alle producenten met de meest betrouwbare merken voor kwalitatieve zonnepanelen. 

  • en het vermogen van de panelen

Zonnepanelen met een hoger vermogen (Wattpiek) zijn vaak ook duurder. Dat kan interessant zijn als je een klein dak hebt. Of als je veel energie verbruikt. Maar is dat in jouw situatie wel het geval?

 

Prijs én kwaliteit van je zonnepanelensysteem: praktische tips

Een hogere prijs betekent niet noodzakelijk dat het om een beter zonnepanelensysteem gaat. Haal jij in jouw situatie voldoende meerwaarde uit de meerprijs? Heb je bepaalde duurdere materialen écht nodig?

Deze tips zorgen voor een optimale prijs/kwaliteitsverhouding:

 

Tip 1. Koop het aantal panelen dat past bij je energieverbruik

Het is slim de grootte van je zonnepanelensysteem af te stemmen op je energieverbruik. Zo haal je maximaal voordeel uit je investering.

Als je meer stroom opwekt dan je nodig hebt, dan voel je dat dubbel in je portemonnee:

  • Je koopt meer panelen en je installatie heeft ook een zwaardere omvormer nodig. Daarom is je aankoopprijs hoger.
  • Hoe meer panelen je hebt, hoe vaker je een overschot aan stroom zal hebben. Deze verbruik je niet zelf, maar zet je op het net. De injectievergoeding die je hiervoor krijgt, is beperkt.

 

Bekijk ook: Video: hoe werken zonnepanelen en hoe bespaar je ermee?

 

Tip 2. Betaal niet voor onnodige garanties

Je zonnepanelen moeten meer dan 20 jaar mee. Kwaliteit is dan ook cruciaal. Maar extreem lange garantieperiodes zijn vaak overbodig en worden je simpelweg doorgerekend.

Een voorbeeld? Een omvormer met een standaardgarantie van 10 jaar kost ongeveer € 450. Diezelfde omvormer wordt ook aangeboden met een 20-jarige garantie maar kost dan € 850. Een nieuwe omvormer wordt zo vooraf doorgerekend. Is je omvormer na 10 jaar aan vervanging toe? Dan zal er een gelijkaardig model beschikbaar zijn aan lagere aankoopprijzen. Of koop een meer geavanceerd model aan dezelfde prijs.

Garanties blijven natuurlijk wel erg belangrijk! Maar defecten treden meestal binnen de 5 jaar op, niet na 15 jaar. Met een combinatie van garanties op zowel de producten en de installatie als het vermogen en de opbrengst van je panelen ben je zeker dat je een kwalitatief zonnepanelensysteem koopt.

Lees ook: Deze garanties verzekeren je een goede werking van je zonnepanelensysteem.

 

Tip 3. Bespaar op de aankoopprijs, niet op de kwaliteit

Hoe lager je aankoopprijs, hoe sneller je je zonnepanelen terugverdient.

Met de groepsaankoop zonnepanelen betaal je een voordelige prijs, maar boet je niet in op de kwaliteit van je zonnepanelensysteem dankzij de garantievoorwaarden en controles. De korting op je aankoopprijs loopt al gauw op tot meer dan € 1.000. Zo wordt je jaarlijkse besparing op je energierekening nog sneller netto-winst.

Lees ook: Deze drie factoren bepalen de terugverdientijd van je zonnepanelen

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de installateur.

Lees ook deze berichten:

Energietransitie: wat is het en hoe kun je zelf iets doen?
22-10-2019 • Categorie: Algemeen

Energietransitie. Hoewel het groots klinkt, is het heel simpel: de stap zetten naar een leven zonder schadelijke effecten op het klimaat.

Premie voor het verwijderen van asbest in je dak
22-10-2019 • Categorie: Algemeen

De Vlaamse regering geeft een subsidie aan mensen die asbest in hun dak laten saneren en er zonnepanelen op plaatsen. Meer weten? Lees hier.