Zijn zonnepanelen vandaag een goede investering?

 “De technologie verandert zo snel: zijn zonnepanelen op dit moment een goede investering of wacht ik beter nog even?” 

Logische vraag. Een grote investering zoals zonnepanelen maak je pas als je écht zeker bent. We stelden een paar kritische vragen aan Jill, experte zonnepanelen bij iChoosr. Haar conclusie kunnen we kort samenvatten: ja, de markt is gunstig.

 

Waarom zonnepanelen vandaag een goede investering zijn

1. Techniek staat op punt

De zonnepanelen die je vandaag op de markt kan kopen, zijn van een uitstekende kwaliteit voor een interessante prijs. De panelen wekken veel elektriciteit op.

Op een gemiddeld dak met een goede oriëntatie – waardoor de panelen maximaal zon opvangen – brengt een zonnepaneleninstallatie meestal genoeg energie op om je hele huishouden van stroom te voorzien.

Jill: “Natuurlijk zal de technologie blijven verbeteren, maar dat is geen reden om te wachten met zonnepanelen aankopen. Het is zoals met je smartphone: de volgende generatie zal meer kunnen en de generatie daarna nóg meer, maar daarom wacht je ook niet met de aankoop ervan. Bovendien verdien je je investering in zonnepanelen in enkele jaren terug.

 

2. Terugverdientijd nog nooit zo kort

De terugverdientijd van de investering in zonnepanelen is veel korter dan enkele jaren geleden. Hoe dat komt? Nieuwe zonnepanelensystemen kunnen almaar meer stroom opwekken, terwijl de prijs is gedaald. Wie 16 panelen koopt, verdient die na zo’n 8 jaar terug. Koop je je zonnepanelen via een groepsaankoop? Dan is de terugverdientijd nog korter.

Jill: “Wie zonnepanelen koopt via een groepsaankoop, verdient de investering na ongeveer zes jaar terug doordat de aankoopprijs een stuk lager ligt dan de marktprijs. Dat betekent dat je daarna nog negentien jaar of langer winst maakt met de panelen.”

Lees meer over de terugverdientijd van zonnepanelen

 

3. Klaar voor de toekomst

In de toekomst gaan gezinnen waarschijnlijk niet alleen hun eigen energie opwekken, maar zullen ze die energie ook zelf opslaan. Grote batterijen voor thuisgebruik zoals de Tesla Powerwall zijn nu al in opgang, maar dat is geen reden om te wachten met zonnepanelen.

Een systeem met batterijopslag klinkt mooi, maar momenteel fungeert het elektriciteitsnet zelf als een grote batterij. Je haalt het beste rendement uit je zonnepanelen wanneer je op jaarbasis evenveel energie opwekt als je verbruikt, maar je hoeft de opgewekte energie niet onmiddellijk te verbruiken.

Op de momenten waarop je meer stroom opwekt dan je verbruikt, stuur je deze terug op het elektriciteitsnet en draait een analoge meter terug. Ook met de slimme of digitale meter kan je nog steeds profiteren van dit principe. Jill legt uit:

De slimme meter die sinds juli 2019 uitgerold wordt, draait niet meer “fysiek” terug. Maar hij meet wel hoeveel energie je verbruikt én terug op het net plaatst. Om je factuur op te maken, berekent je energieleverancier het verschil tussen de energie die je hebt afgenomen, en degene die je terug op het net hebt geplaatst. Als je voor 2021 zonnepanelen laat plaatsen, dan behoud je hetzelfde voordeel als met de vroegere terugdraaiende teller. Als thuisbatterijen in de toekomst toch rendabel worden, kan je ze op dat moment nog altijd toevoegen aan je installatie.”

Lees meer over de slimme meter voor huishoudens met zonnepanelen

 

4. Geen nieuwe subsidies in zicht

Oké, de subsidies voor nieuwe zonnepanelen zijn afgeschaft. Maar door de verkorte terugverdientijd is het financieel interessant om zonnepalen te installeren, zelfs zonder bijkomende premies.

Jill: “Het rendement van zonnepanelen is zonder subsidies al overtuigend genoeg. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat er op korte termijn nog nieuwe subsidies zullen komen voor particulieren. Maar ook zonder subsidies brengen zonnepanelen sowieso meer op dan het spaarboekje.

Vandaag de dag zijn er zeer kwalitatieve zonnepanelensystemen tegen interessante prijzen. Duurder staat zeker niet altijd gelijk aan beter.

Lees ook: Wat kosten zonnepanelen? Tips voor een optimale prijs/kwaliteitsverhouding

 

5. Meer voordeel dan het spaarboekje

Hoe zit het dan met dat spaarboekje? Geld op een spaarrekening brengt door de extreem lage rente (bijna) niets meer op. Als je hetzelfde bedrag investeert in zonnepanelen, krijg je er meer voor terug. Juist daarom zijn zonnepanelen vandaag een goede investering. Bovendien gaat een zonnepanelensysteem zo’n 25 jaar mee.

Jill: “Als je berekent wat een systeem jaarlijks opbrengt en wat je bespaart op de stroomrekening, dan resulteert dat in gemiddeld 5 a 6 % rendement per jaar.

Zonnepanelen zijn dus niet alleen duurzaam, ze brengen je binnen een aantal jaar een mooie zakcent op.

 

Uitgewerkt door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop zonnepanelen

 

Overtuigd dat dit het moment is om te investeren in zonnepanelen?

Groot gelijk! Ontdek jouw voordeel via de groepsaankoop. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je gegevens krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom zelf al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

Deel dit artikel:

Lees ook deze berichten:

Recordaanbod groene stroom en gas via Provincie West-Vlaanderen
31-10-2019 • Categorie: Persberichten

13.02.2020 - 62.000 inschrijvers van negende groepsaankoop groene stroom en gas Provincie West-Vlaanderen genieten van recordaanbod.

Wat koop je via onze groepsaankoop zonnepanelen?
31-10-2019 • Categorie: Nieuws

Als je kiest voor de groepsaankoop zonnepanelen, bezorgt iChoosr je een persoonlijk voorstel. Je wint tijd en bespaart geld. Maar wat zit er allemaal in dat pakket?

Hoe komen wij aan zo’n aantrekkelijke prijs voor zonnepanelen?
31-10-2019 • Categorie: Nieuws

Dankzij de groepsaankoop van iChoosr koop je kwalitatieve zonnepanelen aan een voordelige prijs. Maar hoe komen we tot het aanbod die jij terugvindt in je persoonlijk voorstel?