Energiemarkt Vlaanderen: opvallende cijfers die je wil zien

Vlaamse Energieregulator VREG licht jaarlijks de Vlaamse energiemarkt door. Deze markante cijfers uit de VREG Marktmonitor en het VREG Marktrapport van 2018 trokken onze aandacht:

 

38% van de Vlamingen is nog nooit geswitcht van energieleverancier voor elektriciteit. Voor gas is dit zelfs 44%

Een heel deel van de Vlamingen wisselde nog nooit van energieleverancier. Waarom?  Er zijn nogal wat misverstanden over overstappen van energieleverancier. Lees er meer over in dit artikel.

 

15% van de gezinnen weet niet of ze een energiecontract met een vaste of een variabele prijs hebben

Op zich hoeft dat niet problematisch te zijn. Maar er zijn wel degelijk grote verschillen. In dit artikel lees je meer over de belangrijke verschillen in energiecontracten. Zo voorkom je verrassingen op je eindafrekening.  En vermijd je extra kosten als je overstapt van energieleverancier.

 

Veel Vlaamse gezinnen zijn zich niet of onvoldoende bewust van het feit dat verschillende energieleveranciers meer dan 1 elektriciteits- en/of aardgascontract aanbieden

Duurtijd, tarieftype, grijze vs. groene stroom, etc: er zijn heel wat combinaties mogelijk. Het maakt er een objectieve vergelijking niet makkelijker op. Want waar staan al die kleine lettertjes voor? Welke impact hebben ze op jouw eindafrekening?

Bovendien kan het zijn dat onder dezelfde productnaam verschillende tarieven worden aangeboden. Als je contract verlengd wordt, is het goed mogelijk dat de naam hetzelfde blijft , maar de tarieven veranderen. De VREG Marktmonitor 2018 wijst uit dat heel wat consumenten niet goed weten welke type energiecontract en welke (prijs)voorwaarden ze hebben.

 

Gezinnen die hun elektriciteitsleverancier via een groepsaankoop hebben gekozen, geven vaker aan een groen contract te hebben (65,6%)

Via onze groepsaankoop energie is de stroom die je ontvangt 100% groene stroom tegen een vaste prijs. De stroom is opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen in België. Dit wordt strikt gecontroleerd door Vlaams Energieregulator VREG via het Europees systeem met Garanties van Oorsprong. Door te kiezen voor een aanbod van groene stroom dragen we met z’n allen bij aan een duurzame leefomgeving. Ook dat is het voordeel van veel.

 

12% geeft aan helemaal niet te weten hoe ze kunnen veranderen van energieleverancier

Er bestaan heel wat manieren om energieprijzen te vergelijken.  De ene methode is toegankelijker dan de andere. Je kennis over de energiemarkt, de soorten energiecontracten en ‘de goesting om hiermee bezig te zijn’ speelt ook een rol.

Wij zijn van mening dat consumenten geen energiespecialisten hoeven te worden. Daarom doen wij met de groepsaankoop energie het vergelijkingswerk achter de schermen voor jou. Deelnemers houden steeds de touwtjes in handen: klik hier voor meer informatie.

 

Wil je zelf niet persé energiespecialist worden?

Dan is de groepsaankoop energie iets voor jou.

Het aanbod is duidelijk en transparant: een 1-jarig contract voor 100% groene stroom en/gas. Bovendien krijg je via de groepsaankoop energie heel wat garanties die je als consument beschermen tegen verborgen kosten.

 

Zelf eens proberen?

Inschrijven voor onze groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

 

* Over de VREG Markmonitor en het VREG Marktrapport  
De Marktmonitor bevat naast veel cijfergegevens ook de resultaten van de jaarlijkse enquête van VREG bij 1.000 gezinnen en 1.000 bedrijven. De cijfers van 2018 vind je hier terug.  Het VREG Marktrapport gaat over de evolutie van de energiemarkt in Vlaanderen. Het volledige marktrapport van 2018 kan je downloaden op de website van de VREG: klik hier.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankopen energie.

 

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
24-07-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
24-07-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
24-07-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.