Zijn zonnepanelen vandaag een goede investering?

 

 “De regelgeving en technologie verandert zo snel: zijn zonnepanelen op dit moment een goede investering of wacht ik beter nog even?” 

Logische vraag. Een grote investering zoals zonnepanelen maak je pas als je écht zeker bent. We stelden een paar kritische vragen aan Carolien, experte zonnepanelen bij iChoosr. Haar conclusie kunnen we kort samenvatten: Ja, zonnepanelen blijven een slimme investering.

 

Zijn zonnepanelen nog interessant?

Meer invloed op je energiefactuur

Vanaf 2021 viel het systeem van de terugdraaiende teller en het prosumententarief weg. De energiekosten van eigenaars van zonnepanelen worden berekend op de hoeveelheid energie die ze van het elektriciteitsnet afnemen: hoe minder je afneemt, hoe minder je zal betalen.

Carolien: “Met dit nieuwe tariefsysteem heb je zelf veel meer impact op je energiefactuur. Zelf zoveel mogelijk zonne-energie gebruiken op het moment dat je zonnepanelen stroom opwekken, wordt belangrijker.”

Lees ook :de nieuwe tariefstructuur, wat betekent het voor jou?

Zelfconsumptie is de manier om je energiefactuur omlaag te krijgen. Makkelijker gezegd dan gedaan denk je? Lees meer over hoe je met onze handige tips je zelfconsumptie omhoog krijgt.

 

Post Corona: meer thuiswerken, voor meer zelfconsumptie

We merken dat de werkcultuur veranderd is. Door Corona werd thuiswerken de norm. In een wereld post Corona verwachten we dat thuiswerken meer voorkomt. Niet full-time thuiswerken, maar eerder twee dagen per week. 

Deels thuiswerken biedt veel mogelijkheden om je zelfconsumptie omhoog te krijgen. Als je thuiswerkt, kan je tussendoor eens een wasmachine of droogkast aanzetten. Zo kan je jouw zelfconsumptie verhogen zonder dat er extra investeringen nodig zijn. Rendement uit je zonnepanelen halen wordt zo eenvoudiger.

Carolien legt uit : “Na een gratis en vrijblijvende inschrijving voor de groepsaankoop zonnepanelen ontvang je een persoonlijk voorstel. In dit voorstel rekenen we voor je uit of zonnepanelen, met jouw verbruik, nu een goede investering zijn.”

Techniek staat op punt

De zonnepanelen die je vandaag op de markt kan kopen, zijn van een uitstekende kwaliteit voor een interessante prijs. De panelen wekken veel elektriciteit op.

Op een gemiddeld dak met een goede oriëntatie – waardoor de panelen maximaal zon opvangen – brengt een zonnepaneleninstallatie meestal genoeg energie op om je hele huishouden van stroom te voorzien.

Carolien: “Natuurlijk zal de technologie blijven verbeteren, maar dat is geen reden om te wachten met de installatie van zonnepanelen. Het is zoals met je smartphone: de volgende generatie zal meer kunnen en de generatie daarna nóg meer, maar daarom wacht je ook niet met de aankoop ervan. Bovendien verdien je je investering in zonnepanelen in enkele jaren terug.

 

Terugverdientijd korter dan 10 jaar geleden

De terugverdientijd van de investering in zonnepanelen is veel korter dan enkele jaren geleden. Hoe komt dat? Nieuwe zonnepanelensystemen kunnen almaar meer stroom opwekken, terwijl de prijs is gedaald. Wie 16 panelen koopt, verdient die na zo’n 8 jaar terug. Koop je je zonnepanelen via een groepsaankoop? Dan is de terugverdientijd nog korter.

Carolien: “Wie zonnepanelen koopt via een groepsaankoop, verdient de investering ongeveer tussen de 7 à 9 jaar terug  doordat de aankoopprijs een stuk lager ligt dan de marktprijs. Heb je recht op een premie van de overheid? Dan verlaagt deze terugverdientijd zelfs tot minder dan 7 jaar. Dat betekent dat je daarna nog zeventien jaar of langer winst maakt met de panelen.”

Lees meer over de terugverdientijd van zonnepanelen

 

 
Klaar voor de toekomst

In de toekomst gaan gezinnen niet alleen hun eigen energie opwekken, maar zullen ze die energie ook zelf opslaan. Batterijen voor thuisgebruik zijn steeds populairder.

De investeringen in batterijen maken een opmars. Dit zorgt ervoor dat een batterij voor gezinnen betaalbaar wordt. De overtollige elektriciteit die je opwekt met je zonnepanelen en niet in huis gebruikt, wordt op je batterij opgeslagen. Je kan deze elektriciteit later zelf in huis gebruiken als je zonnepanelen niet produceren (bijvoorbeeld als het donker is).

Lees ook: Wat zijn de voor-en nadelen van een thuisbatterij?

 

Een slimme investering, met of zonder subsidies

Vanaf 1 januari 2021 worden er subsidies voor zonnepanelen uitgegeven. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je in de eerstvolgende vier jaar, gebruik maken van de subsidie.

Lees meer over de voorwaarden en de premie: subsidies en premies voor je zonnepanelen: welke opties zijn er?

Kom je niet in aanmerking voor de subsidie? Geen nood, zelfs zonder premie blijft het financieel interessant om zonnepanelen te installeren, dankzij de verkorte terugverdientijd.

Carolien: “Het rendement van zonnepanelen is zonder subsidies al overtuigend genoeg. Een gouden tip: kies het aantal zonnepanelen dat past bij je energieverbruik en zet in op zelfconsumptie. Zo haal je maximaal voordeel uit jouw installatie, ook met de nieuwe tariefstructuur.”

Lees ook: Wat kosten zonnepanelen? Tips voor een optimale prijs/kwaliteitsverhouding

 

Meer voordeel dan een spaarboekje

Geld op een spaarrekening brengt door de extreem lage rente (bijna) niets meer op. Als je hetzelfde bedrag investeert in zonnepanelen, krijg je er meer voor terug. Juist daarom zijn zonnepanelen vandaag een goede investering. Bovendien gaat een zonnepanelensysteem minstens 25 jaar mee.

Carolien: “Als je berekent wat een systeem jaarlijks opbrengt en wat je bespaart op de stroomrekening, dan resulteert dat in gemiddeld 5 a 6 % rendement per jaar.

Zonnepanelen zijn dus niet alleen duurzaam, ze brengen je binnen een aantal jaar een mooie zakcent op.

Wist je dat : iChoosr, over heel Vlaanderen, al meer dan 34.000 zonnepanelen installaties installeerden. Door deelname aan de groepsaankoop genieten deze mensen nu van hun eigen groene stroom én een lagere energiefactuur.

 

 

Uitgewerkt door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop zonnepanelen

 

Overtuigd dat dit het moment is om te investeren in zonnepanelen?

Groot gelijk! Ontdek jouw voordeel via de groepsaankoop. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je gegevens krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom zelf al je vragen stellen aan iChoosr en de installateur.

Lees ook deze berichten:

Misverstanden rond een thuisbatterij: deel II
01-09-2021 • Categorie: Algemeen

Ondanks de populariteit van thuisbatterijen zijn er helaas nog heel wat misvattingen over hoe ze werken en wat ze kunnen. In deze blog bespreken we de 10 meest voorkomende uitspraken en weerleggen we ze even voor jou.

Misverstanden rond een thuisbatterij: deel I
01-09-2021 • Categorie: Algemeen

Ondanks de populariteit van thuisbatterijen zijn er helaas nog heel wat misvattingen over hoe ze werken en wat ze kunnen. In deze blog bespreken we de 10 meest voorkomende uitspraken en weerleggen we ze even voor jou.

Waarom meedoen aan de energietransitie ook voor jou de moeite is
01-09-2021 • Categorie: Algemeen

Meedoen aan de energietransitie helpt om comfortabler te leven, onafhankelijk te zijn van de energiemarkt en je spaargaargeld te investeren. Wat je motiviatie ook is. Het is sowieso een goed idee om hieraan deel te nemen.